Debian router a pomalá síť

kok

Debian router a pomalá síť
« kdy: 06. 03. 2013, 10:22:42 »
Mam debian server, ktory funguje v sieti ako router/firewall. Problemom je, ze niekedy sa mi stane, ze stranky nacitava strasne pomaly.. ako aj vsetka prevadzka po internete ide zle... Napisem stranku a nic, cakam niekedy aj 30 sekund, kym vobec nieco zacne robit, inokedy je vsetko ok. Na sieti je cca 100 pocitacov. Mam ich rozdelene na 3 siete - samostatne sietovky. Tam mam pomocou wondershaperu obmedzeny traffic na male hodnoty, no pripojenie do siete mam dost vysoke (70mbit, povolene maju spolu mozno 10-15mbit). Ak ich zo sietoviek vypojim fyzicky, niekedy sa problem vyriesi... Neviete mi poradit, kde hladat problem? :/
« Poslední změna: 06. 03. 2013, 11:07:56 od Petr Krčmář »

flack

Re:Debian router a pomalá síť
« Odpověď #1 kdy: 07. 03. 2013, 19:55:58 »
Ja sice niesom najpovolanejsi ale co je to za server? Ako je na tom v tej chvili celkovy load.. Cpu,RAM?

kok

« Odpověď #2 kdy: 07. 03. 2013, 20:17:09 »
Server je dost vykonny, 4 jadrovy Xeon, 8GB RAM... Load je stale na minimalnej urovni, takze vytazenim systemovych prostriedkov to urcite nebude. Ako keby nejak nestihalo routovanie alebo ja neviem...

Náhodný kolemjdoucí

« Odpověď #3 kdy: 07. 03. 2013, 21:11:40 »
Když shaper, tak by automaticky měla být daná větší priorita DNS dotazům (UDP port 53) - máte to?

kok

« Odpověď #4 kdy: 07. 03. 2013, 21:23:18 »
Myslim, ze ten program je natolko jednoduchy, ze zlozitejsie nastavovanie neponuka. Asi sa poobhliadnem po niecom inom, toto ma priliz malo nastaveni. Cital som o HTB. Mohlo by to byt riesenim pre rozdelenie trafficu, aby sa uzivatelia navzajom neobmedzovali? Lebo takto cez wondershaper viem nastavit len max UP a DOWN traffic na sietovke. Nemyslim si, ze to bude problem DNS, kedze pri pingu z pocitaca mi IP adresu vrati, no niekedy nevrati ziadne packety, niekedy len par. Inokedy zas vsetko funguje normalne. Ak vypnem ostatne siete a ostane mi len jedna (moja), na ktorej mam len par zariadeni a viem, ze je urcite v poriadku, vsetko funguje... Nad ostatnymi sietami nemam kontrolu, takze ak je na nich nejaka chyba, ktora by mi to sposobovala, dalo by sa tomu nejak zamedzit? Takto do hlbky som to este nikdy neriesil, takze uvitam akukolvek pomoc a radu. Dakujem.