Linux pro lamy

lempl

Re:Linux pro lamy
« Odpověď #45 kdy: 18. 01. 2013, 21:20:25 »
Daniel Janko > "... Je tolik možností od sekretářky, po kontruktéra, přes grafika, ke studentovi, pře pařmena k ženě na mateřské po řemeslníka atd. A u všech jsou vždy drobet jiné priority .
Já a někteří nastínilo že jsou různé požadavky a ty lze i v Linuxu na 100% uspokojit a stane se to dostačujícím systémem.
O ..."

nesuhlasim ze by to bolo 100% co uspokoji, ani windows na 100% neuspokoji ktorehokolvek uzivatela stale su tam neake male percenta nedostatkov ci nespokojnosti (inac by asi ani linux a pod alternativy nezvnikali ;) )

a oznacit nieco za "uspokojive" mi pride ako "dostatocna" v znamkovani , to nemusi niektorym vyhovovat a chcu viac

suhlasim ze kazdy ma ine pozidavky, no ak sa to neak viac rozobere tak vacsina ma neake ZAKLADNE POZIADAVKY teda standard a priemer na dnesnu dobu
koncuzmacia audio , video + obrazky/fotky ,!!! internet !!! toto je dnes asi najdolezitejsia polozka bez toho dneska nikto ani pocitac nezapina , lahka tvorba v office (lahka pretoze niektory pozaduju scriptovanie a macra a pod no takych uzivatelov je minimum)

to je taky ten STANDARD, ktory by dnes zvladol aj kvalitnejsi mobil

a potom su tam EXTREMy , ako to macro v office , CAD systemy a im nadradene (CAM ? CAO ? COA ? who knows ?), praca s fotom edit strih atd , video to iste , tvorba hudby atd atd su to extremy pretoze bezny uzivatel s tym do kontaktu nepride casto , a tu uz linux neak pokulhava , pri niektorych ma nahradu ale nie uzivatelsky privetivu ci uzivatelovi pracu urychlujucu, alebo jednoducho uzivatelovi sa to nepaci, nefunguje to rychlo, nie je to spolahlive (pada to mrzne to alebo nereaguje tamto tlacitko) a uzivatel nevie naist kde je ta gulicka v lavo hore co mu uklada subory

s tymito extremami je tak neak spojeny aj problem s xtremnym ci skor profesionalnym hardwarom , mutli monitor s roznymi rozliseniamia a farbnym gamutom ci sondou na kalibraciu, zvukova karta s HW akceleraciou  a kompresiu ci dekompresiou zvuku atd atd
tu uz chybaju ovladace, tam zas nefunguje citlivost tak ako ma, hentam ani zariadenie nedetekuje ako kresliaci tablet ci neaku vesrmirne pridavne zariadenie na ulahcenie tvorby v cade , jednoducho niet a ak je uzivatel aa urcite veci zvyknuty nezaujma ho preco hento a tamto nefunguje , vtedy a pri urcitych podmienkach mu to fungovalo a bol s tym spokojny tak to chce tak aj na linuxe
a ak mu to linux nedokaze ponuknut , tak papa linux
a urcite bezny uzivatel nema chut (a asi v dnesnej dobe cas) skumat a testovat neaky software

ak nesuhlasite, poslite prosim neaky link na software ktory je podla vas konkurencia schopny a kvalitny oproti windows produktom, cim viac tym lepsie (hlavne z rady extrem ale moze byt aj z rady standard :), porty ci multi platformove softwary nepocitam tie sa daju predca pouzit aj na windowse)

iwtu

« Odpověď #46 kdy: 19. 01. 2013, 00:12:15 »
Otcovi vadil Windows XP. Vedel som, co od PC chce a jediny linux, ktory som kedy instaloval, je Arch. Nainstaloval som otcovi Arch, upravil k jeho potrebam. Minule sa ho pytam. Pocuj oci, vies, ze nemas Windows? A otec prekvapene. Ja nemam Windows???

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 19. 01. 2013, 00:50:51 »
Pocuj oci, vies, ze nemas Windows? A otec prekvapene. Ja nemam Windows???

Hm, tak aby si ted nezacal stezovat, kdyz to vi! :-)

PanKapitánRUM

« Odpověď #48 kdy: 19. 01. 2013, 15:23:08 »
Tomu se říká success story a hodí se to ke spokojenému poplácávání se po zádech.

Linux je jako tohle success story:
Otcovi vadil Windows XP. Vedel som, co od PC chce a jediny linux, ktory som kedy instaloval, je Arch. Nainstaloval som otcovi Arch, upravil k jeho potrebam. Minule sa ho pytam. Pocuj oci, vies, ze nemas Windows? A otec prekvapene. Ja nemam Windows???

Nojo, 4% na desktopu může považovat za úspěch jen liga homosexuálů  ::)

Microsoft má sofistikovanější success stories:
https://mspartner.microsoft.com/en/us/Pages/Licensing/sam-success-stories.aspx

« Odpověď #49 kdy: 18. 03. 2013, 13:06:13 »
Takže,
v rodině má linux několik lidí a nestěžuje si:

1) děda s babičkou - PCLOS 2012 s KDE4 - maj to hlavně jako surfovadlo - s ohledem na zpomalený vývoj distra asi přemigruju na Kubuntu - zvažuju Razor QT (nastavovat to stejně budu já) - problémy řeším nejčastěji s pomocí telefonu a TeamVieweru, ale rozhodně je jich méně než dříve s Win

2) máma na notesu taky PCLOS s KDE4 - časem provedu taky migraci na Kubuntu, ale prozatím nejsou žádné výtky

3) brácha - Kubuntu

4) já - OpenSuse na desktopu a Kubuntu na notesu - oboje KDE4

- nemůžu souhlasit, že by to nezvládl BFU - instalace softu velmi jednoduchá - vybrané programy maj dokonce cosi jako "market" (nepoužívám, instaluju rovnou balíčky přes Muon)

- to, že se LibreOffice nedaj použít ve firmě je blbost - ne vždy jsou potřeba makra a upřímně řečeno, různé verze MSO umí sprasit formátování v dokumentech samy o sobě až až, stačí když se jeden dokument edituje v různých verzích MSO (vlastní zkušenost)

- v OOo/LibreOffice jsem už několikrát kompletoval i celkem rozsáhlé zprávy s rejstříky, obrázky, vzorci apod. a nestěžuju si, navíc např. migrace uživatele z MSO 2003 na MSO 2007/2010 může být minimálně stejně náročná, ne-li ještě horší, než migrace z MSO na LibreOffice  ;)

Jirka

« Odpověď #50 kdy: 19. 03. 2013, 08:49:36 »
Ja osobne muzu rict ze znam celkem dost BFU co si nechali nainstalovat Linux konkretne ubuntu a jiz natom jedou celkem dlouho bez problemu ukazal jsme jak instalovat aplikace z marketu dal jim heslo a je klid :) je potreba si uvedomit ze vetsina lidi to bude pouzivat na FB,Skype,mail,YT a stahovani :) takze todle vsechno jim zustava + nemusej resit ze jim ot porad pada :D Prostredi je pro ne celkem prehledne a dobre se ovlada rek bych ze i lip jak Win podle jejich reakci :)
Pokud by to clovek pak mel na hry necha se moznost dualboot na win :)

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 19. 03. 2013, 12:38:33 »
Já jsem spokejený s minetem http://www.linuxmint.com/ . Dříve jsem měl Ubuntu, ale Unity mi nevyhovuje. Radši mám WinXP-like uživatelské rozhraní.