Velikost obrázku vs. širka pásma

Tom Liberec

Velikost obrázku vs. širka pásma
« kdy: 16. 05. 2013, 12:36:57 »
Při jaké širce pásma a jakém připojení,  rychlosti se zobrazí nebo nezobrazí obrázek velikosti 2,5 Mb přímo volaný HTML na stránce? Problém totiž nemám  jena s mobily nýbrž i u některých PC kamarádů.  Předem díky za zkušenosti.
« Poslední změna: 16. 05. 2013, 12:45:33 od Petr Krčmář »

Re:Velikost obrázku vs. širka pásma
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2013, 12:47:40 »
Zobrazí se vždycky. Jen různě rychle. Na 10mbit lince to třeba bude trvat okolo tří sekund. Na mobilu s EDGE to ale bude trvat nejméně minutu a půl a na GPRS v ideálním případě tak pět minut. To je na co se ptáš?

« Odpověď #2 kdy: 16. 05. 2013, 13:56:00 »
V podstatě ano. To tedy znamená, že mám chybu ještě někde jinde. Ovšem na netbooku s mobilním připojením od Vodafone, modem Huawei se obrázek načte na mobilu a mobilním internetem nikoliv a nenačte se ani doma přes Wi-Fi  ??? Takže je chyba někde úplně jinde ve velikosti displeje, rozlišení .... Dalším problémem i když v tuto chvíli nechápu jakým může být, že je obrázek v iframe rámečku.

Proč se ovšem nezobrazí kamarádce na monitoru PC, tomu nerozumím.   http://www.rexonsecurity.de/wie-sicherheit-funktioniert.html

« Odpověď #3 kdy: 16. 05. 2013, 13:59:50 »
Mozzila v mobilu to v pohodě zvládne. Takže problém je prohlížeč. A kamáradka má IE navíc nevím jakou verzi. Budu to muset nějak ošetřit.
Každopádně díky za to vysvětlení délky načtení takového obrázku.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 16. 05. 2013, 14:14:42 »
Vezmu to trochu zeširoka.

Ten obrázek má rozlišení asi 2500x2000px. Otázka je jednoduchá - proč? Je zbytečně velkej, fakt zbytečně. Takových 1700x(co vyjde, řekněme 1300)px by stačilo.

Ten obrázek není v RGB formátu (tohle řeší Photoshop).

Když jsem ho přeuložil do PNG, má 1,1MB i v tom velkym rozlišení.

Teď vysvětlení:
Typ obrázku PNG (koncovka .png) se ho, pokud na obrázku jsou jen některý dominantní a stený barvy (tady hlavně bílá a černá), nehodí se na fotky. Pokud je dobrá konstelace barev a jejich rozmístění, umí PNG bejt o hodně menší než jpg. Pokud není, umí být o hodně větší. PNG je dobře kompatibilní, zobrazí se na všech PC a mobilech v pořádku (jako JPG).

Že se to někde nezobrazuje, to není pravděpodobně chyba toho JPG jako takovýho, a nejspíš ani jeho velikosti (kromě mobilů, tam může "vytikat" doba přenosu, než se JPG stáhne - laicky řečeno).

Ne-RGB formát může neúměrně zvětšit velikost a rozhodit barvy.

Rozlišení... To co máš je prostě moooc velký. Zmenši to v něčem (Photoshop, Gimp, Zoner, ...). Maximální šířku tomu dej kolem 1700, ale možná bych to zmenšil i víc).

Ten web tvoříš Ty?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 16. 05. 2013, 14:22:57 »
Ještě dodám - ten obrázek není v iframe rámečku a na webu má pevně danou šířku a výšku (width="985" height="690"). Tím pádem bych si ěkam uložil originál (2,5MB, abych ho měl pro jistotu) a obrázek zmenšil na tyhle rozměry a překopíroval přes ten původní 2,5MB na webu. Pokud se uloží jako PNG, nebude mít víc než 100kB.

Tom Liberec

« Odpověď #6 kdy: 16. 05. 2013, 14:51:46 »
Díky za cenné postřehy. Právě se snažím dát do provozu i nejakou mobilní verzi : http://www.rexonz.cz/handy_version/startseite.html

Jak čtu rozsáhlé chyb jsou i v té pro PCčka. - Vymýšlím jak celkově zmenšit celou HTML konfigurátoru, nechce se mi to dělat stránku po stránce. http://www.rexonz.cz/handy_version/sicherheit-configurator.html

Jinak co je na tom webu dobré je dílem programů Artisteer a Wysiwygh Web Builder 8.

Ještě jednou díky za cenné rady.

Jim

« Odpověď #7 kdy: 16. 05. 2013, 15:05:25 »
Já tedy nevím, ale že ten web vypadá jako od školáka před deseti lety mi asi nikdo nevymluví, nechcete to zkusit nechat profesionálům? Pokud je to jednou zadarmo a kamarádce to stačí, ok, ale nemyslím že je dobrý nápad se tím živit. Navíc, internetové stránky jakožto prezentace mají něco prodávat, jste si skutečně jist že tyto stránky něco prodají?

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16. 05. 2013, 15:15:40 »
Asi tak, obrázek se na webu zobrazuje v šířce 1024px, takže zmenši na tuto šířku, i v této šířce je plně čitelný a ulož v nějakém normálnějším formátu, tak jak je to teď to IE8 na XP nedá, zobrazí červený křížek.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 16. 05. 2013, 16:07:47 »
No, ohledně vzhledu jsem chtěl počkat na někoho jiného - Jim má pravdu.

Na druhou stranu - pokud je zadavatel spokojen, proč se něco nenaučit. Wysiwyg editory jsou fajn, jde v nich všechno malovat atd., ale je dobrý porozumět i tomu, co je na jejich pozadí, HTML kódu a CSS, který dohromady tvoří vzhled webu. Jedině tak budeš moct dělat i ruční úpravy hotovýho kódu. Z toho se pak dostaneš k psaní vlastního (což je prostě potřeba, aby z to vylezlo něco smysluplnýho - na pozadí, ne na oko).

Základ v případě obrázku je jasnej - nedávej větší, než pak bude na webu vidět. Zkus víc formátů - GIF na obrázky o pár barvách (téměř doslova), PNG na obrázky o více barvách a/nebo barevných plochách, JPG na členitých obrázcích/fotákách.

Tom Liberec

« Odpověď #10 kdy: 16. 05. 2013, 16:10:51 »
Osobně si nejsem az tak vsim jist. Ovsem velka část nápadů vznikla na porade vedení firmy, jejímž jsem zaměstnancem. Ta nyi zaměstnává 100 lidi. A jak vidíte nezůstávame jen v ČR.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 16. 05. 2013, 16:29:38 »
Čím si nejsi tak jist? Jaké nápady máš na mysli (pokud to můžeš napsat)? Vždycky je lepší se bavit konkrétně ;-)

Kolesova plavkyně

« Odpověď #12 kdy: 16. 05. 2013, 18:05:53 »
ulož v nějakém normálnějším formátu, tak jak je to teď to IE8 na XP nedá, zobrazí červený křížek.
JPEG je normální formát, ale jak bylo zmíněno, je uložen s CMYK barvami. Aby JPEG obrázek zobrazily korektně všechny prohlížeče, je nutné uložit jej s RGB barvami (ponechme stranou, že JPEG nepoužívá nativně RGB, ale YCbCr).
Pro daný obrázek bych doporučil formát JPEG, kompresi (kvalitu) asi 80 a vypnout podvzorkování barev (nastavit 4:4:4).

Pokud je ještě k dispozici originál obrázku, který neprošel JPEG kompresí (i kvalita 100 je ztrátová), tak bude vhodné uložit obrázek do formátu PNG bez gama korekce. IE9 a starší zobrazují PNG s gama korekcí o chlup tmavší, než zbytek světa (prohlížeče webu a prohlížečky obrázků), jak je na tom IE10, jsem netestoval.

Tom Liberec

« Odpověď #13 kdy: 16. 05. 2013, 20:53:04 »
Myslím ne všemi nápady. Ovšem viděli to majitele firmy což je podstatné. O tom co funguje u potencionálních  zákazníků, vědi lépe nez ja kdy budu.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17. 05. 2013, 13:28:45 »
ulož v nějakém normálnějším formátu, tak jak je to teď to IE8 na XP nedá, zobrazí červený křížek.
JPEG je normální formát, ale jak bylo zmíněno, je uložen s CMYK barvami. Aby JPEG obrázek zobrazily korektně všechny prohlížeče, je nutné uložit jej s RGB barvami (ponechme stranou, že JPEG nepoužívá nativně RGB, ale YCbCr).
Pro daný obrázek bych doporučil formát JPEG, kompresi (kvalitu) asi 80 a vypnout podvzorkování barev (nastavit 4:4:4).
JPG je normální pro fotky, tohle je v drtivé většině plochy grafika s velkým podílem jednobarevných ploch, takže zde volit PNG, tak sem to myslel.