Dualboot a přístup na společný disk

J. V. Stalin

Dualboot a přístup na společný disk
« kdy: 19. 01. 2013, 22:32:17 »
Dobrý den,
pod win7 mám na disku systémový oddíl c:\ a oddíl d:\ bez systému, sloužící k ukládání souborů a tak vůbec k uklízení. Vedle win7 mám dual boot kubuntu a narazil jsem na takový zajímavý problém.

Pod kubuntu se k disku z počátku nedá přistoupit pomocí příkazu cd nebo krusaderu. Co jsem zkoumal, tak toto se umožní až poté, co k disku přistoupím pomocí výchozího dolphinu, to pak pro oddíl vygeneruje nějaký podivný hexa-like název, se kterým už příkaz cd udělat jde. Název je pokaždé jiný.

Oddíl d:\ je už od chlapů z fabriky naformátovaný jako nfts, co vím, tak u flashek se používá formát fat32, aby se k ní dalo přistupovat jak z windows tak z Linuxu. Řeší to tady něco?

Děkuju
« Poslední změna: 20. 01. 2013, 16:43:00 od Petr Krčmář »

Re:sdílení v dualbootu disk d:\ jak s win7, tak s Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2013, 22:59:05 »
jde o to, ze ten dolphin ti ten oddil namountuje, pokud chces nastavit pripojovaci bod, tak musis zadat

mount /dev/sda2 /muj/pripojovaci/bod

(predpokladam, ze d:\ mas jako druhou primarni partition na prvnim disku, jinak misto /dev/sda2 das tu svoji partition)

a cesta k tvymu disku bude /muj/pripojovaci/bod

« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2013, 23:01:24 »
btw pokud bys chtel pristupovat k disku c:\ z linuxu, tak budes pravdepodobne mountovat /dev/sda1

« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2013, 23:46:34 »
Aby to viděl hned i Krusader a další tak by možná stačilo přidat řádek do /etc/fstab. Ten hexa-like název se dá zjistit příkazem "sudo blkid". No a ten řádek napiš tak nějak podle těch ostatních, co tam jsou, jen napsat správný UUID, file systém a přípojný bod.

jeník

« Odpověď #4 kdy: 20. 01. 2013, 05:29:17 »
pro zjisteni disku a oddilu napsat

# fdisk -l

pridat do /etc/fstab disky
napr ntfs disk /dev/sda2 ktery se bude mountovat na /windisks/c se prida pomoci

# /dev/sda2       /windisks/c       ntfs    defaults        0       0

mountnout

# mount /dev/sda2