Kompatibilita základní desky a procesoru

Tom Liberec

Re:Kompatibilita základní desky a procesoru
« Odpověď #15 kdy: 02. 05. 2013, 22:26:04 »
V každé rozumné prodejně, paní či slečně, ten procesor vymění a provedou ten upgrade biosu. Pokud jsem to pochopil správně a dotyčná již tu desku má a nechce investovat do nové. Poku desku nemá opět jí poradí a ona si může dát nějaký finanční strop. V žádném případě není fér ženskou odkazovat někam mimo hardware. Hodný chlap pro ženskou přece provede upgrade biosu nezištně. - Moje deska byla vyrobena v době kdy procesor ještě neexistoval upgrade proběhl celkem v klidu.
Je otázkou zda se chce paní či slečna opravdu chopit šroubováku, sundat část case, chladič ...... 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 03. 05. 2013, 01:11:15 »
Je otázkou zda se chce paní či slečna opravdu chopit šroubováku, sundat část case, chladič ......

Zretelne chce, jinak by se neptala. Tak ji prestan naznacovat, ze by se mela vratit ke sporaku.

Lucinka

« Odpověď #17 kdy: 03. 05. 2013, 11:08:20 »
LOL... vy to teda riešite... :D

Takže takto nejak:
- dosku nemám a budem kupovať všetko nové (stávajuce pc sa posunie v rodine na mladšiu sestru :D)
- áno zoberiem šrubovák a poskladám si to... (nebojte nebude to prvykrát...  ;) )
- cit T.Liberec: "V každé rozumné prodejně,...  jí poradí"... neviem ako u Vás (CZ) ale u nás (východ SVK) je takýchto predajní zhruba 0. Štandardom je predávať I3 s GT610 za 650€ ako herné pc... Poradiť poradia, to áno... napr. slečna zoberte si tento pekný ružovy netbook za 450€ (ružová mini-myška zadara :O)... Kámoška sa síce nadšením skoro pocikala, ale aj predajca sa skoro pocikal, keď som sa ho veľmi slušne spýtala, že ktorej časti "pc na rendrovanie" nerozumel... a ja som sa zas pocikala, keď mi povedal koľko by ma stála moja zvolená zostava u nich - a to nehovorím o tom, akú mašinu som si mohla kúpiť ak by som si stavala aj prvé pc... :I (bolo kúpene v celku...)
- Ďalej zvolený cpu FX6350 vyšiel pred par týždňami a podľa vidieckého rozumu asi nebude mať žiadna matičná doska, ktorá trčí na sklade od Decembra (12/2012) najnovší bios, že... ? Preto tie čachre s biosom... Ale medzitým som googlovala a zrejme je ten FX6350 len poriadne pretaktovany FX6300 a pravdepodobne pôjde všade tam, kde ide FX6300 - podľa označenia je to rovnaký bios... Takže čachre s biosom niesu potrebné... zrejme... ale lepšie je sa spýtať a mať alternatívu ak to nepôjde...

:D

trubicoid2

« Odpověď #18 kdy: 03. 05. 2013, 11:32:04 »
- Ďalej zvolený cpu FX6350 vyšiel pred par týždňami a podľa vidieckého rozumu asi nebude mať žiadna matičná doska, ktorá trčí na sklade od Decembra (12/2012) najnovší bios, že... ?

no zrovna ten gigabite GA-970A-DS3 ma dve revize a rev1 ma bios F6 uz od 23/10/2012, kdezto rev3 ma biosy FB, FC a FD a na FX6350 je potreba FD z 24/01/2013, takze asi tak

lucinka

« Odpověď #19 kdy: 03. 05. 2013, 11:39:42 »
trubicoid2: super, vďaka :D

Tom Liberec

« Odpověď #20 kdy: 07. 05. 2013, 22:33:40 »
Lucii se omlouvám za to, že neznám poměry na v prodejnách na Slovensku. Nicméně má pravdu s tím co se i u nás prodává, inzeruje jako herní PCčko.
Jinak strach s upgrade BIOSu mít nemusíte. Já jsem docela zmatkař a podle návodu na netu se mi to povedlo na první pokus. Deska tehdy také byla starší než nově na trh uváděný procesor. Osobně jsem měl mnohokrát štěstí, že jsem součástky nakupoval většinou u hardwarové větve firmy u které jsem před tím chvíli externě pracoval jako tester účetního systému. Později jsem dokonce hardware prodával ve velkoobchodě. Moc nechápu systém prodeje při kterém se zákazník nebo zákaznice nevrátí znovu. Pokud mě manželka chtěla dát součástku např. pod stromeček tak se obrátila na mladého kluka z baráku a ten tam došel to koupit. Případně tam klidně zašla sama.
Dodnes mám s těch dob asi přežitý zvyk kdy při reklamaci argumentuji : "Chcete o mě jako o zákazníka navždy přijít ?"  Funguje i hrozba : " Zjistím si v obchodním rejstříku kdo jsou majitelé příp.akcionáři, nebudou rádi .... "

Obráceně ohledně prodávání vím, jak snadno "upravit" PC na reklamaci i to jaké hrůzy snesl např.údajně se přehřívající počítač u reklamačního technika .....

Nebojte se tedy do stavby pustit ...... je to snadnější než stavebnice Merkur, většina součástek má nezaměnitelné, neotočitelné konektory ............. i když jsem si párkrát naběhl a nákresy zapojení některých kabílků  do skříně byly vzájemně natolik různé, že stejně musí člověk improvizovat. Navíc právě zde na fóru je několik lidí s obrovskými zkušenostmi co hardware i software týká. Řekněme tisíci násobně převyšující ty moje.
Opravdu asi nejsem v obraze, neboť zde v jedné s prodejen dělá ( možná dělal ) servis mladý pán jenž vystudoval IT obor na zdejší technické univerzitě. I paní vedoucí prodejny a spolumajitelka je vysokoškolsky vzdělaná a je schopna poradit s výběrem. Zřejmě některým prodejnám u vás nebude časem vadit místo PC komponent a IT techniky prodávat pračky, autorádia nebo stavebniny .....

Zopper

• 918
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 08. 05. 2013, 06:44:54 »
Zřejmě některým prodejnám u vás nebude časem vadit místo PC komponent a IT techniky prodávat pračky, autorádia nebo stavebniny .....

No, už se stalo. Alza pračky prodává už delší dobu. :D

A jestli poradí nebo ne... Záleží na řetězci i prodejně. Jsou obchody, kde mají vyhrazené lidi na objednávky - přijdete, sednete si a oni s vámi proberou co potřebujete a pomůžou s výběrem. Pak jsou obchody, kde vám nějak poradí prodavač za pultem, a pak jsou i takové, kde moc radit nebudou. Taky to záleží i na tom, jestli je tam jen jediný člověk a za vámi deset dalších zákazníků, nebo jsou tam tři další zaměstnanci a v prodejně postává jen jeden další zákazník.

« Odpověď #22 kdy: 08. 05. 2013, 15:24:36 »
To mi nevadí, raději si koupím něco u např. CZC.cz nebo Abakusu a jiných. Jediné co mě štve, že když zadám do googlu některé značky výrobců serverů a komponent, vyleze na prvním místě Alza a když se na klikne napíše to, že nic takového v databázi zboží nemá.