Internetové spojení chaty s městečkem

judovana

Internetové spojení chaty s městečkem
« kdy: 21. 03. 2013, 10:07:29 »
Zdravim!

Potreboval bych poradit s vyberem HW. Je domek na skale, z nehoz je to vzdusnou carou cca 3 km do domku internetoveho providera v mestecku pod nim. Viditelnost obema smery je 100% pokud netahnou husy nebo nesnezi.  Je vubec ve fyzickych a financnich moznostech jednotlivce ten domek na skale nejak smysluplne pripojit na net?

Cesta po zemi je cca 8km... a tolik kabelaze si ani neumi predstavit ze bych pokladal :)
Dekuji za jakoukoliv radu jestli moderni IT ma udelatko na takovy druh spojeni. Propustnost staci prakticky emailova...

J.
« Poslední změna: 21. 03. 2013, 10:27:52 od Petr Krčmář »

Re:Internetove spojeni chaty s mesteckem
« Odpověď #1 kdy: 21. 03. 2013, 10:14:48 »
Je vubec ve fyzickych a financnich moznostech jednotlivce ten domek na skale nejak smysluplne pripojit na net?
Tak jako tak se musis nejak domluvit s providerem, takze to nech na nem. S trochou stesti je to profesional, ktery ty technologie ma zmaknute.

Někdo

Re:Internetove spojeni chaty s mesteckem
« Odpověď #2 kdy: 21. 03. 2013, 10:31:47 »
Potreboval bych poradit s vyberem HW. Je domek na skale, z nehoz je to vzdusnou carou cca 3km do domku internetoveho providera v mestecku pod nim. Viditelnost obema smery je 100% pokud netahnou husy nebo nesnezi.

Úplně bez problémů to zvládne klasické WiFi s pořádnými směrovými anténami. Nejspíš existují i lepší varianty, ale WiFi bude proti nim mít výhodou že má vynikající poměr cena/výkon.

Re:Internetové spojení chaty s městečkem
« Odpověď #3 kdy: 21. 03. 2013, 11:11:02 »
odporucam mikrotik metal na obe strany + anteny. S antenami poradi poskytovatel, ale na 3 km budu stacit mensie. V reale mame odskusane s 23db antenami na vzdialenost vyse 25 km dosahujeme medzi metalmi prenosovu rychlost 150Mbit/s

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 21. 03. 2013, 11:26:16 »
A Ronja by 3km nezvladla?

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 03. 2013, 12:19:27 »
Tak já se přidám k dotazu,
jaký HW za rozumnou cenu byste doporučili na vzdálenost cca 250 m a přímou viditelnost? Je legální používat směrové antény bez požádání o licenci?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 03. 2013, 12:40:13 »
jaký HW za rozumnou cenu byste doporučili na vzdálenost cca 250 m a přímou viditelnost?

Ja se v jednom miste pripojuji k sousedovi pomoci USB WiFiny TP-Link s antenkou, kterou jsem odsrouboval a dal misto ni smerovou antenu z Alzy. Kvuli poloze anteny na skrini je ta USB WIFIna na 2 m USB prodluzovacce, aby to dosahlo. Vzdalenost k sousedovi bude tak 100 m a jede to obvykle slusne, pokud neradi zivly nebo neni husta mlha. To pak jde rychlost do haje a vzacne i spojeni. Predpokladam, ze kdyby na sousedove strane byl AP, kde by se take odsroubovala antena a prisroubovala smerovka, zvladlo by to asi i tech 250 m.

Antenu mam tuhle: http://www.alza.cz/tp-link-tl-ant2406a-d155279.htm . Je to kram za par supu, ale kdyz jsem to pred lety kupoval, meli tam mnohem mensi vyber, nez ted, takze by se tam asi dala vybrat i lepsi.

« Odpověď #7 kdy: 21. 03. 2013, 12:48:42 »
Už jedu několik let na U:fonu, připojuju se do města asi 10km přes zaleseněný kopec. Je to 420MHz CDMA. Někdy to "frčí" i >100 KiB/s. Počasí to moc neovlivňuje.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 21. 03. 2013, 12:51:56 »
3km přímá viditelnost by měla v pohodě fachat wifi se směrovýma anténama. Ale nikdy jsem to nerealizoval, takže na mě moc nikdo nedávejte. I tak bych to ale já řešil tímhle způsobem.

judovana

« Odpověď #9 kdy: 21. 03. 2013, 13:00:22 »
Moc diky za ohlasy Celkem jste mi zvedly naladu zeje to mozne :)
Pro upresneni  - provider neni profesional, ale deda co nekde vyhrabal grant a tudiz nathl silene dlouhej kabel z nejblizisho vysilace  za dvema (hodne velkyma) kopcema... A na jeho konci svuj malej router....Neni to cr... ale  pravni podminky prosim nechme stranou.

Z  diskuze chapu ze 3km neni zadna potiz (ufff) Ze bezne anteny  to normalne zvladnou.
Nicmene porad se v tech technologiich trosku ztracim (ma znalost "doamci site" konci na vlastnim servru s wifi kartou ke ktere  se prisavaji doamci notasi, trema kabelama na vetsi stroje ven z nej vede jeden kabel do UPC zastrcky......).

Ma predstava byla ze z dedova routru natahnu tcp kabel na strechu,  na ni postavim magickou krabicku.  Pak si dam magickou krabicku dva  na balkon od chaty, a ta mi zaridi trebas i lokalni wifinu....

Z popisku chapu ze jsem uplne mimo...  ze vlastne ani nevim co chci:) Ono jak jsem to tak cetl takto samotne nasaveni bude tezsi nez jsme myslel...

"Je to 420MHz CDMA" Znam teorii za  CDMA, ale jakou krabicku mam vlastne chtit nevim...

« Odpověď #10 kdy: 21. 03. 2013, 13:37:38 »
judovana: celkom to chapes, len tie krabicky bude potrebne nastavit. Ale v principe je to tak. privodny kabel do anteny (niektore uz maju vsetko v sebe,pozri napr. stationbox. staci potiahnut len tp kabel), na druhej strane taka ista antena, zakoncena tp-ckom ktory uz pojde bud do routra, alebo do pc.

JardaP: 250m cokolvek, co vie spojenie bod, bod. netreba tam ziadne anteny, staci na to napr. stationBox, alebo nanostation. Ja mam na cca 500m nanostation m5 (taka mala krabicka) a signal je v pohode.
Ronja by sa nevyplatila, to je len take dokazanie, ze to ide.

« Odpověď #11 kdy: 21. 03. 2013, 13:38:44 »
Z  diskuze chapu ze 3km neni zadna potiz (ufff) Ze bezne anteny  to normalne zvladnou.
To je otazka definice slova "bezne" :) Takovy ten deset centimetru velky ocasek, co se dava k routerum za petistovku urcite ne. Je potreba dve poradne smerove anteny. Pokud na sebe budou primo videt, melo by to fungovat.

Nicmene porad se v tech technologiich trosku ztracim (ma znalost "doamci site" konci na vlastnim servru s wifi kartou ke ktere  se prisavaji doamci notasi, trema kabelama na vetsi stroje ven z nej vede jeden kabel do UPC zastrcky......).

Ma predstava byla ze z dedova routru natahnu tcp kabel na strechu,  na ni postavim magickou krabicku.  Pak si dam magickou krabicku dva  na balkon od chaty, a ta mi zaridi trebas i lokalni wifinu....
Pokud mate znalosti na takovehle urovni, fakt bych to nechal profesionalum. Budete se s tim zbytecne trapit a nema to smysl - dneska tyhle veci umi fakt kdekdo a levne.

Jirka

« Odpověď #12 kdy: 21. 03. 2013, 13:46:20 »
Ja pridam osobni zkusenost, resil jsem obdobnou vec na vesnici nebyl poradne internet a cca 3km byla prima viditelnost na vysilac 2,4GHz takze jsme kontaktoval poskytovatele a v te dobe jsem si od nej koupil HW 18dBi smerovou antenu hodil za komin pripojil na router WRT-312 a krom silnych bourek sem nemel s internetem spojeni pouze za silne chumelenice sem nemohl hrat Quake po netu bo sem mel ping 500ms+  8) tenkrat me cela sestava i s intalaci od poskytovatele vysla na cca 4000kc nechtel jsem se smluvne vazat jinak bych to mel za korunu :)

Radek

« Odpověď #13 kdy: 21. 03. 2013, 14:17:16 »
Doporučil bych buď Mikrotik s externími anténami nebo all-in-one řešení něco jako tohle http://www.i4wifi.cz/nanobridge-m5-airmax-25-dbi-mimo-2x2-outdoor-5-ghz-1x-lan_d1869.html.

« Odpověď #14 kdy: 21. 03. 2013, 14:25:12 »
Citace
"Je to 420MHz CDMA" Znam teorii za  CDMA, ale jakou krabicku mam vlastne chtit nevim...
Nějakou přímo od U:fona. Jiná by ani nefungovala. Já mám AnyData AWR501L. Když jsem si to pořizoval, tak mi lokální dealer půjčil malý PCMCIA modem (nějaký Vertex 110). Ten tak nějak fungoval (i po Linuxem a v přízemí domu). Tak jsem to risknul a koupil od nich to zařízení. Je to kombinovaný CDMA modem + wifi router. Jede to na jejich frekvenci a hlavně to má zabudovanou jejich SIMku. Taky jsem jim tehdy zavolal a zeptal se, kde v okolí mají vysílače. Nabízeli mi i směrovou anténu přímo k tomuhle modelu (jde o konektor), ale nakonec mám router na půdě a jede to i bez ní.
Ovšem jestli máš 3km přímou viditelnost, tak zkus to wifi + směrové antény, tipuju že budeš mít vyšší rychlost i nižší latence.