Dobrý den,
informace o nové verzi Samba 4 a jejich schopnostech mě zaujaly, nainstaloval jsem ji teda přímo ze zdrojového kódu, provedl pomocí nastroje samba-tool základní "provisioning" domény, napojil dle tutoriálu na DNS server bind, tuším jmenuje se to DLZ.
Windows 7 jsem úspěšně připojil do domény, po instalaci nástrojů Remote Server Administration Tools jsem se připojil na doménový řadič na Sambe, jsem překvapen nástroje nehlasí chybu, uživatelé a skupiny jedou, funguje i Group Policy, to se mi libi.
A teď kde jsem narazil, v souboru smb.conf mám v hranatých závorkách vyspecifikované sdílené prostředky (disky chcete-li), vypadá to nějak takto.
[data]
path = /home/samba4/data
read only = No
Není mi jasné jak na tomto sdíleném prostředku udělám omezení pro jednotlivé skupiny (čtení/zápis/nic), ve windows to řeším klasicky přes vlastnosti sdílené složky a zde nastavím oprávnění.
Jak toto řešit na Samba4? Musím to smb.conf přidavát k prostředku jednotlivé skupiny přes @<skupina> ? bude to propojené na skupiny v AD co jsem zde zadal?
A druhá věc co me zarazila, lze omezit velikost sdílené prostředku, tedy aby nebyl přes celý disk? Pokud bych budu mít více v /home/samba4/share1, share2, share3?
Napadlo mě, že bych mohl jednotlivé přostředny umístit na samostatné diskové oddíly o různych velikostech a tím je omezit, ale třeba jde nějak použit kvotý jako na windows, ale nevím zda-li linux to má nějak řešené (na oddílech je ext4 souborový systém).
Díky všem za případné drobné rady. Jirka