Aplikácie v .NET na Linuxe

PeterF

Aplikácie v .NET na Linuxe
« kdy: 04. 02. 2013, 17:28:44 »
Zdravím,
chcel by som sa popýtat ci je možnost spustiť aplikácie s .NET na Linuxe. Písané by mali  v MS Visual Studio 2010. Ide o to, že vývoj mal prebiehať v .NET ale jeden zo zákazníkov uprednostňuje linux. Tak by som chcel vedieŤ aké sú možnosti keďže pár knižníc už je napísaných v C/C++. Prípadne či existuje možnosť volania C/C++ v Jave. A ešte pri takomto riešení aka bude rozdiel v rýchlosti oproti aplikaciám v .NET na Windowse a na linuxe.

Na googli som našiel http://www.mono-project.com máte s tým nejaké skúsenosti prípadne nejakú funkčnú alternatívu?

Ak máte nejaké nápady prípadne skúsenosti dosť by mi to pomohlo.

Ďakujem.
« Poslední změna: 04. 02. 2013, 20:03:35 od Petr Krčmář »

Rax

Re:Aplikácie v .Net na Linuxe
« Odpověď #1 kdy: 04. 02. 2013, 18:04:39 »
chcel by som sa popýtat ci je možnost spustiť aplikácie s .NET na Linuxe. Písané by mali  v MS Visual Studio 2010. Ide o to, že vývoj mal prebiehať v .NET ale jeden zo zákazníkov uprednostňuje linux. Tak by som chcel vedieŤ aké sú možnosti keďže pár knižníc už je napísaných v C/C++. Prípadne či existuje možnosť volania C/C++ v Jave. A ešte pri takomto riešení aka bude rozdiel v rýchlosti oproti aplikaciám v .NET na Windowse a na linuxe.

Na Linuxu je náhražka za .NET Framework Mono, nevizuální věci omezeně fungují, s vizuálními věcmi je to slabota a bude vás to stát dost úsilí to portovat. DLL (na Linuxu SO) můžeš volat jak z .NET tak z Javy. Rychlost bude podobná.

Především je ale nutné zvážit zda tento jeden zákazník vám zaplatí tolik peněz, aby se vyplatilo se tím vůbec zabývat.

GuruIT

« Odpověď #2 kdy: 04. 02. 2013, 18:05:03 »
no s mono soom nerobil ale to je robene nato aby si mohol robit ako tak s .net pod linuxom. Ale isto to nie je ako na windowsoch. zadalsie, ak je jeden zakaznik linuxak a dalsich 100 je windows, neriesil by som takuto vec. moze si tam dat Wine a pustat tu aplikaciu tam

student

« Odpověď #3 kdy: 04. 02. 2013, 18:12:09 »
Vacsinou idu spustit, aj ked to dost zalezi od toho, ako su napisane - ak sa spoliehas na cesty ako "C:\\Windows\\System32", tak to jednoducho nepobezi. Mono je AFAIK jediny / najlepsi takyto projekt; pri pisani aplikacie odporucam skontrolovat http://www.mono-project.com/Compatibility

Tak by som chcel vedieŤ aké sú možnosti keďže pár knižníc už je napísaných v C/C++.
Podla toho, co tie kniznice robia. Ak pouzivaju na volanie systemu len standartne kniznice, tak sa tvoje kniznice v idealnom pripade lahko skompiluju aj na Linuxe. Standartne = definovane v standarde; nestaci bezne dodavane s VS alebo dostupne pod Windowsom. Napriklad fopen je v pohode, OpenFile uz nie.

Prípadne či existuje možnosť volania C/C++ v Jave.
Ano, cez JNI

A ešte pri takomto riešení aka bude rozdiel v rýchlosti oproti aplikaciám v .NET na Windowse a na linuxe.
To bude asi najlepsie odmerat, ale kedze ide len o "bezne" predavanie parametrov, tak tam nema preco byt velky rozdiel.