Já přidám můj starší (cca dva roky zpět) poznatek.
Koupil jsem v tu dobu moderní HD 5570 (žádný dělo, ale byla tou dobou moderní, nová), od začátku se mi v Gentoo chovala úplně stejně jako stařičká X700 Mobility v notebooku. Hra Morrowind (přes Wine) jela 10 fps. S tím starým Radeonem v notebooku jela taky tak. Ty karty dělilo minimálně 5 let. I na tom X700 by ve Windows jel Morrowind luxusně. Běžel na něm totiž i Oblivion... Takže od karty jsem čekal 60 fps (omezovač), nedočkal se. Půl roku jsem s tím laoboroval, až jsem koupil Nvidii.
Pro porovnání - Morrowind na Intel Atom N455 s Intel GMA 3150 běží *rychleji* než na zmíněných kartách od ATI. Když je hodně složitá scéna, klesne na nehratelnou úroveň, když není tak složitá, běží vždy alespoň 15 fps, v nenáročných přes 30. Toho jsem u ATI (dnešní AMD) nikdy nedocílil.
Kamarád má ATI v notebooku, tuším něco jako HD6450 nebo tak nějak a tomu běží. Není to hitparáda, ale on ten výkon prostě má, já ho ze stolní karty nikdy nedostal. Oba máme Gentoo, oba jsme jeli dle stejného návodu, můj HW byl celkově novější a výkonnější. Nevíme, proč to jemu šlo a mě ne.
Každopádně od ATI/AMD v Linuxu jsem dal navždy ruce pryč. Do počítače s Windows bych to klidně koupil, tam to jede a je to asi i lacinější, než srovnatelně výkonná Nvidia, do linuxového PC nikdy.
Nedávno odstřihlo AMD i toho kámoše s notebookem, jeho karta už není podporovaná => teď si to koupíš, možná to i pojede jak by mělo, ale za rok nebo dva jsi v hajzlu...