Chystám se doma postavit NAS server (již mám tři plné 2TB disky ) s důležitýma datama několikrát duplikovanýma a i chtělo by to RAID5.RAID bude sw, na domácí oužití stačit. RAM bez ECC, protože pak nelze použít mobilní CPU a většinu platforem. Na Synology nechci utrácet a nemá potenciál na rozšíření a HP NL40 se již shání draze a špatně. Proto uvažuji o stavbě, kdy nečo mám doma a něco se nekdě přikoupí. Ale jaký máte názor na platformu. Předem děkuji za pomoc.
Požadavky: 1.) NAS bude spíše datové ūložiště fotek, videí a pár GB důležitých dat. Bude zapojeno 24/7, ale poběží pár hodin a ani ne každý den a tak je požadavek na minimální spotřebu v IDLE. Asi NAS4FREE. Teprve začnu porovnávat. Ale dnes není ani problém koupit levně RAM zkusit NASFREE
2.) Když už to postavím, rád bych z toho udělal background pro TV a svoje HTPC nahradil androidím USB tokenem (nemám TV).
3.) Takže časem i náhrada za microtik, vytvoření domácího HTTP serveru s minimálním přístupem. Na fotoweb raději něco venku.
4.) Nejsel linuxák, překlad jádra mého divného nepodporovaného USB TV tuneru se nepovedl.Linux oužívám síše jen na rozdělění disků, zálohu přes dd, a kvalitních "win batáků" od CygWinem.
Možnosti 2Q/20131.) Nejvýhodnější se jevý
AMD FM2 Bulldozer, což je se nízkou spotřebou (zde věřím spíše AMD než Intelu) konkurent i3. Možná moc výkonu, ta CPU mají DTP dosti velký, ale podtaktoval bych to. Desky mají až 6xSATA, více PCI a za cenu skoro jako Atom či Bobcat. Výkon se dá zcýšit výměnou CPU.
2.)
AMD APU Bobcat, tedy mobilní platforma pro chytré krabičky. Ale desky s omezenou rozšiřitelností a předokládám, že 1.6GHz APU integrovaný CPU s DTP 18W bude mít přibližnou spotřebu, jako podtaktované DTP 64W procesor z více jak 3GHz.
3.) U AMD existuje ještě možnost jak u APU či FM2 použít CPU
bez GPU (C-60 či Athlon X II). Otázka je, zda to utáhne ten TV backend. Dále, zda system nabootuje a oběží bez GPU. Na isntalaci nějakou PCI či PCIe kartu najdu.
4.) Nějaká bazarová
Intel i3. Tedy možnost enormního výkonu (asi zbytečné) s obavou, že mě to v i IDLE sežere na elektrice. Ale obdobné jako 1.)
5.)
Intel Atom jako u 2.). Ale AMD preferuji pro jejich řízení spotřeby. Ale Radeony nemají takovou odporu pod Linuxem. Ale to asi nepotřebuji.
6.)
Intel Celeron je také s možností jako 3.) u platformy i3 bez GPU nebo s mizernou.