Vývoj sociální sítě: co použít?

Vývoj sociální sítě: co použít?
« kdy: 19. 04. 2013, 17:44:08 »
Zdravíčko,

plánuji začít ve vývoji nové sociální sítě (na celém projektu bude pracovat 5-10 lidí), no těsně před začátkem se mi naskytla otázka, který programovací jazyk (případně framework) použít. Doposud jsem uvažoval o PHP - ASP.NETu, každopádně bych si raději nechal poradit. Sociální síť bude přístupná pro všechny, a měla by být zaměřena hlavně na rychlost a design jako takový. Před chvílí jsem četl článek o vhodném frameworku / programovacím jazyku pro rozsáhlý web, tak mi to trochu zasadilo brouka do hlavy, a už přemýšlím i nad RoR frameworkem, každopádně bych byl rád, kdyby mi někdo poradil, případně mě trochu nasměroval.

Děkuji,
« Poslední změna: 19. 04. 2013, 18:27:14 od Petr Krčmář »

rrii

Re:Co použít ?
« Odpověď #1 kdy: 19. 04. 2013, 18:01:51 »
A co těch 5-10 lidí umí? Možností je hodně, ale také dost záleží na lidech, penězích a termínech. Nemá smysl dělat v RoR, když to má být za dva měsíce hotové a všichni programátoři znají jen C++.

« Odpověď #2 kdy: 19. 04. 2013, 18:14:08 »
Penězí je dostatek, ač celý projekt běží pod jistou společností (nebudu jmenovat), která celý projekt financuje. Pevný termín není stanoven prakticky žádný (není kam spěchat), a ktomu co většina lidí umí :
- PHP, CSS , JS, HTML, Java, C#, Python, MySQL, SQL, MSSQL - na některé jsem určitě zapoměl, případně je doplním.
C++ ovládám z téhle "skupinky" asi jen já (pokuď vím), takže toho C++ se bát nemusím :P

Každopádně díky za reakci :)

« Odpověď #3 kdy: 19. 04. 2013, 18:25:19 »
Co je tohle proboha za otazku? jak to mame vedet kdyz nezname analyzu, odhad mnozstvi lidi v cilove skupine, nezname nic.

Chci dopravni prostredek: mam si vzit mercedes, ford nebo autobus?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #4 kdy: 19. 04. 2013, 18:46:02 »
Co je tohle proboha za otazku? jak to mame vedet kdyz nezname analyzu, odhad mnozstvi lidi v cilove skupine, nezname nic.

Omluvte mou chybu, pane neomylný. Odhadem počet návštěv za měsíc (počet návštěv za den si netroufám odhadnout) by mohl převyšovat 100.000 (v případě, že se síť zalíbí může být prudký nárast navštěvovanosti).

DK

Re:Vývoj sociální sítě: co použít?
« Odpověď #5 kdy: 19. 04. 2013, 18:54:09 »
pokud ovladate javu, zvolil bych ji... da se dobre skalovat v pripade, ze to bude narocnejsi

a zacal bych na nejakem "enterprise" reseni, treba vertx.io

rrii

« Odpověď #6 kdy: 19. 04. 2013, 19:01:06 »
To zní hodně dobře. Nehledáte ještě někoho? :D

Waseihou

« Odpověď #7 kdy: 19. 04. 2013, 21:35:45 »
Pro Javu je tu pěkný framework:
http://www.playframework.com/
a opičky také budou k mání.

Samozřejmě že Java má i své nevýhody a rizika, ale to asi všechno. Ještě že ten framework má tu Scalu, ta zmenší množství potřebného kódu zhruba na polovinu...

Na ukládání dat objebnějších uživatelských dat ale bude potřeba něco jiného než relační databáze, použijte NoSQL databázi, třeba: http://cassandra.apache.org/

a pro inspiraci info o NoSQL:
http://martinfowler.com/nosql.html

Hlavně je třeba nestat se otrokem jedné databázové technologie, je třeba rozdělit aplikační vrstvy a udělat návrh. Počítejste s vytvořením API, které bude sloužit jak vám, tak časem jeho podmnožina i ostatním.

Nevím ale, jak na tom chcete vydělat. Prosadit novou sociální síť je obtížné, a pokud onu srandu děláte pro někoho dalšího, tak dávejte bacha na "sunken cost":
http://www.visionarytools.com/decision-making/sunk-cost-dilemma.htm

Moc pěkný případ, tak pozor na to! A good luck 8)

TomasVoracek

« Odpověď #8 kdy: 19. 04. 2013, 22:38:50 »

Omluvte mou chybu, pane neomylný. Odhadem počet návštěv za měsíc (počet návštěv za den si netroufám odhadnout) by mohl převyšovat 100.000 (v případě, že se síť zalíbí může být prudký nárast navštěvovanosti).

100000?  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Dobrý vtip. Ne. Vážně.

slonik

« Odpověď #9 kdy: 19. 04. 2013, 22:52:11 »
lolol  :D

« Odpověď #10 kdy: 19. 04. 2013, 22:56:54 »

100000?  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Dobrý vtip. Ne. Vážně.
Pokuď si umíte představit, co vlastně sociální síť je, pochopíte, že tam bez problému naskočí tolik návštěv za měsíc.

slonik

« Odpověď #11 kdy: 19. 04. 2013, 23:28:22 »
no, ked ju vyviniete, nezabudnite ju vydat pod open source, aby sme si tiez mohli zalozit socialnu siet

Waseihou

« Odpověď #12 kdy: 19. 04. 2013, 23:37:52 »
Ohledně škálovatelnosti, pokud dobře rozdělíte vrstvy a moduly systému, potom můžete začít s něčím co zvláde daleko méně přístupů, a do lepšího řešení investovat čas a peníze až později.

Zapomeňte na nějaká složitá technická řešení, dostaňte co nejrychleji do hry prototyp, a spustě ho jako normální verzi aplikace. Čím dřív, tím líp. Dostaňte se na trh, abyste zjistili, jestli to má opravdu potenciál, a minimalizujte tak náklady.

Dejme tomu, že máte tak 10% šanci uspět, a na 90% procent to nevýjde. Pokud uspějete, dejme tomu, že vyděláte 10 milonů korun, a pokud neuspějete, proděláte milion. EV (expected value, očekávaná hodnota) = 0.1*10e6-0.9*1e6=100 tisíc Kč. Takový zisk je sice určitě pozitivní, takže není vyloženě špatné do toho jít, ale je třeba tuto hodnotu zlepšit. Pokud náklady snížíte třeba na 525 tisíc, tak EV=0.1*10e6-0.9*5.25e5=527 500 korun. To už je mnohem lepší.

Firmy které do takovýchto věcí investují v podstatě očekávají, že je vysoká pravděpodobnost neúspěchu, ale v případě úspěchu bude zisk obrovský. Takže pokud mají dostatečný kapitál, tak se jim takovéto podniky vyplatí podporovat.
 *
10 lidí je asi moc, leda že by dělali za žebračenku. Náklady 35 tisíc náklad na zaměstance za měsíce (včetně všech blbin) * 5 lidí * 3 měsíce = 527 500 korun. Takže, za dva měsíce musíte být hotovi, a ten poslední to začít cpát na trh. Aby to hned vydělávalo samo na sebe, tak to ani náhodou, ale jak to chcete dál krmit? Potřebujete to rozšířit mezi lidi, kvalit softu je v tu chvíli podružná. Takže někdo bude muset cpát další peníze, a nebo budete muset vymyslet smysluplnou činnost pro vaše lidi, nejlépe nějaký coding pro další zákazníky.

Pokud nebudete schopni během měsíce zajistit, aby se ta vaše síť začla rozšiřovat sama, potom jste prohráli. Pokud se bublina povede, urychleně prodejte firmu dokud má hodnotu (třeba těch 10 mega), musíte být ale OPRAVDU HODNĚ vidět aby vám to někdo sežral. Zaměstnanci se pak nechají živit novým majitelem, dokud/pokud to bude sypat...

Pro úspěch musíte designovat pro virálnost, přečtěte si tohle:
http://web.archive.org/liveweb/http://danieltenner.com/post/32889769888/0009-how-to-make-your-application-viral-html

A nezapomeňte, i když všechny kroky budou provedeny perfektně, vaše šance uspět je stále relativně malá (tak 10%, a to jsem velký optimista), a důležitý je proto profit který to přinese. Musí být velký, aby vyvážil malou pravděpodobnost úspěchu. Nikdo přece nevsadí stovku, aby měl 10% pravděpodobnost, že vyhraje 10 korun, a 90% pravděpodobnost, že tu stovku projede celou.

Takže - zarazit to včas a přijmout prodělek, v žádném případě do toho necpat další prachy. Stanovte si předem daný rozpočet, a pokud ho vyčerpáte, utněte to!

nizza

« Odpověď #13 kdy: 20. 04. 2013, 00:35:07 »
Penězí je dostatek, ač celý projekt běží pod jistou společností (nebudu jmenovat), která celý projekt financuje. Pevný termín není stanoven prakticky žádný (není kam spěchat), a ktomu co většina lidí umí :
- PHP, CSS , JS, HTML, Java, C#, Python, MySQL, SQL, MSSQL
- na některé jsem určitě zapoměl, případně je doplním.
C++ ovládám z téhle "skupinky" asi jen já (pokuď vím), takže toho C++ se bát nemusím :P

Každopádně díky za reakci :)
..takze MS vyviji soc.sit? :P

jinak bych doporucil prispet/pouzit do FOSS site Diaspora.

txt

« Odpověď #14 kdy: 20. 04. 2013, 01:00:54 »
Až budete testovat asociální síť tak se hlásim o pozvánku ;-)