Počítač nelze zapnout

Eyami

Počítač nelze zapnout
« kdy: 02. 02. 2013, 13:40:02 »
Ahoj,
vím, že se to tu už řešilo, ale nedostala jsem mě, laikovi, srozumitelnou odpověď
Když jsem ráno zapnula počítač, naskočilo logo firmy ASUS (mám počítač ASUS K50IJ), ale nic víc. Svítila kontrolka napájení, nic jiného to nedělalo.
Před chvíli jsem se PC pokoušela zapnout znovu a nic. Mačkala jsem tlačítko pro zapnutí a počítač ani nehlesl. Zkoušela jsem různé zásuvky a nic, takže proudem by to nemělo být.
Bojím se něco dělat s počítačem zevnitř, nechci nadělat víc paseky než už tam je, pokud by to vůbec ještě šlo.
Můj hlavní dotaz je, jestli by to odborník, nebo případně já dokázal napravit tak, abych tam měla zase všechny uložená data.
Mám jen mizivé znalosti toho, jak funguje počítač uvnitř, takže pokud by mi někdo polopatě dokázal vysvětlit co s tím, bylo by to naprosto supr.

Jenda

Re:Počítač nelze zapnout
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2013, 13:45:12 »
Je to nějaká závada HW.

Pravděpodobně to bude deska nebo zdroj, tedy disku se to snad nedotklo. Data půjde vytáhnout v jiném počítači buď instalací disku dovnitř nebo vhodným USB konvertorem. Opravu počítače bych ale svěřil někomu jinému ;)

A příště nezapomeň zálohovat!

radek

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2013, 14:18:21 »
To zalezi. Obcas odejde disk a pc vysi na biosu (coz je tvuj pripad). Muzes se pokusit odpojit disk od zakladni desky a uvidis co to udela- jestli to pojede dal, tak bud spatny disk a nebo spatne zapojen, jestli je to stale sekle, tak na 95% s diskem nic neni.

3ugeene

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2013, 14:25:59 »
To zalezi. Obcas odejde disk a pc vysi na biosu (coz je tvuj pripad). Muzes se pokusit odpojit disk od zakladni desky a uvidis co to udela- jestli to pojede dal, tak bud spatny disk a nebo spatne zapojen, jestli je to stale sekle, tak na 95% s diskem nic neni.

hmm, to asi ne hele...

radek

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2013, 14:30:00 »

hmm, to asi ne hele...

Hmm, to asi jo hele ;) 2x se mi stalo ze disk odesel, Bios se ho snazil detekovat a proste se sekl. tedka si nevzpominam, jestli to bylo jeste IDE nebo uz SATA, ale to ten dotycny taky nenapsal, co ma za pc :)

radek

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2013, 14:31:28 »

Eyami

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2013, 14:32:53 »

Jak odpojím disk od základní desky? Já se teda ještě v PC nehrabala...

3ugeene

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2013, 14:34:00 »
myslim, ze je solidni kravina aby jakejkoliv pc vubec nenabehl jen proto, ze odesel disk, pokud by to nebylo na takovy urovni, ze by se nejak zazracne zkratovalo napajeni, coz se snad podle myho ani stat fyzicky nemuze...

3ugeene

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2013, 14:35:18 »

byt vami, donesu disk nejakemu znamemu nebo kolegovi, co se vyzna v it, disk odpoji a pripoji k jinemu pc, popripadne presune do jineho notebooku. muj osobni nazor je, ze odesel notebook (napajeni ci deska) disk je podle me v poradku a o data neprijdete....

3ugeene

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2013, 14:37:19 »

byt vami, donesu disk nejakemu znamemu nebo kolegovi, co se vyzna v it, disk odpoji a pripoji k jinemu pc, popripadne presune do jineho notebooku. muj osobni nazor je, ze odesel notebook (napajeni ci deska) disk je podle me v poradku a o data neprijdete....

*donesu notebook

Eyami

« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2013, 14:39:40 »
Já to někomu odnesu, dík za rady. Jde mi hlavně o ty data, notebook zas tak důležitý není :D

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 02. 2013, 15:02:51 »
Pokud je ve vašem okolí někdo, kdo se v pc trochu vyzná, zkusil bych ještě fyzicky resetovat CMOSku - mám jeden starší notebook, který jednou za několik měsíců "umře" a nenaběhne ani BIOS (nebo naběhne třeba po ! hodině !), ale stačí reset CMOSky a zase funguje dál. :-)
Bude to ale vyžadovat rozmontování stroje. Pokud je v záruce, neřešil bych to, vytáhl bych jen disk a dal to na reklamaci.

lons

« Odpověď #12 kdy: 02. 02. 2013, 16:04:30 »
Pokial nebudu poskytnute kompletne informacie tak mozeme maximalne tipovat.

Ja si tipnem: Odisla baterka, adapter blbne, notebook nema stavu.

Citace
napravit tak, abych tam měla zase všechny uložená data.

No tak data na harddisku asi su, nemal by byt problem harddisk vybrat a pripojit k nejakemu funkcnemu PC a data zalohovat ze.

(samozrejme pri manipulacii z diskom musia byt PC vypnute, nesmie byt v okoli ziadne magneticke pole, musi sa s nim zaobchadzat opatrne)

PanKapitanRUM

« Odpověď #13 kdy: 02. 02. 2013, 16:07:10 »
OK.
Konec nesmyslných keců.
Teď se budeme bavit vážně.

- Vytáhnout kabel napájení
- Vytáhnout baterii
- Nechat 10 minut odstát
- Vráti tam baterii, napájení a držet tlačítko ZAPNOUT dokud se nezapne (cca do 1 minuty)

A můžete pokračovat v práci.

::) Vytahovat disk  ::) no lol

Eyami

« Odpověď #14 kdy: 02. 02. 2013, 16:54:43 »
OK.
Konec nesmyslných keců.
Teď se budeme bavit vážně.

- Vytáhnout kabel napájení
- Vytáhnout baterii
- Nechat 10 minut odstát
- Vráti tam baterii, napájení a držet tlačítko ZAPNOUT dokud se nezapne (cca do 1 minuty)

A můžete pokračovat v práci.

::) Vytahovat disk  ::) no lol

Jéžiš, děkuju moc, počítač už běží, úplně v pohodě. Něco podobného jsem sice zkoušela, ale to zapínání jsem vzdala moc brzo :D