Prešiel som si Windowsami od začiatku. Ešte MS-DOS. O niečom ako linux som ani netušil. Neskôr, v časoch Vista som už mal ponatie o Linuxe, vedel som sa pohybovať v shell a vypnúť vim. Chcel som si vyskúšať programovanie v Qt, ktoré sa im vtedy (dnes som za to vďačný) nedarilo na Windowse skompilovať ani za 5 dní. Vedel som, že v linuxe Qt spojazdním jedným príkazom. Ok, tak teraz ktoré distro? Spravil som si prieskum a všetci moji priatelia linuxáci mali buď Gentoo alebo Arch. To boli dobré distribúcie. Nechcel som niečo typu Ubuntu, lebo by som ho používal štýlom ala Windows a o linuxe by som sa asi nič nanučil. Vsadil som na Arch, lebo najviac ľudí o ňom vravelo, že je super. Išiel som toho, hoci authentifikácia to netu v tedajšiej drôtovej sieti vyžadovalo wpa_supplicant a certifikát. Ok, inštaloval som Arch v jednom tty, v druhom tty som čítal stiahnutú Arch Wiki. Bol to des. Po jednom dni mi fungoval net, po druhom som mal Xfce4. Tak som sa postupne učil používať Arch a poviem Vám, bolo to užasné, i keď.. na jednu stranú to nebolo jednoduché ale na druhú to bolo super, lebo to fungovalo a nič také som predtým u seba vedome nemal. Pamätám si, ako som na ňom za odmenu pustil tretí deň ráno film Almost Famous. Vždy boli nejaké problémy, ale vyriešil som všetky. Terminál bolo moje najčastejšie okno a veci, ktoré mi trebalo programovať, tak sa programovali oveľa jednoduchšie ako vo Windowse. Bol som na čistom Arch zopár rokov, ale nikdy to nebolo ono, čo sa tyká multimédií a HW. Aj kúpu nového kompu som podriadil bezproblému HW pre linux, i keď som hneď narazil na bug už ani neviem kde ale nabootovať po pacman -Suy bolo nemožné. Ale aj to som vyriešil a veselo ďalej som mal Arch. Potom som začal pracovať na platforme Windows, ale keďže som aj programoval nativné aplikácie pre Android v C, C++ tak mal Linux vo VirtualBoxe. O virtuálnych mašinách som vedel už oveľa skôr, ale nikdy ma to veľmi neoslovilo ale ten VirtualBox sa mi fakt páčil + som chcel vyskúšať Windows 8. Windows 8 mi fungoval dobre, bol som s ním spokojný a tak som si skúsil do VirtualBoxu hodiť Arch Linux. Mám 12 GB ramky, tak neriešim. No a neviem, ako to mám diplomaticky povedať, ale Windows 8 spôsobil, že mám znova ako default OS bezproblémovi systém Windows 8 a Arch Linux vo Virtual Boxe a musím povedať, nikdy som nepracoval efektívnejšie
Teda ak chcem, môžem súčasne využívať oba systémi a už viem, ktorý je na čo pre mňa vyhodnejší. Bol som dosť zarytý linuxák už má to prešlo a som v štádiu, že mi je defacto jedno na akom OS pracujem, ak sa mi mám pri tom pocit, že nestrácam zbytočnými nastaveniami.
Teda. Ak človek pracuje s PC intenzívne a nerobí iba s programami, v ktorých Windows nemá konkurenciu, typický video a grafika, špecialiozovaný SW ako účtovníctvo, ambulancia... tak si myslím, že je fajn vyskúšať obe a zistiť, ktorý sedí na Vaše potreby viac. Prípadne, dnes pre ceny pamäte ide skutočne plnohodnote oboje súčasne.