Jaký modem jen na vytáčení DSL?

Thor

Jaký modem jen na vytáčení DSL?
« kdy: 15. 05. 2013, 12:03:06 »
Mám doma malej Mikrotik 750G a DSL linku přes Vigor 2700VGST. Ten mikrotik má gigovou lan a n-kovou wifi, na který se dají smažit vejce, chtěl bych jej využít jako ůstřední rutr a koupit k němu jednoduchý DSL modem, jen na spojení DSL. Vigor nechci použít. Za nic na světě ale nemůžu najít něco, co by jen a jen spojovalo DSL, bez těch dalších funkcí, co dnešní DSL rutry pro domácnosti mají. Kdysi byli jen vytáčecí modemy, jako Vigor 218, ještě jej mám, ale nevim, jak bych vytáčel z Mikrotika přes něj.
Nevíte někdo o něčem?

Pajk

Re:Jaký modem jen na vytáčení DSL?
« Odpověď #1 kdy: 15. 05. 2013, 13:06:08 »
Zdravím,
myslím si, že snad všechny adsl/vdsl modemy včetně těch, které operátoři dávají v ceně služby (Zyxel 6xx/8xx, Huawei 622, Comtrend ...) umějí režim bridge, tj. nakonfigurujete jen wan atm (pppoe/llc, 8/48 ev. vdsl ptm vlan 848 ...) a řeknete, že to má být bridge. Na ethernet lan modemu připojíte wan Mikrotiku a na tom wanu nakonfigurujete pppoe interface a už "vytáčíte" a máte providerské ip na vstupu svého routeru.

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 15. 05. 2013, 13:26:31 »
Souhlas, mám nějakej levnej hujahej od O2 v režimu bridge a jede to do airport express a no problem. Předtím jsem měl nějakej katastrofickej ADSL modem XAVI 8122r a taky v režimu bridge šlapal ok.

V režimu bridge totiž nezávisí na vnitřní paměti modemu (která bývá tragická a po připojení víc počítačů / služeb do internetu spadne celá síť)

Pajk

« Odpověď #3 kdy: 15. 05. 2013, 13:52:07 »
Zdravím,
akorát ještě jedna snad jasná věc, kterou jsem nenapsal do první odpovědi - pokud se dsl modem použije jako bridge, není možné využít jeho wifi nebo vestavěný ethernet switch, protože to vše se vlastně octne na wan, tj. "providerské" straně té domácí sítě.