Robim v mensej az strednej softverovej firme (95% projektov su klasicke IS). Robil som uz cca 30 pohovorov s uchadzacmi a par som ich aj prijal.
Ked sa niekto hlasi s ing / mgr, tak ma zujima kam chodil do skoly a aky odbor, aku mal diplomovku, preco si vybral tu skolu a preco taku diplomovku. Nechcem rypat, ale na slovensku su 4 rozumne skoly, fei stuba, fiit stuba, fmfi uk a fei tuke, z ostanych chodili ludia taki, ako keby ich ani nemalo.
Ak ma niekto strednu skolu alebo bakalara, tak sa ho opytam preco neskusil ist dalej. Ak mi kandidat zacne tvrdit, ze ho to nudilo, alebo, ze mu to nic nedavalo, tak je bud namysleny alebo na to nema. Rozumne odpovede su ako naprikad rodinne dovody, financie, podnikanie a podobne.
Proste pre mna clovek s ing / mgr ma schopnost dotiahnut veci do konca a tym vacsiu prinost pre firmu. Pozor, ale to neznamena, ze ak ma bc alebo ss tak si to neplati, len ma kandidat musi viac presviedcat.
Davam si aj pozor na veci ako dlho trvalo jeho studium 6 rokov a ci mal dake prestavky, niekedy povie sam preco, niekedy sa ho opytam.
veci, ktore su plusom (ak nema ani jednu z nich tak nema sancu o prijatie, jedine za maly plat):
- ci robil popri skole
- comu sa venuje po veceroch (napriklad si sam programuje, alebo sa sam uci)
- cita dake developerske blogy
- aktivne prispieva do komunity (velky plus)
- robi na dakom opensource projekte
z vlastnej skusnosti mozem povedat, ze ludia s ing / mgr maju vacsinou oproti tym s bc a so strednou skolou (neplati to vzdy ale asi v 70% pripadoch):
- podstatne vacsi rozhlad
- poznaju objektove programovanie a navrh tried
- uml
- design patterny
- zlozitosti algormitov
- programovanie ich bavi viac
- su pedantnejsi