Bootovací HDD

TomasP

Bootovací HDD
« kdy: 26. 04. 2013, 23:47:39 »
Zdravím,
před XY lety jsem instaloval OS z HDD na disketě si nahodil MS dost, spustil setup a jelo se... Existuje podobná cesta i nyní pro linux?

1) mám ISO (Linux)
2) potřebuji je dostat na bootovací HDD který mám k NTB připojený přes USB
3) HDD připojím k mašině (ne nemá CDRom, ani nepodporuje boot z flashky)
4) vesele si bootnu z něj a nainstaluju si linux na vedlejší disk...

DIKY!

Mrchozrout

Re:Bootovací HDD
« Odpověď #1 kdy: 27. 04. 2013, 00:46:14 »
Existuje, ale musis umet natlouct bootstrap code z celniho panelu.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 27. 04. 2013, 01:44:41 »
Možností je mnoho:
  • Pokud tam někde už máte Linux nebo jiný Unix (i s Windows by to mělo jít, ale nevím, jak složitě se to tam zprovozňuje) a ten počítač má síťovou kartu, jde tam nahrát PXE instalátor a spustit jej pomocí bootu přes síť
  • Pokud na tom počítači jsou Windows nebo DOS, jde spustit instalaci přímo z nich (přinejmenším Debian a asi i Ubuntu to umí)
  • Je možné Linux nainstalovat na jiném počítači na ten přenosný disk a potom jej na tom počítači jen zkopírovat a nainstalovat zavaděč
  • A samozřejmě lze připravit i instalaci přímo z nějakého disku, ale to není úplně přímočaré

TomasP

« Odpověď #3 kdy: 27. 04. 2013, 15:51:00 »
Asi ideální by pro mě byl: A samozřejmě lze připravit i instalaci přímo z nějakého disku, ale to není úplně přímočaré

Nejde o klasickou distribuci, ale o RouterOS od MikroTiku ... - zalozene na linuxu :)

Na PC neni nic kromě sitove karty

Díky

TomasP

« Odpověď #4 kdy: 27. 04. 2013, 22:04:17 »
To už fakt dneska nikdo neví jak udělat "bootovací HDD" místo flashky, ci CD? Zkoušel jsem i zoufalosti jako instalaci na NTB ale instlace si zas neporadí s USB diskem.... tak fakt nevím...

Jenda (ale ne tazatel)

« Odpověď #5 kdy: 27. 04. 2013, 23:30:08 »
Proč to nenainstaluješ na ten vedlejší disk rovnou?

Jinak bootovací HDD se udělá úplně stejně, jako třeba bootovací flashka - prostě se nakopírují soubory, nainstaluje se zavaděč a nastaví se, aby zavedl jádro + případně initramdisk.

« Odpověď #6 kdy: 28. 04. 2013, 00:18:51 »
To už fakt dneska nikdo neví jak udělat "bootovací HDD" místo flashky, ci CD? Zkoušel jsem i zoufalosti jako instalaci na NTB ale instlace si zas neporadí s USB diskem.... tak fakt nevím...
Casto pouzivam flashky k bootu liveCD tim zpusobem, ze tam to iso natvrdo od zacatku naddckuju - mozna by to stalo za pokus i tady? System tu flashku u me v takovych pripadech stejne povazuje za bezny harddisk...

Sten

« Odpověď #7 kdy: 28. 04. 2013, 22:39:53 »
Asi ideální by pro mě byl: A samozřejmě lze připravit i instalaci přímo z nějakého disku, ale to není úplně přímočaré

Nejde o klasickou distribuci, ale o RouterOS od MikroTiku ... - zalozene na linuxu :)

Na PC neni nic kromě sitove karty

Díky

RouterOS je hodně nestandardní distribuce a má oficiální návod pro instalaci přes síť. Instalaci z flash disku (což je totožné instalaci z HDD) jsem nenašel, těžko říct, jestli to podporuje.

Winař

« Odpověď #8 kdy: 29. 04. 2013, 18:09:18 »
Jsem možná něco přesně nepochopil...

- Na tom NTB nemáš žádný OS použitelný pro přípravu toho HDD?
- Když víš jak vytvořit bootovací Flash (i když tvůj počítač z Flashe nenabootuje), proč máš problém vytvořit bootovací HDD?
- Jde ti vyloženě o to bootovat z ISO souboru, nebo může být instalace systému rozpakovaná na ten HDD?
- Pro linux by ti nestačilo podívat se jak to má vyřešeno třeba SLAX (syslinux)?

Pro Widle bych ti snad mohl říci postup i doporučit program (jen v případě rozpakování ISO), vše prováděné na Windows. Grub bohužel neznám.

Naopak by mne zajímal postup jak PXE (součást síťové karty) donutit bootovat systém z ISO souboru.

Sten

« Odpověď #9 kdy: 29. 04. 2013, 18:47:52 »
Naopak by mne zajímal postup jak PXE (součást síťové karty) donutit bootovat systém z ISO souboru.

Existuje utilita memdisk, která natáhne ISO přes síť a mapuje volání BIOSu na to médium. Ale funguje to jenom pro DOS a podobné, které BIOS používají.

Většinou se přes PXE nebootuje ISO obraz, ale netinstaller. Snad všechny linuxové distribuce jej nabízejí, mnoho z nich má i připravené kompletní prostředí pro PXE, které stačí jen stáhnout (Debian, Ubuntu). Existují i nástroje, jak síťový instalátor vytvořit pro Windows (např. CCBoot).

noname

« Odpověď #10 kdy: 30. 04. 2013, 05:25:32 »
pro tyto účely mi prozatím stačilo následující:
dd if=/home/user/Desktop/místo_uložení_linuxového_iso_obrazu_disku.iso of=/dev/sdb
Linux z disku nabootuje a spustí se, jen do něj není možné ukládat. Bohužel plnohodnotný systém takto nevznikne, to by se musel nainstalovat zavaděč, systém atd, ale místo instalačního média a na záchranu systému to bohatě stačí. S některými CD jiných operačních systémů to ale nefunguje, nelze to tedy brát jako  naprosto univerzální postup.

Alim_

« Odpověď #11 kdy: 30. 04. 2013, 15:40:17 »
pro tyto účely mi prozatím stačilo následující:
dd if=/home/user/Desktop/místo_uložení_linuxového_iso_obrazu_disku.iso of=/dev/sdb
Linux z disku nabootuje a spustí se, jen do něj není možné ukládat. Bohužel plnohodnotný systém takto nevznikne, to by se musel nainstalovat zavaděč, systém atd, ale místo instalačního média a na záchranu systému to bohatě stačí. S některými CD jiných operačních systémů to ale nefunguje, nelze to tedy brát jako  naprosto univerzální postup.

Také to tak dělám s USBflash, ale ještě je pak třeba v GParted zrušit parametr hinden, jinak to nenabotuje. Aspoň u Lubuntu LTS je to potřeba.