Vím, že se určitě objeví nějaký idiot, který řekne, že to není pravda.
Ale pravda to je, obyčejné disky mají MTBF tj. střední dobu poruchy 50 000 hodin a serverové 1 000 000 MTBF.
Pokud by disk měl najeto 34 000 hodin při teplotě cca ~25 stupňů, pak by měl mít před sebou ještě dalších cca 16000 hodin provozu.
Jenže jestli to najezdil při teplotě 43 stupňů, tak je to mrtvola, jako že to podle smartu vypadá.
Pro nechápavé idioty: Je to jako s autem, pokud vezmu dvě Šáde Octavia, jedna bude mít nalítáno 160 000 km a druhá 90 000 km, která je na tom lépe? Tupce napadne, že to je asi ta s těma 90 000 km, jenže co když tu "víc ojetou" měl Němec, který s tím jezdil jen v Bavorsku po dálnici 80 km tam a zpět, pravidelně se o ní staral ve značkovém servisu a je "neodrncaná", zatímco s tou co má 90 000 Km jezdil Pepa Hnojník z vesnice do města za prací po rozmlácený a přesolený silnici dlouhý 20 km tam a zpátky? Benzínové motory jsou stavěné na 250 tisíc km. Já bych určitě bral tu z Bavorska.
Stejně tak s diskem, dobrá, má najeto hodně, ale víc než "otáčení" disku vadí vysoká teplota, časté zapínání a vypínání, případně intenzivní využití. On se i ten povrch používáním prostě opotřebuje ať už při teplotě 20 nebo 40 stupňů. Je pravda, že často je čas vypovídající, podobně jako dvě šáde z jednoho okresu, kde má jedna najeto 160 a druhá 90 tisíc.
Ale profík to bere jako celek!Kolik má disk najeto?
Kdy byl vyrobený = určí se průměrná četnost použití.
Při jaké teplotě byl používán? = vyšší teplota = nižší životnost
Jsou tam přemapované sektory ? = znak vyššího opotřebení obvykle začátku disku.
Má udanou MTBF nebo nemá?
Pokud má disk udávanou MTBF 1 milión hodin, těch 34 000 není moc a může být tak v 1/2 životnosti, pokud 50 000 hodin, byl používaný při teplotě 43 stupnů, má přemapované sektory = ruce pryč od něj!
Ale to aukraře nezajímá, můžeš to dát od koruny s tím, že disk je starý a stejně to vyleze na cenu, co chceš.
Tím chci ty chytřejší z Vás navést, abyste se nedívali jen na jeden parametr.
Jupííí mám plastové bedničky velké jako plechovka Chochacholy a mají 500W PMPO a ty máš jen 50W RMS!
Jupííí mám monitor s G-to-G 2ms a ty máš monitor Bílá-Černá-Bílá s 4ms!
ATD....
RUM, KapitánRUM, PanKapitánRUM!