AMD HD 7850 a zkušenosti pod Linuxem

AMD HD 7850 a zkušenosti pod Linuxem
« kdy: 01. 04. 2013, 20:55:56 »
Zdravim, chcem sa spytat ci niekto z vas nie je vlastnikom grafiky HD7850 od AMD (alebo nejakej podobnej), chcel by som vediet ako je na tom tato karta s podporou od vyrobcu, no nepohrdnem ani inymi trefnymi poznamkami.
Osobne som bol vzdy zastancom nazoru ze pod linux AMD urcite nie (co sa mi niekolko krat aj potvrdilo) no vzdy slo o karty s ukoncenou alebo konciacou podporou. Ked som tu ktoru grafiku aj nainstaloval tak vykon po instalacii driveru od AMD bol horsi ako pred instalaciou, preto sa chcem spytat pred tym ako nieco take kupim na nazor niekoho s osobnymi skusenostami.

Vdaka za vase nazory.
« Poslední změna: 01. 04. 2013, 21:17:07 od Petr Krčmář »

Re:AMD HD 7850 a zkušenosti pod Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2013, 22:13:41 »
Na počítači mám AMD6490/2GB RAM. Pred 2 rokmi bola pomerne nová (sedmičková generácia vtedy nebola na trhu). Keďže mám 2 monitory, grafika na doske mi nestačila. Chcel som niečo silnejšie od NVIDIA, ale táto bola nová, z druhej ruky a prakticky za facku (20€). Tak som ju skúsil. Fungujem na Gentoo amd64+fglrx, väčšinou v ~ verzii, za 2 roky som vymenil množstvo kernelov a fglrx tuším od verzie 10.x po 13.1 a nemám žiaden problém. Nastaviť 2 monitory bola trochu fuška, ale od vtedy fungujem bez problémov.
Jediný problém bol prebúdzanie zo sleep (áno, desktop uspávam do RAM), keď sa mi asi 2x stalo, že grafika nenabehla korektne a nasledoval reštart počítača.

« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2013, 22:47:57 »
No 2 monitory boli niekedy problem aj na mojej predoslej nvidii ale aktualne mam jeden, takze to az taky problem nebude, mne ide skor o hruby vykon, takze  ked aj hry nepojdu nejako slavne problem mi to robit nebude, a raz sa mozno dockame aj GIMPu s podporou GPU :)

V kazdom pripade vdaka za koment budem o cosi kludnejsi :)

« Odpověď #3 kdy: 02. 04. 2013, 00:12:05 »
mne ide skor o hruby vykon, takze  ked aj hry nepojdu nejako slavne problem mi to robit nebude
Jenom tak ze zvědavosti: co je to hrubý výkon grafiky, když to nejsou hry?

Pan X.

« Odpověď #4 kdy: 02. 04. 2013, 00:42:07 »
mne ide skor o hruby vykon, takze  ked aj hry nepojdu nejako slavne problem mi to robit nebude
Jenom tak ze zvědavosti: co je to hrubý výkon grafiky, když to nejsou hry?
Napriklad: https://www.cryptohaze.com/gpurainbowcracker.php

« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2013, 00:46:17 »
Napriklad: https://www.cryptohaze.com/gpurainbowcracker.php
Pokud ti jde o podporu OpenCL, tak by to asi bylo rozumné v datazu zmínit...

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #6 kdy: 02. 04. 2013, 10:28:23 »
Já přidám můj starší (cca dva roky zpět) poznatek.

Koupil jsem v tu dobu moderní HD 5570 (žádný dělo, ale byla tou dobou moderní, nová), od začátku se mi v Gentoo chovala úplně stejně jako stařičká X700 Mobility v notebooku. Hra Morrowind (přes Wine) jela 10 fps. S tím starým Radeonem v notebooku jela taky tak. Ty karty dělilo minimálně 5 let. I na tom X700 by ve Windows jel Morrowind luxusně. Běžel na něm totiž i Oblivion... Takže od karty jsem čekal 60 fps (omezovač), nedočkal se. Půl roku jsem s tím laoboroval, až jsem koupil Nvidii.

Pro porovnání - Morrowind na Intel Atom N455 s Intel GMA 3150 běží *rychleji* než na zmíněných kartách od ATI. Když je hodně složitá scéna, klesne na nehratelnou úroveň, když není tak složitá, běží vždy alespoň 15 fps, v nenáročných přes 30. Toho jsem u ATI (dnešní AMD) nikdy nedocílil.

Kamarád má ATI v notebooku, tuším něco jako HD6450 nebo tak nějak a tomu běží. Není to hitparáda, ale on ten výkon prostě má, já ho ze stolní karty nikdy nedostal. Oba máme Gentoo, oba jsme jeli dle stejného návodu, můj HW byl celkově novější a výkonnější. Nevíme, proč to jemu šlo a mě ne.

Každopádně od ATI/AMD v Linuxu jsem dal navždy ruce pryč. Do počítače s Windows bych to klidně koupil, tam to jede a je to asi i lacinější, než srovnatelně výkonná Nvidia, do linuxového PC nikdy.

Nedávno odstřihlo AMD i toho kámoše s notebookem, jeho karta už není podporovaná => teď si to koupíš, možná to i pojede jak by mělo, ale za rok nebo dva jsi v hajzlu...

Amd/nvidia

« Odpověď #7 kdy: 02. 04. 2013, 14:24:51 »
Zdravim,
Situacia sa stale zlepsuje ale ....
Ja som bol vzdy zastanca Ati/Amd bola mi simpaticka tato znacka  ...

V desktope mam ADM 6870.
Co sa tyka vykonu pouzitelnosti   Aj napriek existencii opensource driverov stale su oproti origin pomale, Ak pouzivate kartu na desktop / NAtivne hry mysli mze karta bezi celkom slusne, Drivery nainstalovat ... vzdy sa to dalo. OpenGL rozbehat tiez. ccc je tiez celkom slusne.  Cize ak pouzivate kartu na desktop / nativne hry myslim ze moze ATI byt.  BA dokonca sa mi zda ze Atine funguje dualMonitors uz od biosu co Nvidia nema( aspon moja :) )

AAAAle ak hrate hry cez WINE Ati NIKDY !!!!  Este raz NIKDY !!!!  Ja hravam SC2(dx9 hra) a zmizali mi jednotky, nesli mi shadery ....  Hra sice slapala celkom rychlo ale proste hru na plnych detailoch nie je mozne ani spustit, lebo Ati drivery+wine proste nejdu. So strachom som kupil Nvidiu nikdy som ju nemal nikto so znamich hry nehraval ale skusil som po reciach "Nvidia na linux nikdy inak".
Na moje prekvapenie Wine hry mi idu rychlejsie stabilnejsie a hlavne vsetko tam ide. Argument ze nvidia nema opensource drivery ma nezaujima tie Original proste funguju. Wine je udajne vyvijane a ladene na Nvidiach a je to vidiet.  Ci to je chyba Ati driverov ci Wine developerov ja neviem ale ak chcete Hrat hry na Wine urcite Nvidia ak chcete OpenGl hry nativne tak to je asi jedno tie nove nvidie idu fakt celkom fajn. Aj drivery su lepsie a lepsie.

Amd/nvidia

« Odpověď #8 kdy: 02. 04. 2013, 14:27:58 »
Zdravim,
Situacia sa stale zlepsuje ale ....
Ja som bol vzdy zastanca Ati/Amd bola mi simpaticka tato znacka  ...

V desktope mam ADM 6870.
Co sa tyka vykonu pouzitelnosti   Aj napriek existencii opensource driverov stale su oproti origin pomale, Ak pouzivate kartu na desktop / NAtivne hry mysli mze karta bezi celkom slusne, Drivery nainstalovat ... vzdy sa to dalo. OpenGL rozbehat tiez. ccc je tiez celkom slusne.  Cize ak pouzivate kartu na desktop / nativne hry myslim ze moze ATI byt.  BA dokonca sa mi zda ze Atine funguje dualMonitors uz od biosu co Nvidia nema( aspon moja :) )

AAAAle ak hrate hry cez WINE Ati NIKDY !!!!  Este raz NIKDY !!!!  Ja hravam SC2(dx9 hra) a zmizali mi jednotky, nesli mi shadery ....  Hra sice slapala celkom rychlo ale proste hru na plnych detailoch nie je mozne ani spustit, lebo Ati drivery+wine proste nejdu. So strachom som kupil Nvidiu nikdy som ju nemal nikto so znamich hry nehraval ale skusil som po reciach "Nvidia na linux nikdy inak".
Na moje prekvapenie Wine hry mi idu rychlejsie stabilnejsie a hlavne vsetko tam ide. Argument ze nvidia nema opensource drivery ma nezaujima tie Original proste funguju. Wine je udajne vyvijane a ladene na Nvidiach a je to vidiet.  Ci to je chyba Ati driverov ci Wine developerov ja neviem ale ak chcete Hrat hry na Wine urcite Nvidia ak chcete OpenGl hry nativne tak to je asi jedno tie nove nvidie idu fakt celkom fajn. Aj drivery su lepsie a lepsie.

Oprava posledne vety "  tie nove nvidie idu fakt celkom fajn  => tie nove Atiny fakt celkom fajn

nou

« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2013, 15:13:21 »
wine nie je pisane na OpenGL ale na nVidiaGL. to sa nemozete cudovat ze to potom nefunguje na karte ktora podporuje OpenGL. taktiez vecsina vyvojarov Wine ma nVidie a ze to nefunguje na ATI/AMD kartach ich nezaujima.

« Odpověď #10 kdy: 02. 04. 2013, 22:32:09 »
No ako primarny ciel su matematicke vypocty a klucova je podpora OpenCL, sekundarne si na tom urcite nieco aj zahram, ked uz mame ten Steam tak treba vyvojarom troska ukazat ze linux netreba zatracovat.  ;)