Disky do domácího serveru

Karlos

Disky do domácího serveru
« kdy: 24. 03. 2013, 00:36:30 »
Zdravím, okolnosti mě donutily k přeinstalaci serveru a jelikož uvažuji i o přestavbě, splácnu to najednou. Nyní mám dva 40GB 2.5 ide disky v raid1 na systém a tři 1.5T na data v raid5. Do nové desky stejně neide ide, ale zato je tam 6 sata portů. Plánuji vyměnit 1.5TB za 2TB (jeden stejně odchází) a teď jak se systémem:
- Použít jen 2TB disky (raid5,6) a ukousnout z toho
- Přikoupit spešl disk na systém, třeba 250GB raptor nebo jiný 24/7
- Jinak, ale flash se mi moc nelíbí vzhledem ke službám atd.
Poběží tam hlavně: www s postgresql, mailserver, nějaký ftp, samba nad storage diskama, nat+firewall a ještě si něco vymyslím.
Nebude to vytížený, ale rád bych alespoň trochu slušnou odezvu, protože třeba update v DB je teď tragický. Poběží to na athlonu x2 280 + asus deska + 4GB ecc ram. Data na systému se budou sice měnit (DB,maily,www), ale častější zálohování by stačilo, raid není nutný.
Díky za návrhy

Re:Disky do domácího serveru
« Odpověď #1 kdy: 24. 03. 2013, 02:19:29 »
na system dej 128GB Samsung 840 PRO
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Pif666

« Odpověď #2 kdy: 24. 03. 2013, 07:49:19 »
Naco na system ten najvykonnejsi a najdrahsi SSD ? SSD je fajn, ale staci prakticky cokolvek

Karlos

« Odpověď #3 kdy: 24. 03. 2013, 08:37:15 »
Výkonově i kapacitně by stačil ten nejlevnější, bohatě. /var/log by musel do ramdisku. ale co ta databáze? Je to přeci jenom dost zápisů, updatů jednoho řádku, zamykání je taky zápis... Trochu se toho bojím. Za dvojku by byl ten třeba i raptor. Takže systém na raid5 zavrhuji.

Rax

« Odpověď #4 kdy: 24. 03. 2013, 08:52:36 »
Jestliže nechceš SAS, pak na systém a databázi RAID 1 2x WD Velociraptor, na FTP a Sambu a ostatní data RAID 5 3x WD RED. Místo do flash investuj do RAM, klidně 32 GB.
A jestliže chceš rychlé odezvy, pak neprovozuj kritické věci nad softwarovým RAID 5.

« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2013, 09:33:39 »
Naco na system ten najvykonnejsi a najdrahsi SSD ? SSD je fajn, ale staci prakticky cokolvek
prave pro tu databazi...

Rax

« Odpověď #6 kdy: 24. 03. 2013, 10:07:29 »
prave pro tu databazi...

Doporučovat dát DB na SSD může jenom ten, kdo si to nikdy v životě nevyzkoušel reálně v praxi.
Tak jako vždycky bude následovat prudký flame, kde si lidé mající zkušenosti leda tak se SSD v noteboocích různě vyhoní ego, ale nic bližšího se nedozvíme.

JurIT

« Odpověď #7 kdy: 24. 03. 2013, 10:18:29 »
pokial SSD na nejaky server tak skor taky, kde je pouzita technologia SLC. Lenze na domaci server to isto nie je vyhodne, pretoze vyhadzovat niekolko tisicok eur za taky disk sa isto neoplati :)

PanKapitanRUM

« Odpověď #8 kdy: 24. 03. 2013, 12:38:33 »
Doporučovat dát DB na SSD může jenom ten, kdo si to nikdy v životě nevyzkoušel reálně v praxi.
Tak jako vždycky bude následovat prudký flame, kde si lidé mající zkušenosti leda tak se SSD v noteboocích různě vyhoní ego, ale nic bližšího se nedozvíme.

Tve ... Rax ... zase mluvíš o něčem, čemu nerozumíš? Že ty sis ještě nepožádal stát o vrácení peněz za studium?  ::)

Takže ad BUBUBU přepisy: http://forum.root.cz/index.php?topic=5968.0

SSD na DB je samozřejmě velmi výhodné použít, ale chce to použít Perconu: http://www.percona.com/
Pokud je obvyklé využití čtení z DB a zápisů je málo, pak je na to SSD naprosto ideální.
Pokud zápisy do DB dají tok nižší než řekněme 3mega/s kontinuálně 24 hodin a tím nemyslím v průměru, ale opravdu kontinuálně, to SSD tam vydrží roky. Četní vůbec není podstatné, jednak by většina čtení měla jít z paměti a jednak to SSDčku nevadí.

Citace
Percona XtraDB is an enhanced version of the InnoDB storage engine for MySQL and MariaDB. It has much faster performance than InnoDB and better scalability on modern hardware. XtraDB has more features than InnoDB; these are useful in high-load environments. It is backwards-compatible with InnoDB, so you can use it as a drop-in replacement.

Systémové SSD je naprosto ideální řešení, jak rozhýbat server.

V systému stejně bude několik disků, různé logy a podobné kraviny je možné bouchnout na disky.

Co taková laciné SSD vydrží je například vidět zde: http://diit.cz/clanek/ssd-deep-in-hell

Disk ukazuje svojí životnost!
Po 1-2 měsících provozu bych SSD vyndal a kouknul se na lifetime.
I kdyby se lifetime snížil řekněme o 1%, no tak máš před sebou >80 měsíců spokojeného provozu, jen upozorním, že rok má 12 měsíců a tedy se jedná o 6 let.

« Odpověď #9 kdy: 24. 03. 2013, 12:59:14 »
Do SERVERU pochopitelne nelze tlacit konzumni SSD. Ale do "domaci athlonek kterymu rikam server a na muj blogisek mi pisnou komentar 2 holky za den" je to naprosto v pohode. Prave protoze tam nebude zadny velky load, ale chce slusny odezvy je SSD idealni volba. A zrovna Samsung 840PRO je na tohle pouziti "kousek vic nez notebook na fejs ale furt to jeste neni registr vozidel" jak delany (stejne jako predtim intel 320).

« Odpověď #10 kdy: 24. 03. 2013, 13:01:32 »
A mimochodem
Citace
Nyní mám dva 40GB 2.5 ide disky v raid1 na systém
tohle urcite bude jednodussi zamrznout nez kterykoliv dnesni slusny SSD (imho intel 520, crucial M4 a samsung 830 / 840PRO).

Karlos

« Odpověď #11 kdy: 24. 03. 2013, 13:18:07 »
A mimochodem tohle urcite bude jednodussi zamrznout nez kterykoliv dnesni slusny SSD
Já vím, to taky byl stroj "co dům dal".

Já do DB sice cpu všechno možný od info o fotkách po útočící IP a nějaký ten web taky pár zápisů udělá, ale to vytížení skoro není. Když to doteď zvládaly dva staré NB disky ještě 4200 ot/min, jeden s 500tis parkováním hlaviček, tak všechno ostatní musí být krása.
Takže můžu vzít nějaký SSD 128GB, cenu jsem si představoval do 2.5k. DB používám Postgres, ale i tak kdyby to mělo 4 roky vydržet, tak je to ok.

Jinak neříkám supr odezvy, jen cokoliv lepšího, než update 1 řádku v prázdný tabulce za 30ms :)

« Odpověď #12 kdy: 24. 03. 2013, 13:21:19 »
osobne bych doporucil kousek priplatit na: http://www.czc.cz/samsung-ssd-840-series-128gb-pro/117028/produkt
pripadne jeste asi http://www.czc.cz/crucial-m4-7mm-128gb_2/101242/produkt ale to je taky pres budget
(rozdil neni zase tak velky, ja budu neco podobnyho resit tak za mesic a vidim to jednoznacne na 840PRO akorat budu potrebovat 256GB kvuli virtualum)

PanKapitanRUM

« Odpověď #13 kdy: 24. 03. 2013, 13:23:55 »

« Odpověď #14 kdy: 24. 03. 2013, 13:24:30 »
a ten stroj jsem nemel v umyslu nejak hanit, jen jsem chtel dat duraz na ten podstatny rozdil od toho skutecnyho serveru kde je samozerjme potrebne pouzit uplne jiny HW. takze tady jeden frajer precte v titulku "server", zatmi se mu pred ocima a pak plka nesmysly...