NS záznam jako IP adresa

Rhinox

NS záznam jako IP adresa
« kdy: 13. 04. 2013, 20:42:58 »
Tohle opravdu nemohu pochopit, snad to nekdo dokaze vysvetlit:

Proc nemuze byt v zonovem souboru dn-serveru (bind) u NS-zaznamu (jmennej servr) uvedena IP-adresa? Proc tam musi byt jenom NSDNAME? Kdyz domenovej servr bezi na stejny domene, jak to pak zanesu u registratora? Vzdyt se dostanu do cyklicky zavislosti, kdyz pro domenu "cojavim.com" bude dn-servr "dns.cojavim.com"...
« Poslední změna: 13. 04. 2013, 20:47:17 od Petr Krčmář »

Re:NS záznam jako IP adresa
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2013, 20:49:25 »
Úvaha o cyklické závislosti je velmi správná. Ovšem je dávno vyřešená. Pokud by k ní došlo, posílá se v odpovědi ještě takzvaný „Glue záznam“, který právě obsahuje hledanou IP adresu. K cyklu tedy nedojde.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2013, 23:52:04 »
Zase ty cyklisti!

« Odpověď #3 kdy: 15. 04. 2013, 09:57:39 »
Proc nemuze byt v zonovem souboru dn-serveru (bind) u NS-zaznamu (jmennej servr) uvedena IP-adresa?
Těžko říct. Osobně se domnívám, že tvůrci protokolu DNS se snažili zajistit, aby se dalo jménem zapsat všechno, protože pokud by nameservery měly výjimku, byl by to problém v době, kdy namserverem byl každý druhý server na internetu. Že se pro řešení téhle výjimky celá záležitost zkomplikovala a adresa nameserveru musí být v DNS vedena dvakrát, je docela typické.

User

« Odpověď #4 kdy: 15. 04. 2013, 14:06:14 »
Tohle opravdu nemohu pochopit, snad to nekdo dokaze vysvetlit:

Proc nemuze byt v zonovem souboru dn-serveru (bind) u NS-zaznamu (jmennej servr) uvedena IP-adresa? Proc tam musi byt jenom NSDNAME?

Protože to tak předepisuje RFC 1035 v kapitole 3.3.11.

Kdyz domenovej servr bezi na stejny domene, jak to pak zanesu u registratora? Vzdyt se dostanu do cyklicky zavislosti, kdyz pro domenu "cojavim.com" bude dn-servr "dns.cojavim.com"...

Zadáte registrátorovi tzv. "glue" záznam, neboli jméno i IP adresu nameserveru a přesně to samé si potom zapíšete i do své zóny.

j

« Odpověď #5 kdy: 16. 04. 2013, 16:51:36 »
Jinak beznejsi konfigurace je spis to, ze DNS bezi na jine domene nez pro kterou ma zaznamy => tento problem vubec nenastane.

Co se glue tyce, zajimavy to zacina byt v kombinaci s IPv6 - mam u registratora samo nastaveno jak 4ku tak 6tku, ale oni dal propagujou (smerem k tld) pouze tu 4ku, prestoze NS 6tku samo umi ...

=> DNS je funkcni, je dosupne i pres IPv6, ale to az pro opakovane dotazy do domeny.

« Odpověď #6 kdy: 17. 04. 2013, 00:08:05 »
Jinak beznejsi konfigurace je spis to, ze DNS bezi na jine domene nez pro kterou ma zaznamy

Nesmysl. Když mám dvacet domén na své DNS, mám mít jednu hostovanou u někoho jiného kvůli DNS? A ten poskytovatel DNS má tisíc domén a taky musí být závislý na někom nad ním? A co ten nad ním? DNS je z principu decentralizovaná služba a je nesmysl funkčnost mé vlastní DNS stavět na závislosti na někom jiném. Díky glue záznamu tohle přece vůbec není problém. Já mám všechny zóny na svých DNS, včetně té, ve které DNS leží.

j

« Odpověď #7 kdy: 17. 04. 2013, 08:36:48 »
Nesmysl tu pisete vy, kolik je registrovanych do men a kolik majitelu si provozuje vlastni DNS? 1: milionu? Drtiva vetsina domen ma DNS na jiny domene.

A sam sebe popirate " Já mám všechny zóny na svých DNS, včetně té, ve které DNS leží." => pokud mate 20 domen, tak 19 z nich bezi na DNS v cizi domene.

« Odpověď #8 kdy: 17. 04. 2013, 11:42:06 »
Aha, tak to jsme se špatně pochopili. Já jsem uvažoval v kontextu původního dotazu řešícího cyklickou závislost. Chtěl jsem říct, že je běžné, že si DNS obsluhuje i resolving vlastního doménového jména. Je to mnohem praktičtější než jedno doménové jméno nechat resolvovat někoho jiného. Když už si obsloužím sám 19 zón, můžu i tu dvacátou, na které mi běží samotná DNS.

« Odpověď #9 kdy: 17. 04. 2013, 15:48:35 »
Ostatně, kořenové DNS servery taky mají doménová jména A - M.ROOT-SERVERS.NET