Distribuce pro UMPC s Atomem

kolemjdouci

Distribuce pro UMPC s Atomem
« kdy: 04. 02. 2013, 18:54:26 »
zdravim,
namanul se mi ke koupi za rozumne penize sony vaio p -2.0 Ghz 1jadro Atom, 2gb ram, ssd - 8" televize.
libi se mi na tom ta "ultramobilita" - rad bych se neco konecne naucil s linuxem, takze by to byl takovy "testovaci desktop" po ruznem cteni recenzi a spol jsem zvolil gentoo, pripadne sabayon - myslite si, ze je to dobry napad ve spojeni s timto "netbookem", nebo ho mam nechat "plavat" ? vim, ze na vlastni kompilaci to bude "cekacka", ale predpokladam, ze ta optimalizace za to stoji.
Diky za vase nazory .
« Poslední změna: 04. 02. 2013, 19:59:13 od Petr Krčmář »

Re:Distribuce pro UMPC s Atomem
« Odpověď #1 kdy: 04. 02. 2013, 20:02:23 »
Nemá to smysl. Výhoda Gentoo tkví spíš v tom, že si můžeš sestavit balíčky podle svých představ a nemusíš mít v systému třeba knihovny, které nepotřebuješ. Můžeš si systém víc postavit tak, jak potřebuješ. Zázračných výkonnostních rozdílů ale nedosáhneš.

Pokud do Linuxu zatím nevidíš a neoceníš možnost si systém takhle detailně postavit, pak nemá smysl po Gentoo sahat. Raději zvol tradiční distribuci jako Debian, Arch, Fedora nebo Ubuntu. Tam už pak záleží na tom, co od toho čekáš, jestli předpřipravené a předvybrané prostředí nebo si chceš vybírat a nastavovat sám.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:umpc laptop atom, linux (rolling update)
« Odpověď #2 kdy: 04. 02. 2013, 20:05:53 »
Kdyz chcete kompilovane distro, kupte si tlustsi hardware. Ona kompilace X, FF nebo Openofficu na tomhle stroji urcite za pet minut nebude. Atom, jedno jadro, 2 GHz? Ja mel Gentoo na dvojprocaku s 2x P III na 850 MHz, coz by bylo vykonove asi o neco slabsi, ale asi ne az tak moc. Ke konci, jak soft porad bobtnal, mi ta kompilace lezla cim dal vic na nervy a ty nejtezsi kousky se kompilovaly take 24 hodin. Pokud na tom chcete delat i neco jineho, nez kompilovat, jdete do binarniho distra.

Alternativou by bylo rozjet si distribuovanou kompilaci, kde by to s podporou silneho stroje slo vic od ruky. Ale pokud mate jen Widle, tak si nejdrive zjistete, jestli lze mit distribuovany kompilator na nich. Nedavno tu byl clanek o distcc nebo jak se to jmenuje, tam by to asi bylo.

Pokud presto trvate na pouziti kompilovaneho distra bez distribuovane kompilace, nezapomente ten netbook davat do lednicky.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:umpc laptop atom, linux (rolling update)
« Odpověď #3 kdy: 05. 02. 2013, 14:15:29 »
...
Pokud presto trvate na pouziti kompilovaneho distra bez distribuovane kompilace, nezapomente ten netbook davat do lednicky.

Ale pozor, když už ho budete dávat do lednice, tak ať je to lednice s barem, to abyste se při tom čekání nenudil.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2013, 14:26:11 »
Mám Gentoo na Atomu (N455, 1,66GHz jednojádro s HT) a můžu říct konkrétně:
Libreoffice - 12 hodin
FF a Chrome - každý cca 7 hodin
Xka - jsou v pohodě, řádově desítky minut
GCC - 3 hodiny
jádro (osekané co to dá) - 40 minut

A proto jsem šel do distcc (Atom už nic nekompiluje, jen to vše předává stroji s 4x 2,66GHz) a můžu říct:
Libreoffice - 4 hodiny
FF a Chrome - nevím, ale podstatně míň, odhaduju tak 2-3 hodiny každý
Xka - nestojí za řeč
GCC - stále 3 hodiny (kompiluje si samo sebe, nic nepředává distcc)

Takže pokud Atom, tak buď být smířený s tím, že rekompilace všech balíků v systému bude trvat řádově 3-4 dny nebo k tomu mít distcc. (nějaké další časy pro porovnání jsou na mém blogu na konci příspěvku)

« Odpověď #5 kdy: 05. 02. 2013, 15:14:35 »
A proto jsem šel do distcc (Atom už nic nekompiluje, jen to vše předává stroji s 4x 2,66GHz) a můžu říct:
Ovšem pokud je po ruce nějaký hodně výkonný stroj (mně se třeba poštěstilo mít k dispozici i7-2600 - 4 jádra, 3.4GHz), nevyplatí se, aby takovýto pomalý stroj kompilaci pomocí distcc řídil. Lepší je poslat komplet zdrojáky na výkonný stroj a stáhnout zpět binárky. A rozdíl je tak výrazný, že mě to samotného překvapilo. Překládal jsem kernel na 1-jádru P4 2.4GHz, 512 MB RAM coby klientovi, který prostřednictvím distcc předával vše na výkonný stroj, kompilace trvala 24 minut. Když jsem nahrál tytéž zdrojáky s toutéž konfigurací na výkonný stroj a pustil cross kompilaci přímo tam, trvalo to necelé dvě minuty.

« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2013, 11:17:01 »
Jednou větou: S gentoo na tomto stroji a raději ani na jiném nezačínejte!