Vzdálený reboot do jiného OS

jrm

Vzdálený reboot do jiného OS
« kdy: 18. 03. 2013, 18:18:26 »
Čest pracem, soudruzi!

Mám router s OpenWRT a veřejnou IP adresou.
Ve vnitřní síti mám počítač, na kterém je GRUB nastavený tak, že při spuštění nezobrazí nabídku (pokud člověk u něj sedící nezmáčkne žádnou klávesu) a nabootuje konzolový Debian. Na tomto počítači je ještě Windows.

Občas se připojím na SSH routeru, přes WOL zapnu onen počítač, naforwarduju nějaký port, nějak využiju onen počítač a zase ho vypnu.
Problém nastává, když chci použít Windows. Nemůžu vzdáleně GRUBu říct, že tentokrát chci Windows, je to nějak možné?

Spokojil bych se i s řešením, že bych nabootoval do Debianu a pak spustil příkaz, který by způsobil reboot a nabootování Windows po zapnutí, jednorázově.
Je toto nějak softwarově možné?
Díky

xxx

jrm

Re:Vzdálený reboot do jiného OS
« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2013, 19:31:44 »
Pokud jsem něco nepřehlédl, tato utilitka změní default natrvalo. Já jsem hledal řešení, které mi dovolí ho změnit jen pro příští boot (poté zase návrat k default Linuxu).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2013, 19:32:52 »
Napada me vyhodit Grub, strcit tam Lilo a pouzit volbu -R, ktera Lilo sdeli, co ma nahodit pri pristim bootu. V Grubu chytre nic takoveho neni a pri jeho pouziti budete resit, jak z Widli zmenit defaultni boot volbu zpet na Debian.

jrm

« Odpověď #4 kdy: 18. 03. 2013, 19:50:09 »
Napada me vyhodit Grub, strcit tam Lilo a pouzit volbu -R, ktera Lilo sdeli, co ma nahodit pri pristim bootu. V Grubu chytre nic takoveho neni a pri jeho pouziti budete resit, jak z Widli zmenit defaultni boot volbu zpet na Debian.
Lilo není potřeba. Přemýšlel jsem, jestli budu muset řešit, jak to z Windows zase změnit na Debian, když mám /boot na ext3 partyšně a ovladače Win pro ext3 jsou... často nanejvýš pochybné.

Nicméně řešení je následující:
Do /etc/default/grub tyto řádky:
Kód: [Vybrat]
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true

Pak jako root `grub-mkconfig`, `update-grub`, `grub-set-default` pro nastavení defaultu, reboot, vyzkoušení. Zase nabootoval Debian, protože jsem napsal nulu. Pak jsem napsal `grub-reboot 2` (přesně příkaz, který jsem hledal; dvojka je u mě Windows) a na monitoru vedle mi naběhlo chytrácké "na tomto počítači je víc OS, vyberte, který chcete spustit: - Win 7; - starší Win" (jako kdyby na jakémkoliv počítači nemohl být Linux; ta hláška "Older version of Windows" mě tak rozpaluje, že mám vždycky chuť to rozmlátit :D). Tak to nabootovalo do Windows a já pak jen reboot a zpátky naběhl zase Debian.
GRUB toto opravdu, zdá se, umí.

Děkuju xxx za nakopnutí; díky němu jsem našel onen grub-reboot.