Napada me vyhodit Grub, strcit tam Lilo a pouzit volbu -R, ktera Lilo sdeli, co ma nahodit pri pristim bootu. V Grubu chytre nic takoveho neni a pri jeho pouziti budete resit, jak z Widli zmenit defaultni boot volbu zpet na Debian.
Lilo není potřeba. Přemýšlel jsem, jestli budu muset řešit, jak to z Windows zase změnit na Debian, když mám /boot na ext3 partyšně a ovladače Win pro ext3 jsou... často nanejvýš pochybné.
Nicméně řešení je následující:
Do /etc/default/grub tyto řádky:
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Pak jako root `grub-mkconfig`, `update-grub`, `grub-set-default` pro nastavení defaultu, reboot, vyzkoušení. Zase nabootoval Debian, protože jsem napsal nulu. Pak jsem napsal `grub-reboot 2` (přesně příkaz, který jsem hledal; dvojka je u mě Windows) a na monitoru vedle mi naběhlo chytrácké "na tomto počítači je víc OS, vyberte, který chcete spustit: - Win 7; - starší Win" (jako kdyby na jakémkoliv počítači nemohl být Linux; ta hláška "Older version of Windows" mě tak rozpaluje, že mám vždycky chuť to rozmlátit

). Tak to nabootovalo do Windows a já pak jen reboot a zpátky naběhl zase Debian.
GRUB toto opravdu, zdá se, umí.
Děkuju
xxx za nakopnutí; díky němu jsem našel onen grub-reboot.