Mám si koupit SSD disk?

Kentaur

Mám si koupit SSD disk?
« kdy: 03. 06. 2010, 23:30:41 »
Uvažuju nad novým diskem do notebooku, ten můj už nějak dodělává. Všude se píše o SSD discích a já uvažuju nad něčím takovým. 32GB se dá koupit za 2500, takže mi to přijde docela OK. Myslíte si, že už má smysl to kupovat? Nebo by jste ještě počkali?

had

Re: Mám si koupit SSD disk?
« Odpověď #1 kdy: 04. 06. 2010, 01:02:42 »
čau, za mě ne.
koupil sem na nátlak šéfový nabušenej SSD a po týdnu sem ho vracel... třeba pst z outlooku maj ofiko chybu s rychlostí na ssd. v tuxu bohužel nevím, ale hodně se píše, že dokud nebudou pořádný řadiče, tak se rychlost musí obcházet
hezk info třeba:
http://petrkrcmar.blog.root.cz/2010/04/16/proc-u-ssd-disku-pouzivanim-klesa-vykon/

lockator

« Odpověď #2 kdy: 04. 06. 2010, 09:53:48 »
keď si ale prečítaš diskusiu pod uvedeným článkom, tak si tí čo ssd majú pochvaľujú. ja mám ssd iba na desktopoch (winxp/win7/ubuntu10.04) a úpadok rýchlosti ani po 2 rokoch používania nepozorujem. ak mi odíde hdd v notebooku tak určite ho vymením za ssd.

marwyn

« Odpověď #3 kdy: 04. 06. 2010, 14:04:52 »
Vyměnil jsem 160GB WD Scorpio v notebooku za 80GB Intel SSD a už nikdy bych se k hdd nevrátil.

hugo

« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2010, 14:55:09 »
Ahoj, ja mam 40gb SSD intel v ntb IBM T61 a:

Kód: [Vybrat]
$sudo hdparm -t /dev/sda

/dev/sda:
 Timing buffered disk reads:  340 MB in  3.01 seconds = 112.83 MB/sec
s 7200rpm diskem to bylo cca 50-60 MB. V praxi se to projevilo tak ze system bootuje do KDM loginu 7s a KDE je up za 3s. Predtim boot trval pres minutu. Je to fakt nesrovnatelne rychlejsi ve vsech aspektech, nejen pri praci s malymi soubory. Jakekoli spekulace ve prospech konvencnich HDD jsou z meho pohledu tmarstvi.
Prakticky, jediny negativni fakt s kterym jsem se potykal je, ze novy thunderbird nejak zacal indexovat nebo co a jeho slozka po uprgradu narostla na 30GB, coz je na 40GB disk dost,ze ... So, 640K is really NOT enough for anyone....

Lukas

« Odpověď #5 kdy: 04. 06. 2010, 15:34:22 »
Ja bych si urcite pockal. Vykonnost disku jednotlivych vyrobcu je zatim hodne rozdilna coz svedci i o nedospelosti celeho reseni. Stale se experimentuje a jeste nejakou dobu bude. Navic ceny pujdou jeste hodne dolu.

PCnity

• 704
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 06. 2010, 15:55:37 »
Ja by som siel do SSD disku s podporou trim kludne hned... Mam pocit ze system je sviznejsi.

Franta

« Odpověď #7 kdy: 05. 06. 2010, 13:56:45 »
Nedávno tu byla zprávička o hybridním disku, který měl v sobě jak SSD, tak plotny. Ale škoda, že to řešil automaticky (SSD část byla v podstatě jen velká mezipaměť). Já bych radši, kdyby se ten jeden fyzický disk (do většiny notebooků jde dát jen jeden) jevil v OS jako dva disky – jeden SSD a jeden klasický a pak bych si dal OS a programy na SSD a data na velký klasický disk. Jediný důvod, proč jsem do SSD ještě nešel, jsou kapacitní nároky.

Bougi23

« Odpověď #8 kdy: 07. 06. 2010, 08:56:45 »
ahoj,

vymenil jsem dosluhujici HDD 200gb v notobooku za SSD Kingston V+ 128gb a udelal jsem nejlepe jak jsem jen mohl ! PS: narust vykonu ohromny, zadne cekani , kliknes a mas :) PS2: navic mam pocit, ze se jeho cena mirne zvysila v souvislosti se stoupajicim dolarem :)

« Odpověď #9 kdy: 07. 06. 2010, 16:34:53 »
... kdyby se ten jeden fyzický disk (do většiny notebooků jde dát jen jeden) ...

Tak to by vám možná mohl pomoci SSD "disk" do mini-PCI.

r

« Odpověď #10 kdy: 07. 06. 2010, 17:16:49 »
Ja bych si urcite pockal. Vykonnost disku jednotlivych vyrobcu je zatim hodne rozdilna coz svedci i o nedospelosti celeho reseni. Stale se experimentuje a jeste nejakou dobu bude. Navic ceny pujdou jeste hodne dolu.
Ja bych ale ostatnim radil, at si to kupuji - potom budou mit vyrobci vic penez na dalsi vyvoj a cele reseni rychleji dospeje.

šoumenvodnetbooku

« Odpověď #11 kdy: 07. 06. 2010, 17:20:54 »
Pořídil jsem si Runcore SSD 32GB do svého netbooku a Ubuntu Lucid na tom najíždí kolem 7s a vypiná za 1,5-3s. Sleep ani hibernaci od té doby v podstatě nepoužívám. Souhlasím s ostatními, že cena je pořád ještě dost vysoká a navíc jsem za účelem instalace musel aktualizovat BIOS. Do netbooku je to ale naprosto skvělý kousek hardware. A pokud jde o to, zda jde o mladou technologii - ano je to mladá technologie a určitě se objeví ještě nějaké mouchy. Ale fandím tomu a rád to koupí podpořím.

mhk

« Odpověď #12 kdy: 27. 07. 2010, 17:27:09 »
Určitě koupit, ale s funkcí TRIM. Koupil jsem SSD Kingston V+ 128gb do Latitude D830 jako upgrade po 3 letech a je to opravdu ohromující rozdil.
Pro Linux je nutne mit filesystem s podporou funkce TRIM, jinak klesa rychlost cteni ( overil jsem to s ext3 a reiserfs3) a disk je potřeba naformátovat dle rozložení pamětí a použít ext4, který má podporu funkce TRIM v sobě obsaženou. Používám Debian testing/unstable a jadro 2.6.33.4 a teď je slabým článkem ventilátor :-), protože na disk se už nečeká a CPU dostává zabrat. Ted to provozuji cca 3 měsíce v každodenním provozu, bez ztráty rychlosti, ktere je prumerne 215 MB/sec ( hdparm -Tt ).

P.S.Interni blok pameti pro SSD Kingston V+ 128gb neni 512 kb jako je "bežná" hodnota, ale 1MB.

Doporučuji přečíst: http://thunk.org/tytso/blog/2009/02/20/aligning-filesystems-to-an-ssds-erase-block-size/
http://blog.loxal.net/2009/04/tuning-ext4-for-performance-with.html

« Odpověď #13 kdy: 27. 07. 2010, 21:53:34 »
osobne by som este kusok pockal, pretoze cena tychto kuskov pojde pekne krasne dole a taktiez sa bude kapacita ci rychlost zvysovat. zatial by som bral klasicky, ak teda mas zaujem mat tam vela udajov. ak nie, tak potom veru neporadim, je to take medzi...

« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2010, 11:20:12 »
Používat SSD jako jediný disk je možná ještě brzy. Já sám uvažuji nad koupí druhého disku na OS a aplikace - prostě data, která se nemění moc často (/bin, /boot, možná /etc, /sbin, /opt, /usr). SSD by mi asi kapacitně stačilo, ale bál bych se té životnosti.
Ještě nevím, jestli budu mít v ntb pro druhý disk místo (mohlo by, mám 17.3") a zda se dostanu bez ztráty záruky dovnitř.