Výpadky sítě po připojení W7

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Vypadky siete po pripojeni W7
« Odpověď #15 kdy: 31. 03. 2013, 23:15:26 »
Citace
WLAN 00-1C-F0-7D-CE-72 je MAC adresa nějakého rozhraní toho tvého DLinku.  ::)
mas odkial? Nikde som nenasiel, co to moze byt a pytaju sa na to asi vsetci na celom internete co maju tieto D-Linky.

Je to tak, ověřil jsem si to, že si to nejen pamatuji, ale že si to i pamatuji správně.
WLAN 00-1C-F0-7D-CE-72 je DLINK http://hwaddress.com/?q=D-LINK

Prefix 00:1C:F0 je nějaké rozhraní toho DLINKU

Čistě teoreticky, nemůže to dělat třeba NAT? Kdysi jsem bral DLINK za kvalitu, bohužel se neskutečně zhoršili. Dnes je převálcuje kdejaké TéPéčko ...
Ehm, ako som uz pisal, ta MAC adresa je celkom irelevantna. Obcas sa aj meni.
 Unallowed access from WLAN A0-F4-50-50-9B-E8
 Unallowed access from WLAN 00-1C-F0-7D-CE-72
 Unallowed access from WLAN 00-22-B0-A6-5F-22
 Unallowed access from WLAN 00-1C-F0-7D-CE-72
Tento D-Link bezi uz niekolko rokov. Mam schovane SSID, MAC filter whitelist, 20 znakov heslo na WPA2 a na administraciu rutera 27 znakov. Vsetky pocitace su za NAT, blokovane porty okrem najpouzivanejsich (80, 443, 8080 a 21).
Problemom je jeden jediny pocitac. Neviem prist na to preco...
P.S: Zmenil by som ruter, ale hladam nieco, co ma 2,4/5Ghz Wifi (a/b/g/n), Ma externu antenu, Gb kabel, idealne HW tlacitko na vypnutie Wifi a cena do 70 € (1900CZK asi). Doteraz som nasiel len asi toto http://www.gigastore.sk/bezdratove-routery/tp-link-tl-wr2543nd-802.11abgngigabit-aprouter-4x-lan-1x-wan-1x-usb-2.0-450mbps-245ghz/, ale nechcem TPlink a vadi mi aj to, ze teraz mam ten ruter nastojaka, lebo mam malo miesta, a preto hladam nieco podobne hranate. Ak o niecom viete, tak kludne napiste a mozem prestat riesit tento problem. :-(

Tak já to nemyslel tak , že Dlink je vyloženě špatnej, a že je to tím routerem, tomu nic nebude. Schazuje Ti to ten Acer jen z tech Windows, nebo i z nejake Live distribuce? Pokud to z Linuxu neshazuje, tak reinstalovat windows. Mozna by stacilo odebrat vsechny ty Acerovske nadstavby nad nastaveni Windows. Ted jsem tu mel Toshibu Satellite C660, kde přestala fungovat jak WiFi, tak LANka. Odebral jsem všechen ten balast od výrobce, krom ovladačů ,pročistil registry, udělal optimalizaci systému pro výkon a jak se to krásně rozjelo. Předinstalovaný systém je zlo, a kupodivu to platí i když tam najdeš Linux. První krok je smazat disk a provést čistou instalaci. Ovšem, pokud to už někdo používal, tak se nesměj ztratit data, to je jasná věc.

Pan X.

« Odpověď #16 kdy: 01. 04. 2013, 01:08:58 »
Tak já to nemyslel tak , že Dlink je vyloženě špatnej, a že je to tím routerem, tomu nic nebude. Schazuje Ti to ten Acer jen z tech Windows, nebo i z nejake Live distribuce? Pokud to z Linuxu neshazuje, tak reinstalovat windows. Mozna by stacilo odebrat vsechny ty Acerovske nadstavby nad nastaveni Windows. Ted jsem tu mel Toshibu Satellite C660, kde přestala fungovat jak WiFi, tak LANka. Odebral jsem všechen ten balast od výrobce, krom ovladačů ,pročistil registry, udělal optimalizaci systému pro výkon a jak se to krásně rozjelo. Předinstalovaný systém je zlo, a kupodivu to platí i když tam najdeš Linux. První krok je smazat disk a provést čistou instalaci. Ovšem, pokud to už někdo používal, tak se nesměj ztratit data, to je jasná věc.
Bohuzial, nemam az taky "dosah" na tento notas. Ja osobne robim vsetko tebou popisane. Ci uz ide o linux alebo okna. Tu je ale problem s majitelom. Budem asi musiet kupit novy ruter ktory podboruje dvojite pasmo. Potom mozem vyclenit pre acer vlastnu "hostitelsku" siet. Na tomto d-linku sa to neda, ale na dvojpasmovych rutroch sa vraj da nastavit siet "pre hosti."

« Odpověď #17 kdy: 01. 04. 2013, 08:34:03 »
P.S: Zmenil by som ruter, ale hladam nieco, co ma 2,4/5Ghz Wifi (a/b/g/n), Ma externu antenu, Gb kabel, idealne HW tlacitko na vypnutie Wifi a cena do 70 € (1900CZK asi). Doteraz som nasiel len asi toto http://www.gigastore.sk/bezdratove-routery/tp-link-tl-wr2543nd-802.11abgngigabit-aprouter-4x-lan-1x-wan-1x-usb-2.0-450mbps-245ghz/, ale nechcem TPlink a vadi mi aj to, ze teraz mam ten ruter nastojaka, lebo mam malo miesta, a preto hladam nieco podobne hranate. Ak o niecom viete, tak kludne napiste a mozem prestat riesit tento problem. :-(
Pokud chces carovat, vykasli se na "domaci" krabicky a kup si Mikrotik. Vyhovovat by mohl tenhle: http://routerboard.com/RB951G-2HnD Cena kolem 1500Kc: http://www.c-shop.cz/sitove-prvky-bezdratove-5ghz/routery/mikrotik-mikrotik-rb951g-2hnd-600mhz-128mb-ram-routeros-l4-440881.html

Bohuzial, nemam az taky "dosah" na tento notas. Ja osobne robim vsetko tebou popisane. Ci uz ide o linux alebo okna. Tu je ale problem s majitelom. Budem asi musiet kupit novy ruter ktory podboruje dvojite pasmo. Potom mozem vyclenit pre acer vlastnu "hostitelsku" siet. Na tomto d-linku sa to neda, ale na dvojpasmovych rutroch sa vraj da nastavit siet "pre hosti."
Resit problem stroje, na ktery nemam vliv je imho samo o sobe blbost, ale kdyz uz takhle, tak na tom MK to jde: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=13&t=57073

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 01. 04. 2013, 09:07:58 »
Bohuzial, nemam az taky "dosah" na tento notas.

Kdyz to neni vase a neni ve vasi pravomoci s tim neco delat, tak nevim, proc si tolik delate vrasky. Nacpete MAC wifiny toho notebooku do zakazanych MAC v routeru a je to. Clovek by mel snahu nekomu vyhovet prehanet jen do urcite miry.

« Odpověď #19 kdy: 01. 04. 2013, 09:27:32 »
Bohuzial, nemam az taky "dosah" na tento notas.

Kdyz to neni vase a neni ve vasi pravomoci s tim neco delat, tak nevim, proc si tolik delate vrasky. Nacpete MAC wifiny toho notebooku do zakazanych MAC v routeru a je to. Clovek by mel snahu nekomu vyhovet prehanet jen do urcite miry.
Ja to robím úplne naopak: na routri povolím MAC adresu, až keď si dôkladne skontrolujem zariadenie, ktorým sa chce pripojiť. Je to moja wifi, takže je iba moja vec koho do nej pustím. Nikto mi do toho nemôže hovoriť a keď sa mu to nepáči, proste sa nepripojí, i keby to bol napríklad môj šéf.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 01. 04. 2013, 12:01:29 »
A co mu tedy koupit krabičku, tu nastavit a ať se připojuje na ní a ne na tu vaší.

Mrchozrout

« Odpověď #21 kdy: 01. 04. 2013, 13:16:24 »
No a co virusscan (pokud mozmo zvenci) tech W7? Tohle by mohly byt i pokusy presmerovavat provoz ostatnich pres sebe.

Pan X.

« Odpověď #22 kdy: 01. 04. 2013, 20:19:26 »
Pokud chces carovat, vykasli se na "domaci" krabicky a kup si Mikrotik. Vyhovovat by mohl tenhle: http://routerboard.com/RB951G-2HnD Cena kolem 1500Kc: http://www.c-shop.cz/sitove-prvky-bezdratove-5ghz/routery/mikrotik-mikrotik-rb951g-2hnd-600mhz-128mb-ram-routeros-l4-440881.html
Tento som pozeral uz asi pred dvoma tyzdnami. Ma mnou popisovane "nedostatky" (vysoko indivdualna vec, kazdemu sa hodi nieco ine a za inych okolnosti) - Nema 5Ghz pasmo, nema externe anteny a neviem ani zistit, ci sa tam daju pridat.
Bohuzial, toto sposobuje socialny problem na medziludskej urovni... :-(
A co mu tedy koupit krabičku, tu nastavit a ať se připojuje na ní a ne na tu vaší.
To uz rovno kupim novy ruter, ktory zvlada "hostovsku" siet
No a co virusscan (pokud mozmo zvenci) tech W7? Tohle by mohly byt i pokusy presmerovavat provoz ostatnich pres sebe.
Pracuje sa na tom. Ak tam nieco bude, hodim odpoved, co to sposobovalo, nech maju ludia s podobnym problemom menj starosti

« Odpověď #23 kdy: 01. 04. 2013, 21:36:56 »
Nema 5Ghz pasmo
Psal jsi, že ho chceš na multi SSID. To umí i bez něj. Na co jinak 5GHz je?

, nema externe anteny a neviem ani zistit, ci sa tam daju pridat.
Pardon, spletl jsem si číslo, myslel jsem tenhle: http://routerboard.com/RB751G-2HnD
Má dvě antény, jedna se dá nahradit externí.

Pan X.

« Odpověď #24 kdy: 01. 04. 2013, 23:12:58 »
Nema 5Ghz pasmo
Psal jsi, že ho chceš na multi SSID. To umí i bez něj. Na co jinak 5GHz je?
Ano, chcem multi SSID. A rad by som aj 5Ghz, hlavne kvoli testovaniu 802.11 a/n a tiez kvoli dosahu a par inym detailom. Sice ma to az tak netrapi, ale ak je moznost, tak ju rad vyuzijem.
, nema externe anteny a neviem ani zistit, ci sa tam daju pridat.
Pardon, spletl jsem si číslo, myslel jsem tenhle: http://routerboard.com/RB751G-2HnD
Má dvě antény, jedna se dá nahradit externí.
To uz vyzera lepsie.

Re:Výpadky sítě po připojení W7
« Odpověď #25 kdy: 02. 04. 2013, 14:40:42 »
Co sa tyka toho nahodnoho odpajania je treba vyhodnotit ci sa jedna o chybu na strane radia, alebo na vrstvach vyssich od linkovej.
Takyto problem byva casto spojeny s vysokym vysielacim vykonom a nevhodne navrhnutymi antenami, ktore su napriklad v dvoch navzajom opacnych rovinach.
Ak ma nejake wifi vysoky vysielaci vykon, stacanie polarizacnej roviny odrazmi signalu od blizkych predmetov sa na anteny ostatnych zariadeni dostava signal casovo posunuty a to az tak, ze sa dostane do medzier kde linkova vrstva vyhodnocuje obsadenost media, cim moze dochadzat k zvlastnemu javu nemoznosti komunikovat. Javi sa to ako nahodna udalost, ale je to odvodene od vysielania ramcov do eteru a este k tomu v rychlom slede za sebou.
Pomoze znizit vysielaci vykon na minimum, alebo skusmo na hodnotu, ktora vyhovuje, alebo presunut "rusiace" zariadenie do inej polohy. Tiez pomaha nastavit len rezim b/g, pretoze v N-ku sa mozu pouzivat na vysielanie obidve anteny sucastne. Ak to ma anteny v navzajom opacnych rovinach moze byt problem (tyka sa to aj anten v tom routri).

Wifi ma este managament a control vrstvu, ktora nieje normalne vidiet Wiresharkom, rovnako neuvidis ani prejavy linkovej vrstvy (napriklad Short/Long Retry nastavenie).

Neda sa vylucit ani problem v ovladaci na "rusiacom" pocitaci, ktory moze pouzivat ine nastavenie linkovej vrstvy pre zistenie stavu obsadenosti media. Je za to zodpovedny modul oznacovany ako CCA (Clear Channel Assessment) a moze mat minimalne 15 roznych nastaveni. Je to popisane v specifikacii ak by si to chcel skumat do detailov.
Z tohoto pohladu je velmi dolezite nastavit ovladace vsetkych zariadeni na rovnaky region, pretoze CCA je zavisly aj od vysielacieho vykonu, ktory je mozne pouzivat v nastavenom regione.

Bohuzial wifi nieje mozne uzivatelskym sposobom nejako rozumne merat. Musel by si mat moznost ziskat hodnoty linkovej vrstvy priamo z ovladaca. Vedia to niektore doplnkove utility k wifi kartam. Treba pozerat hlavne parametre ako Rx/Tx Error a LinkQuality.
Postupne znizovanie rychlosti na nulu je prejavom narastu Rx/Tx Error az k hranici 100%.
Potom nastava odpojenie a znova pripojenie stanice (reasociacia), presne tak ako si popisal. V niektorych pripadoch je to este horsie tym, ze reasociacia sa nepodari, ked "rusiaci" pocitac neustale vysiela a zabera vsetko prenosove pasmo pre seba).

Pan X.

« Odpověď #26 kdy: 03. 04. 2013, 00:17:22 »
Rad by som vedel, nejako technicky popisane, preco by Wireshark nemal zachytit nejaku management a control vrstvu? Prejavy linkovej vrstvy neviem co su, ale WS dokaze odchytit aj komunikaciu na linkovej vrstve ak dobre vidim v dokumentacii.

« Odpověď #27 kdy: 03. 04. 2013, 00:31:50 »
Rad by som vedel, nejako technicky popisane, preco by Wireshark nemal zachytit nejaku management a control vrstvu?
Je to tam napsane: protoze tahle data vubec neopusti ovladac karty.