Chmod hlásí: operation not permitted

Bartik

Chmod hlásí: operation not permitted
« kdy: 27. 02. 2013, 13:48:43 »
Zdravim, jsem zacatecnik. Nainstaloval jsem ubuntu server tusim vere 12. nainstaloval jsem ssh, mysql, apache a par dalsich veci, vsechno podle nejakych rad na netu, ale ted jsem narazil jsem na zatim nevyreseny problem - nejdou mi zmenit prava slozek. zkousel jsem par postupu co jsem vygooglil, ale nic nefunguje. Pri zadani prikazu na zmenu chmodu mi pise "operation not permitted"

Myslim si ze to bude nejaka kravina, protoze zmena prav prece nemuze byt nic co se nepouzva nebo nemeni, ale zkratka uz musim pozadat o radu zkusenejsi.

Diky za kazdy info ;)
« Poslední změna: 27. 02. 2013, 13:54:07 od Petr Krčmář »

eee

Re:Chmod hlásí: operation not permitted
« Odpověď #1 kdy: 27. 02. 2013, 13:55:29 »
sudo?

« Odpověď #2 kdy: 27. 02. 2013, 13:55:37 »
Pravděpodobně se snažíš změnit práva u adresářů, které ti nepatří. Vlastníka uvidíš ve výpisu

Kód: [Vybrat]
$ ls -l
drwxr-xr-x   2 root root  4096 úno 26 15:02 bin
drwxr-xr-x   5 root root  4096 úno 26 15:03 boot
drwxr-xr-x  15 root root  3520 úno 26 15:01 dev
drwxr-xr-x 167 root root 12288 úno 27 11:09 etc
drwxr-xr-x   4 root root  4096 led 19 14:36 home

Je to ta třetí položka - tedy první výskyt slova „root“. To je vlastník. Jako uživatel petr nemám právo mu sahat na adresáře.

Bartik

« Odpověď #3 kdy: 27. 02. 2013, 14:08:08 »
sudo jsem zkousel... a jestli to dobre chapu, mel by prikaz sudo resit problem i s vlastnikem souboru?

« Odpověď #4 kdy: 27. 02. 2013, 14:56:41 »
sudo jsem zkousel... a jestli to dobre chapu, mel by prikaz sudo resit problem i s vlastnikem souboru?

http://unixhelp.ed.ac.uk/CGI/man-cgi?sudo

Obecně sudo neřeší "problém s vlastníkem" souboru, ale umožňuje vykonat konkrétní přílkaz s právy někoho jiného, nečastěji root-a, tedy administrátora. Tím pádem se pomocí sudo chown ... dá změnit vlastník/skupina u objektu, který ti nepatří.
http://unixhelp.ed.ac.uk/CGI/man-cgi?chown

Než ale začneš něco takto měnit, možná by jsi sem měl popsat, co konkrétně chceš měnit a proč ...

Bartik

« Odpověď #5 kdy: 27. 02. 2013, 15:41:10 »
Potrebuju zmenit atributy u slozky /var/www abych mohl nakopcit pres ftp webovky... Kdyz zmenim toho vlastnika melo by to pak zacit chodit?

Zopper

• 896
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27. 02. 2013, 16:12:32 »
No, když změníš práva /var/www, tak to tam sice budeš moct nahrát, ale na druhou stranu webserver nejspíš nebude mít práva tam vytvořit nové soubory (cache v nějakém redakčním systému, uploadování souborů...). Osobně bych spíš doporučil tam ty soubory jednorázově nahrát jako root a změnit jim pak vlastníka na toho, kdo vlastní ten adresář. Pokud si chceš ty soubory upravovat, zvaž spíš použití userDir (obvykle složka public_html ve tvé domovské složce, adresa http://server/~tvuj_ucet/ ). Akorát to nemusí být defaultně zapnuté - to se liší distribuci od distribuce.