Plat pro člověka bez praxe

Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #135 kdy: 07. 04. 2013, 08:18:41 »
Jedna zajímavá informace, volně související s tím "než tohle, raději do CV nic": současný ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti začínal jako učitel matematiky a chemie na základní škole a poté dělal správce sítě :)

http://cz.linkedin.com/pub/vladim%C3%ADr-rohel/53/ba3/133

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #136 kdy: 07. 04. 2013, 10:22:24 »
Prymek: A? Učitel na ZŠ je sice dost podhodnocené, ale dosti zodpovědné a na samostatnost náročné povolání.
A správce sítě v 95 byla práce trochu o něčem jiném a pro jinou kvalifikaci, než je to dnes, navíc tam nedělal "lopatu" ale vedoucího oddělení.
Takže fakt nerozumím, co tím chceš říct...

Rum: Obávám se, že ti furt nedochází, že za ten plat se Ti nabídnou max naprosto stejný lopaty, jako jsou Ti praktikanti ze ZŠ. Obzvlášť Ti s VŠ diplomem, protože aby někdo z diplomem šel dělat todle, tak to musí bejt už opravdu zoufalec...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #137 kdy: 07. 04. 2013, 14:20:28 »
Kdosi tady psal cosi o statech co doplatily na zpoplatnene skolstvi. Velice rad bych, aby ten dotycny uvedl nejaky smysluplny priklad.

Zkuste treba tady: http://www.guardian.co.uk/education/2011/sep/12/higher-education-benefits-public-funds nebo tady: http://www.ucu.org.uk/media/pdf/2/3/inplaceoffees-betax_ucucompass_mar10.pdf

Citace
...Skutecnost je takova, ze kvalitni vzdelani je v drtive vetsine zemi placene a to dokonce daleko vyssimi castkami a lide si celkem bezne na to berou pujcky.

Nic nebrani tomu, aby existovaly privatni drahe skoly a zaroven nejakym zpusobem dotovane statni skoly - bud formou studia zdarma nebo formou studia zdarma pro ty, kdo by si to jinak nemohli dovolit. Kdo na to ma a chce vyssi kvalitu vzdelani, necht studuje privatni skolu, pokud mu tam opravdu lepsi vzdelani poskytnou. A statni skola nemusi byt nekvalitni. Ne, ze by studia na CVUT za bolsevika byla trivialni. Profesori tam v prvnim rocniku pri zkouskach vytriskali okolo pulky studentu a mezi zbytkem uz moc mamlasu neprezivalo.

Citace
U nas oni drdaci breceji, ze preci nas stat je nebude zadluzovat pri studiju, ale opakovane jejich drtive vetsine vubec nebude po skole vadit vzit si hypoteku na bejvak a auto na lizacku.

To neni az tak divne. Proc by mel nekdo studovat, aby nasledne treba vykonaval narocnejsi praci a jedinym vysledkem by bylo, ze bude 30 let splacet pujcku a ten barak si urcite nekoupi, protoze si to nebude moci dovolit? Jako odstrasujici priklad si vemte Britanii. Se studijnimi poplatky, ktere tam zavedli, muzete po studiich skoncit s dluhem nekolika desitek tisic liber. Nasledne zasvetite prakticky celou pracovni karieru na splaceni dluhu. Jak dlouho myslite, ze treba obycejny inzenyr bude splace treba 40000 liber? Proc by todelal? Vzdyt by byl na hlavu. Zkuste treba zde: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/01/time-to-do-something-about-student-debt-crisis

Rekl bych, ze je chybou videt studenta, ktery studuje za vase dane, jako nejakeho parazita. Dnes se porad kafra o budovani vzdelanostni spolecnosti, protoze jako levna pracovni sila pro zahranicni firmy se v Evrope dnes neuzivime, i kdyz to je presne to, co se z nas nase politicka "elita" snazi udelat. Kdo tu vzdelanostni spolecnost uvede do provozu, kdyz tu bude jen uzka elita vzdelanych lidi z bohatych rodin a zbytek lidi se zakladnim vzdelanim? Pujdeme na to, jako v USA, kde treba v Detroidu je zhruba polovina obyvatelstva analfabety, spickovych a vzdelanych mozku je v USA obecne malo a tak je najimaji z Indie a odjinud, mimojine z Evropy? BTW, clovek se vzdelanim bude jednou pravdepodobne platit ze sveho vyssiho platu vyssi dane, takze to studium splati.

Citace
Navic argument, ze nemeli praci pro tak velke mnozstvi uklizecek je uplne mimo, protoze s pristupem u nas v republice, bysme za chvili museli zrat hlinu a chodit pesky, protoze titul tady dostane kazdej kreten co je dostatecne trpelivej a nebo dost plati, cimz dochazi k degradaci schopnosti tech, kteri skutecne neco umi a jsou schopni, protoze onen titul mel prave slouzit k tomu, aby ty lide byli rozeznatelni.

Tak zrovna tomuhle system skolneho zabranit nemusi. Motivuje totiz skoly k tomu, aby studenty drzeli za kazdou cenu, i kdyz jsou uplne blbi, protoze student plati. Naopak, kdyz student neplati, je pro skoly vyhodnejsi nastavit vysokou latku na prijimackach a v prubehu studia pobit co nejvice studentu, protoze je s tim mene prace a nakladu. BTW, pesky v CR chodi jiz spousta lidi a tech, co zerou hlinu, uz take neni malo.

Citace
Spise mi prijde, ze nez ze ti kteri tady nejvice obhajuji VS jsou lidi, co ted zazivaji probuzeni do reality a museji si takto tech 5-6 ci vice let obhajit samy pred sebou a navic si potrebuji umele vynucovat nejakou domelou uctu, kterou si mysli ze jim patri.

Hm, to zni obzvlaste frustrovane a nenavistne. Copak? Berou vas vredy?

BTW, nezapomente na jednu vec. Slusna vysoka skola je prvni skola, kde lidi uci myslet. To je dulezita schopnost, kterou na  skolach nizsich stupnu dusledne potlacuji. Tam vyzaduji biflovani, protoze to ucitelum usnadnuje zivot nebo treba proto, ze osnovy jsou postaveny tak debilne, ze k pochopeni chybi znalosti z jinych oboru, ktere se nevyucuji a jinak, nez nabiflovat se to bez jakehokoliv porozumneni, to nejde. Na CVUT to bylo jine. Do cloveka narvou hafo matiky a na te se pak stavi v jinych predmetech, na kterych se pak stavi v jinych predmetech.... Bylo to poprve, kdy jsem videl nejakou logiku ve vyuce. Tedy i kdyby schopnost myslet, videt veci v souvislostech atd byly jedine veci, ktere clovek nadale v zivote a praci pouzije, nebyly vase dane utraceny nadarmo, protoze pro spolecnost, jako celek, je to jiz tak prinos.

« Odpověď #138 kdy: 07. 04. 2013, 15:15:11 »
Tedy i kdyby schopnost myslet, videt veci v souvislostech atd byly jedine veci, ktere clovek nadale v zivote a praci pouzije, nebyly vase dane utraceny nadarmo, protoze pro spolecnost, jako celek, je to jiz tak prinos.
Zamlčný předpoklad: jiným způsobem se člověk myslet a vidět věci v souvislostech nenaučí.

PanKapitanRUM

« Odpověď #139 kdy: 07. 04. 2013, 15:21:13 »
Rum: Obávám se, že ti furt nedochází, že za ten plat se Ti nabídnou max naprosto stejný lopaty, jako jsou Ti praktikanti ze ZŠ. Obzvlášť Ti s VŠ diplomem, protože aby někdo z diplomem šel dělat todle, tak to musí bejt už opravdu zoufalec...

Obávám se, že to tobě furt nedochází, že na to prostě víc peněz není.
Víc peněz není, nejsou, nedostanu je, přidat mu nemůžu, nedají mi je.
Jestli se chceš zeptat, jestli tím chci naznačit, že mu prostě nemůžu dát víc, tak JO, PROSTĚ PRO NĚJ NENÍ VÍC PENĚZ.
Omg.  ::)

jehovista

« Odpověď #140 kdy: 07. 04. 2013, 15:28:16 »
Rume, odstran proboha z toho inzeratu VS i SS. Na skladani PC 50ku nepotrebujes, staci pouceni(nez se v tom budes hrabat, vytahnes napajeni). Mozna tak sezenes nejakeho nadsence, ktery akorat nema formalni vzdelani a bude podavat lepsi vykony, nez nejaky zoufalec s prumyslovkou, co se neuzivi jinak.

nbnb

« Odpověď #141 kdy: 07. 04. 2013, 15:29:03 »
Tedy i kdyby schopnost myslet, videt veci v souvislostech atd byly jedine veci, ktere clovek nadale v zivote a praci pouzije, nebyly vase dane utraceny nadarmo, protoze pro spolecnost, jako celek, je to jiz tak prinos.

Tomu se neříká dobrá výuka, ale inteligence, která je u člověka stále stejná. Také mi přijde neplacené školství jako vyhazování peněz, protože biflování na dnešních VŠ nemá žádný přínos pro společnost. Chceš studovat? Nebude to zadarmo. Jenže mzda po škole také bude vypadat jinak a ne jako dnes, kdy středoškolák má stejně jako vysokoškolák. Z toho by asi dluh opravdu nesplatil :D

Maixner

« Odpověď #142 kdy: 07. 04. 2013, 15:38:10 »

Proč by to měl odstraňovat?
Já taky na VŠ neměl čas udělat si pořádnou praxi a pak jsem byl rok bez práce!
Proč jsem byl bez pořádné praxe? Protože jsem si musel na život na škole vydělávat, zatímco ostatní se ožírali jako prasata!
Jako praxe mi to přijde docela dobrý!
Samo asi ne pro někdo s papírem Ing, ale pro Bc. to je víc než super!

Jakub Galgonek

« Odpověď #143 kdy: 07. 04. 2013, 15:40:00 »

Tomu se neříká dobrá výuka, ale inteligence, která je u člověka stále stejná.

Pouhá vrozená inteligence k tomu ale nestačí.

nbnb

« Odpověď #144 kdy: 07. 04. 2013, 15:48:11 »
A to je reakce na co? On mi říká, že mé daně jsou využity. Já říkám, že to tak není.

jehovista

« Odpověď #145 kdy: 07. 04. 2013, 15:52:24 »
Proč by to měl odstraňovat?

Protoze na tu praci to proste neni treba a jenom tak podporuje devalvaci vzdelani. Dulezite je snad co ten clovek dokaze a jak se k praci postavi, nez ze buhvijak proplul nejakou skolou. Kdyby zamestnavatele meli rozumne pozadavky, tak bysme tady mozna nemuseli mit cerny trh s maturitami a tovarny na tituly.

radek

« Odpověď #146 kdy: 07. 04. 2013, 16:17:06 »
No a nebal bych se klidne snizit uvazek z 32hod na 24h (tj 3x8 nebo 5x5 s rezervou), do toho by uz sel kde kdo, dostane nejakych 90kc cisteho a to takova hruza neni a navic to co po nem pozadujete, tak zvladne s prehledem (naopak je zbytecny aby byl v praci i kdyz tam nema co delat).

nbnb

« Odpověď #147 kdy: 07. 04. 2013, 16:25:56 »
Já taky na VŠ neměl čas udělat si pořádnou praxi a pak jsem byl rok bez práce!
Proč jsem byl bez pořádné praxe? Protože jsem si musel na život na škole vydělávat, zatímco ostatní se ožírali jako prasata!

A to nešlo vydělávat něčím pořádným do školy?

nbnb

« Odpověď #148 kdy: 07. 04. 2013, 16:27:33 »
naopak je zbytecny aby byl v praci i kdyz tam nema co delat

Aha, takže on bude mít člověka a ten mu tam bude sedět? :D Když něco zvládne rychle, hned dostane další náklaďák PC na stavbu!

PanKapitanRUM

« Odpověď #149 kdy: 07. 04. 2013, 16:29:56 »
Protoze na tu praci to proste neni treba a jenom tak podporuje devalvaci vzdelani.

Stávající úroveň vzdělání už dále devalvovat nelze.
Pokud vynechám ČVUT/VUT tak by absolvent Bc. programů měl být rád, že ho někdo vůbec zaměstná na cokoliv ::)