Slax 7 CZ postřehy a zkušenosti

Tom Liberec

Slax 7 CZ postřehy a zkušenosti
« kdy: 28. 04. 2013, 12:20:59 »
Naprosto skvělé. Pmezeno pouze maléry mojí vlastní hlavy. Například jsem se snažil zjistit jak do toho systému dostanu MC. A teď koukám na zcela excelentní grafický souborový manažer. Ještě se trochu peru s tím jak funguje při rozdělení na dva panely ale jinak skvělé. Jedna z věcí jenž mi nejde je zvuk u videa avi. Zřejmě bude potřeba systému sdělit, co to tam vůbec za zvukovku pro soft. Win 7 starter je.

Napadá mne, že si ten systém přímo říká o vestavbu do různých malých zařízení i např. mobilů a vůbec bych se nedivil pokud bych jej za čas objevil v nějakém Alcatelu nebo LG. Případně palubním počítači ( konečně pořádném ) nějakého auta. I na levnějších, správně by měli právě díky tomuto OS být i dražší tabletech a podobně by se mohl objevit. Nebo nejaká miniaturizace nynějších netbooků  zvlášť pokud by použily nové procesory pro mobily.

Re:Slax 7 CZ postřehy a zkušenosti
« Odpověď #1 kdy: 02. 05. 2013, 15:29:27 »
Dotaz. Při spouštění tohoto systému s USB flash jsem si všiml, že to vypisuje nějakou zmínku o XAMPP. Takže nevím zda je Xampp již integrován nebo je systém na integraci připraven. Každopádně zkusím Xampp v NASu zda to bude fungovat.   

Tom Liberec

« Odpověď #2 kdy: 02. 05. 2013, 22:57:57 »
Tak jsem nainstaloval, balíček se rozbali, do Slaxu na USB flasch Xampp, ovšem není vidět kam ............... natož abych věděl do kterého adresáře si nahrát PHP soubory.

jivep

« Odpověď #3 kdy: 03. 05. 2013, 13:28:47 »
pokud je to standart XAMPP for linux, zkus /opt/lampp/htdocs

kei.101

« Odpověď #4 kdy: 04. 05. 2013, 10:55:27 »
Napadá mne, že si ten systém přímo říká o vestavbu do různých malých zařízení i např. mobilů a vůbec bych se nedivil pokud bych jej za čas objevil v nějakém Alcatelu nebo LG. Případně palubním počítači ( konečně pořádném ) nějakého auta. I na levnějších, správně by měli právě díky tomuto OS být i dražší tabletech a podobně by se mohl objevit. Nebo nejaká miniaturizace nynějších netbooků  zvlášť pokud by použily nové procesory pro mobily.

Slax je slackware napasovaný na AUFS. Takto se dá upravit spousta distribucí, třeba debian. Z mého pohledu je hlavní nevýhoda slaxu v malém množství balíků. Navíc nejsou tak úplně odladěné některé kombinace existujících balíků. Například pokud na slaxu nechci KDE a nechám tam jen Xka, tak nefunguje firefox, protože ten potřebuje nějaký balíky, který jsou v KDE squash archivu.. :/

Z děchto důvodů používám raději zmíněný debian s AUFS.. stačilo napsat pár skriptů. Na desktop se Slax hodí, ale třeba na zmíněná embedded zařízení těžko. Nemluvě o tom, že je kompilovaný na x86.

« Odpověď #5 kdy: 06. 05. 2013, 05:43:59 »
Slax se mi zasekl, zřejmě vinou některé z něj otevřené webové stránky. Takže nyní po nabootování z USB se nedá používat myš, pouze klávesové zkratky a to ještě spíše ve stylu ukončit. Napadlo mě, že by možná pomohlo se na USB dostat prostřednictvím jiného OS, Windows nebo Ubuntu, případně tu mám i letitou verzi Slaxu běhající s CD na 128 MBa a někde něco smáznout. Protože jsem začátečník jednodušší řešení jsou pro mě ta pravá. Mám Slax 7 CZ i na další USB flash ale nechce se mi to vzdát úplně bez boje. Předem díky.   

Radeczek

« Odpověď #6 kdy: 06. 05. 2013, 08:05:17 »
Zkus při zavaděči slaxu (hned po bootu jde vidět tuším ten čtyřilístek) zmáčknout "libovolnou klávesu". Mělo by ti vyskočit menu a tam odškrtni "persistent changes" a třeba zapni i kopii do RAM (bude to rychlejší - pokud máš dost ram) a zkus nabootovat. Sice neuvidíš své změny z minula, ale měl by naběhnout "čistý" system.

« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2013, 09:18:50 »
Díky.

radeczek

« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2013, 12:33:14 »
A pomohlo to?

Tom Liberec

« Odpověď #9 kdy: 06. 05. 2013, 23:26:20 »
Díky, pomohlo. Nastartovalo to úplně základního režimu bez grafiky.

Neo

« Odpověď #10 kdy: 18. 06. 2013, 09:28:00 »
Ahoj,
mel bych dotaz. Byl by me nekdo schopen polopaticky navist k cili?
na sda1 mam XP, na sda5 mam Win 7 a ted nove na sda8 Slax. Pri startu mi rovnou nabootuje Slax 7. Uz tam nemam drivejsi menu na vyber OS, ktery chci zavest.
Poradil by mi nekdo prosim, jak tam mit menu pro Slax, XP a Win 7? Dekuji moc.