Značkový server a obyčejné SATA disky

aird

Značkový server a obyčejné SATA disky
« kdy: 17. 01. 2013, 10:10:48 »
Ahoj, nemá někdo zkušenost s tím, že by obyčejné neznačkové SATA disky nefungovaly ve značkovém serveru se SAS řadičem, který je pravděpodobně připravený pro konkrétního výrobce serveru?

anonym

Re:Značkový server a obyčejné SATA disky
« Odpověď #1 kdy: 17. 01. 2013, 11:02:10 »
jeste sem nemel problem - klasicke seagate baracudy mam vyzkouseny v serverech dell, tyan, sun

ono to dava docela dobry smysl - asi bych je tam nemel jako na system, ale na rucni (velky) zalohy to je dobry

aird

« Odpověď #2 kdy: 17. 01. 2013, 11:24:32 »
Přesně na to je to určené. Problém je v tom, že ať postavím jakékoli pole, tak mi vždy jeden disk po chvili vyhodí jako vadný. Ať je to ze 6, 4 nebo 2. Může to být náhoda, ale těch pokusů bylo docela dost a všechny disky prohazované. Je to možná v něčem jiném, jen mi to dělají tři podobné servery. Řadiče jsou obyčejné LSI od Fujitsu-Siemens.

RDa

• 2 779
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17. 01. 2013, 11:47:36 »
Co je to za server a originalni disky jedou bez vyhazovani? Zkousel jste raid disky nebo obycejne? (maji rozdil v dobe k reportovani chyb)

aird

« Odpověď #4 kdy: 17. 01. 2013, 12:07:55 »
Všechno jsou to starší FS RX300S3-4. Originální jedou, tam jsem měl právě pole připravené ze SAS disků a otestované, ale dát tam 6 x 2 TB bylo zrovna zajímavější. Disky jsou WD Green edition. Spíše je mi záhadou, že když disky prohodím, tak se jako vadný označí stejná pozice.

Lupex

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2013, 12:29:45 »
Skusil bych se podívat na konektory v těch šachtách, podobný problémy jsem měl  u synology, kdy mi vykopával disk, smart a vše OK, po vyčištění konektorů a pořádném dotlačení disku vše najednou začalo fungovat jak má.

RoboSVK

« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2013, 12:36:29 »
green, hehe vtipalek, asi raidu vadi cas na odparkovanie/roztocenie

RDa

• 2 779
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2013, 12:45:44 »
Mam v (sw) raidu taky green disky a nemam pocit ze by se museli roztacet. Jen pri delsim nepristupu do pole to udela 2 sec opozdeni, nez se sekvencne odparkuji vsechny disky a nacte se pozadovana vec. Zda je na vine parkovani, by slo zjistit kdyby jste si napsal skript co kazdou sekundu nacte nahodny sektor.

Ale podle toho co pisete, ze je vyhozena vzdy stejna pozice, tak bych proveril kabelaz/backplane/radic, zda je vse poradne zasunute. Mel jsem podobny pripad (1 ze 4 portu ukazoval pres smart hodne chyb v komunikaci, ale disk nebyl vyhozenej protoze vrstva pod raidem delala opakovane pokusy v tomto pripade). Stacilo pak vymenit propojovaci kabel mezi kartou a backplanem. V pripade ze to nevyresite, nepouzivejte ten port (vzdyt muzete mit 5x3T).

aird

« Odpověď #8 kdy: 17. 01. 2013, 12:59:14 »
Ono je to složitější. Vždy jedna pozice je označená jako vadná. Pokaždé je to jiný disk. Když se té pozici vyhnu, označí se jedna další jako vadná. Když dám oridinál SAS, běží všech 6 bez problémů.

Pokud se někdo diví, proč to zapojuju. Na jedné hromadě jsou servery a na další asi 20 SATA 2 TB disků. Je lepší to vyhodit nebo nějak využít?

astray

« Odpověď #9 kdy: 17. 01. 2013, 13:23:55 »
S těmi Westerny GP jsem měl někonečné problémy s rychlostí čtení a zápisu. Měl jsem 4 kusy, tuším 15EADS, a problém jsem vyřešil tak, že jsem je vyměnil za Samsungy HD204UI (což jsou mimochodem taky hrozné plečky, ale zatím jedou OK).

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 17. 01. 2013, 13:28:19 »
Rozprodat. Po discích je podle mě slušnej zájem a prodat 20 2TB disků (i Greenů) pod cenou nebude problém. Dva bych vzal já :-)

S rychlostí Greenů (mých 1TB) - Sekvenčně na Ext4 na RAID1 mi zapisujou 102 MB/s (prvních XY GB, víc nezkoušeno). Čistej disk pak má zápis 113 MB/s. Myslim si, že rozdíl v rychlostech je zanedbatelný, nejsou to žádný blesky, ale šneci (pro moje využití) taky ne...

(trochu jsem k tomu napsal na blogu, jsou to subjektivní věci, ale můj trabl jsem vyřešil)

Borek

« Odpověď #11 kdy: 17. 01. 2013, 17:03:35 »
Do raidů bych cpal zásadně jen RAID Edition (WD) nebo Enterprise Storage (Seagate) SATA disky. Pokud řadič vykopává jiný edice, tak se tomu až tak nedivím, dá se to celkem čekat.

anonym

« Odpověď #12 kdy: 17. 01. 2013, 19:06:19 »
s temi pozicemi bacha - LSI radice si pamatuji ID disku (aby dokazali postavit RAID kdyz je prehazis) a interne mapuji, takze pak nemusi odpovidat poradi jaky vidi system a ocislovani sachet

hardware raid sem s desktopovyma diskama nezkousel, maximalne softraid

aird

« Odpověď #13 kdy: 18. 01. 2013, 11:06:35 »
To si pamatují, proto dělám vždy nové pole. Nechci to zase nějak moc testovat, tak mě napadlo, jestli to není náhodou běžná funkčnost, že to řadič sabotuje. Problém může být i jinde, kdo ví.