Záchrana dat ze Slaxu na USB

Dusan1

Záchrana dat ze Slaxu na USB
« kdy: 08. 05. 2013, 18:51:56 »
Zdravim,
Vedel by mi niekto poradit ako zachranit data zo Slax linuxu, ktory bezal z USB kluca? Ide o to ze ten kontainer s nazvom CHANGES.DAT do ktoreho sa ukladaju vsetky zmeny a nastavenia v systeme (aj data ktore su na plochu) stale nabobtnava, a ked dojde miesto tak Slax jednoducho zamrzne.

Pouzivam Slax na 2GB kluci a mimo slaxu boli nejake data, ktore som mohol vymazat, takze som si myslel, ze po uvolneni par stoviek MB sa mi podari slax spustit v Persistent Changes mode a tie data z plochy slaxu zazalohovat.

Kedze slax pouzivam hlavne na net, tak rad by som sa dostal aj k do .mozilla adresara, pretoze som mal otvorenych asi 20 tabov, a nerad by som o tie linky prisiel (tazko sa to gugli, ked najdes prvu stranku, potom odtial sa dostanes na druhu a potom z tej druhej na tretiu...).

Z firefoxu po obnoveni relacie by mi stacilo, z jednotlivych tabov skopiroval len linky, to by mi uplne stacilo + tie subory z plochy.

Ako teda na to? Ten file system je nejaky special od Tomasa Matejicku a vola sa "dynfileFS 2.20" a vobec neviem ci by to nejaka zachranna distribucia vedela otvorit (google na dotaz: Parted Magic dynfilefs, nic nenajde).

Najlepsie by bolo keby sa do dalo v tom slaxe primountovat, ked slax nahram do ramky.

Totiz to ked som vosiel do windowsu, tak na usb kluci bolo 0 kB volneho miesta, takze z toho suboru CHANGES.DAT chyba koniec. Nedalo by sa ku koncu suboru nieco "dolepit" z cisteho vytvoreneho suboru CHANGES.DAT nejako? Trocha som to skusal, ale nefunguje to a slax pri starte zamrzne pri tom mountovani toho kontajnera, cize tak ako mi to zamrzlo pred tym. Ten CHANGES.DAT mam zazalohovany, takze sa s tym da hrat, ale nie som nejaky profik do toho. Predpokladam, ze tie data ktore chcem nebudu uplne na konci suboru.

Takze otazka znie co nastavit v slaxe, pripadne ako zmodifikovat ten CHANGES.DAT kontajner, aby to slax pri starte primountoval. Aby som mohol skopirovat subory z plochy a potom este spustit Firefox a z obnovenej relacie si skopirovat linky.

Dakujem Dusan.
« Poslední změna: 08. 05. 2013, 21:40:06 od Petr Krčmář »

Zbyněk

Re:Zachrana dat zo Slax linux
« Odpověď #1 kdy: 08. 05. 2013, 21:40:26 »
Mělo by to být zkomprimované, mohu se ale plést (ve Slaxu s KDE4 se toho velmi hodně změnilo). Zkus zjistit čím, něco najdeš v dokumentaci na stránkách slaxu (v en). Pokud budou dekomprimovaná data textová, tak máš vyhráno, pokud binární, tak se budeš muset zeptat. Otázkou je jestli to Slax stihl uložit při nedostatku místa neporušeně. Další věcí je jestli to Firefox ukládá textově či binárně.

Zbyněk

Re:Záchrana dat ze Slaxu na USB
« Odpověď #2 kdy: 08. 05. 2013, 21:46:47 »
Pokud můžeš, tak ten soubor zveřejni. Třeba se to někomu podaří vydolovat. Škoda že se ten soubor při každém bootu neverzuje (nepřekopíruje) do adresáře.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 05. 2013, 22:34:10 »
Slax neznam, ale vite urcite, ze to vytuhne pri montovani toho changes.dat souboru? Nemohlo by se stat, ze se namontuje a pak to vytuhne pri pokusu o cteni z nej, protoze se narazi na poskozene soubory a neco se pohnoji? Zkousel jste to nahodit v nejakem textovem rezimu?

Jinak predpokladam, ze ve Slaxu budou nejake startovaci skripty, z nichz jeden asi bude montovat ten soubor. Tam by se clovek asi docetl, jak se to montuje a mohl by to zkusit namontovat rucne ze Slaxu beziciho z jineho USB disku. Take by se dalo zkusit vytvorit novy a vetsi disk se Slaxem a zkusit tam nakopirovat ten changes.dat z krachnuteho Slaxu.

BTW, tohle vypada na dost dementni bug, na ktery by si mohla rada lidi nabehnout. Reportujte to.

Dusan1

« Odpověď #4 kdy: 10. 05. 2013, 12:09:12 »
No tak nahodou som nasiel tento topic forum.root.cz/index.php?topic=5996.0 a skusam to podla navodu, ale zatial sa mi podarilo vytvorit len adresar changes.
Ked zadam tento prikaz:
/mnt/live/bin/mount.dynfilefs /mnt/live/memory/data/slax/changes/changes.dat 4096 /mnt/changes
tak dostanem odpoved, ze:
cannot open /mnt/live/memory/data/slax/changes/changes.dat for writing
Toto robi aj ked ten poskodeny changes.dat zamenim za taky ktory je OK. Ja to potrebujem pripojit len na citanie, tak neviem ze co robim zle.
Myslim ze som prihlaseny ako root, ked v konzole vidim: root@slax:~# aj som sa odhlasil a znova prihlasil ako root s heslom toor a nic.
Mimochodom naco sluzi ten dolar na zaciatku, ked to zadam s tym $, tak mi vypise ze: bash: $: command not found

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10. 05. 2013, 13:07:57 »
Tak si do prikazu mount prilepte volbu read only.

Dusan1

« Odpověď #6 kdy: 10. 05. 2013, 19:52:22 »
No tak problem s tym, ze to nechcelo pripojit normalne len na citanie, som vyriesil tym, ze slax som nenahral do RAM ale spustil normalne z USB kluca.

Problem ale pretrvava aj s novym neposkodenym suborom changes.dat. Po namountovani sa donho neviem dostat, Dolphin (spravca suborov) je prazdny.
No a v konzole vidim iba toto:

root@slax:/mnt/changes# ls
ls: cannot access etc: Input/output error
ls: cannot access tmp: Input/output error
ls: cannot access dev: Input/output error
ls: cannot access mnt: Input/output error
ls: cannot access var: Input/output error
ls: cannot access root: Input/output error
dev  etc  mnt  root  tmp  var

Zbyněk

« Odpověď #7 kdy: 10. 05. 2013, 21:34:45 »
Je možné že usb klíč odchází do křemíkového nebe, zkus to prověřit.

Dusan1

« Odpověď #8 kdy: 12. 05. 2013, 11:05:45 »
USB kluc je OK, instalacne slax subory som porovnal podla obsahu s tymto slax-Slovak-7.0.8-i486.zip, vsetko sedi. Vytvoril som novy changes.dat a na plochu som stiahol jedno pdf-ko, vo windowse som spravil MD5 kontrolny sucet, aj po restarte MD5 sedi.
Po primountovani v Dolphine v adresari changes vidim len skryty subor .wh..wh.aufs s nulovou velkostou. Fakt netusim kde je problem, skusil som to aj na inom PC, ale nefunguje to ani tam.

Najprv som si mi myslel, ze je problem v parametri 4096
Kód: [Vybrat]
/mnt/live/bin/mount.dynfilefs /mnt/live/memory/data/slax/changes/changes.dat 4096 /mnt/changes
tak som to zmenil na 256. Testovaci changes ma len 30MB, a ked by to aj primountoval 2x po 256MB, stale mam na usb-cku 400MB volnych, nic nepomaha a to skusam na tom fungujucom changes.dat subore!

Zbyněk

« Odpověď #9 kdy: 12. 05. 2013, 11:13:34 »
Předtím to ukládání šlo korektně? Nezměnil jsi během testování verzi Slaxu? Pokud jo, tak by se mohlo jednat o chybu.

Dusan1

« Odpověď #10 kdy: 12. 05. 2013, 11:50:01 »
Takto, to ukladanie slo vzdy korektne, dovtedy kym bolo na usb kluci dostatok miesta. Slax mam na kvalitnejsom (corsair gt) 2GB usb-cku. Problemom je ze ten changes.dat strasne rychlo nabobtnava, za 2 tyzdne ma ten subor viac ako 1000MB, akokeby sa tam neustale ukladal cache z firefoxu. Nechapem preco si to slax nemaze a v linuxe som len zaciatocnik, tak som sa v tom velmi nehrabal. Vyriesil som to tak, ze ked ten changes.dat bude uz prilis velky, tak ho vymazem a nakopirujem tam cisty changes.dat, kde mam uz nastaveny prehliadac, zalozky, maily, hesla...

Problemom je aj to ze, ked spustim slax so zaskrtutou volbou persistent changes, tak v Dolphine, mi stale ukazuje 3,6GB volneho miesta, aj ked mam 2GB kluc!!! A to cislo sa nijak nemeni. Ono je schopne sa rozbit za par hodin browsovania a changes.dat narastie aj o 500MB. To ze mi zostava napr. 100MB nemam ako zistit. Zistim to az pri tom ked mi natvrdo zamrzne browser. Niekedy sa podari CTRL+ALT+BACKSPACE restart a vtedy firefox obnovi poslednu relaciu a z toho si viem vykopirovat linky. Inokedy sa postasti ze aj po tvrdom restarte este nabehne slax ako pred tym a viem si vykopirovat linky.

Ale teraz to bol iny pripad, start slaxu uz zamrzol pri primountovani toho nekorektne ulozeneho changes.dat. Samozrejme ostatne subory ktore som mal mimo slaxu na kluci, som uz vymazal, takze aj ked mam 500MB volneho miesta, neviem sa do toho suboru dostat.

Zbyněk

« Odpověď #11 kdy: 12. 05. 2013, 13:59:57 »
Ve firefoxu nastav Možnosti -> Rozšířené -> Síť -> Mezipaměť webových stránek -> Nepoužívat automatickou správu -> 0MB
Tímto by jsi měl zamezit ukládání cache na disk.

Chtělo by to říct Tomáši M (autorovi Slaxu), ať nastaví maximální limit pro changes.dat a opraví počítání velikosti volného místa na disku.

V changes.dat jsou jednotlivé soubory uloženy přilepením za sebe bez jakékoliv komprese či překódování, bohužel jednotlivé soubory nejsou označeny žádnou hlavičkou. Lze z toho vydolovat tvé požadované url adresy, ale je to VELMI zdlouhavé, v tom souboru jich budou možná tisíce :-( Být tebou tak to oželím.

Pavol

« Odpověď #12 kdy: 12. 05. 2013, 18:16:36 »
No tak problem s tym, ze to nechcelo pripojit normalne len na citanie, som vyriesil tym, ze slax som nenahral do RAM ale spustil normalne z USB kluca.

Problem ale pretrvava aj s novym neposkodenym suborom changes.dat. Po namountovani sa donho neviem dostat, Dolphin (spravca suborov) je prazdny.
No a v konzole vidim iba toto:

root@slax:/mnt/changes# ls
ls: cannot access etc: Input/output error
ls: cannot access tmp: Input/output error
ls: cannot access dev: Input/output error
ls: cannot access mnt: Input/output error
ls: cannot access var: Input/output error
ls: cannot access root: Input/output error
dev  etc  mnt  root  tmp  var
No, napada ma jedna sialenost. Nepouzival si to USB aj po Windowsom? Lebo raz som mal podobny problem, ale s Ubuntu a jpeg subormi, raz som ich prekopiroval na particiu, kde bol nainstalovany Windows, a ked som ich chcel otvorit znova na Ubuntu, tak mi iba vzhodilo ciernu plochu. Zistil som, ze ten MS-smejd mi neviem-akym-sposobom zmenil prava na tych suboroch a nemohol som ich citat. Tak sa pozri, ci mas na tom subore zapnute R/W.

Zbyněk

« Odpověď #13 kdy: 12. 05. 2013, 19:11:49 »
Slax z flash paměti běží na FAT32, takže by tam žádná práva neměla být.

noname

« Odpověď #14 kdy: 13. 05. 2013, 02:16:18 »