Migrace serveru z platformy Intel na AMD

Radovan

Migrace serveru z platformy Intel na AMD
« kdy: 28. 12. 2012, 23:25:41 »
Dobrý den,
chtěl bych poradit s přenesením pevného disku s nahraným souborovým a databázovým serverem z platformy Intel na platformu AMD. Zkusil jsem jednoduše vymontovat disk a připojit ho do druhého stroje, ovšem start skončil hláškou : Kernel panic - not syncing : VFS : unable to mount root fs on unknown block 0,0.
Jedná se o stroje obdobného stáří. Disk je vždy připojen na primární IDE řadič jako master. OS je Debian 6.0 "squeeze" se Sambou a Firebirdem. Zavaděč je Grub 1.97. Mám přeinstalovat celý systém? Které adresáře mám zálohovat a po nové instalaci obnovit, tak abych si s tím nemusel moc hrát. Nebo by mělo stačit updatnout Grub? Díky za případné rady.
Radovan
« Poslední změna: 28. 12. 2012, 23:35:39 od Petr Krčmář »

KapitánRUM

Re:Migrace serveru z platformy Intel na AMD
« Odpověď #1 kdy: 28. 12. 2012, 23:49:31 »
Asi není problém v AMD/INTEL může být třeba problém v použitém diskovém řadiči nebo k cestě k disku.
Páč dneska lidem chybí mozkové buňky, poprosil jsem ty svoje staré, aby vymyslely Query pro Google.
Můžeš zkusit třeba: http://www.google.cz/search?q=linux+motherboard+change

Pokud samozřejmě nemáš spešl jádro zkompilované přímo pro tu platformu, to bys pak musel vyměnit i jádro a další kompilované vychytávky. Ale protože se takhle ptáš, tak máš nejspíš distribuční jádro a pokud oba procesory podporují stejnou instrukční sadu 32/64bit, tak by nemusel být problém.

« Odpověď #2 kdy: 29. 12. 2012, 08:55:46 »
Pokud samozřejmě nemáš spešl jádro zkompilované přímo pro tu platformu, to bys pak musel vyměnit i jádro a další kompilované vychytávky.
Osobne nemávam problém ani s jadrami v Gentoo kompilovanými na inú platformu, samozrejme, druhý procesor musí podporovať všetko z pôvodného.
Disky môjho malého servera (Atom D525) som bez problémov vložil do desktopu (Amd Phenom II X6) a systém bez problémov nabehol. Samozrejme som s tým vopred počítal, v jadre boli drivery na amd chipset, ale
Kód: [Vybrat]
      Processor family (Intel Atom)  --->

Benda

« Odpověď #3 kdy: 29. 12. 2012, 10:27:05 »
Nastartuj si z live cd.
Na svem puvodnim disku si v grubu, uprav cestu k disku
treba /dev/hda1 na /dev/hdb1

urcite nemusis system instalovat znova

« Odpověď #4 kdy: 29. 12. 2012, 10:28:28 »
osobně bych zkusil live distribuci a přehodit se pak přes chroot na původní disk a zkontrolovat jej tímto způsobem. Především zkontrolovat grup a cesty k diskům.

Radovan

« Odpověď #5 kdy: 31. 12. 2012, 00:14:58 »
Dneska jsem si s tím hrál a zjistil jsem následující :
použil jsem super_grub2_disk a přes ten jsem normílně systém nastartoval.
Cfdisk při spuštění hlásí "bad primary partition 1: partition ends in the final partial cylinder" a spadne.
Fdisk -l normálně vypíše rozdělení disku
Gparted taky ukáže rozdělení disku s tím, že tam píše, že tabulka rozdělení je typu msdos.
Instalace grubu oznámí grub probe: sending ioctl 1261 to a partition.
Nebude chyba v partition table? Dělal jsem úplně čistou instalaci s rozdělováním a formátováním disků...

Radovan

Radovan

« Odpověď #7 kdy: 08. 01. 2013, 21:36:41 »
Zdravím případné čtenáře!
Jelikož se mi nepodařilo nalézt nějaké vhodné řešení, rozhodl jsem se pro novou instalaci. Zazálohoval jsem si /home /etc a /opt na flešku a jal se znova nainstalovat Debian. Po hodince úspěšné instalace na mě po restartu na mě opět vyskočila hláška "Kernel panic - not syncing : VFS : unable to mount root fs on unknown block 0,0". Supergrub2disk opět nahlásil tu samou chybu, nicméně se pomocí něho dalo nastartovat. Tak jsem to celé smáznul parted magicem a cvičně tam nainstaloval zavaděč xosl a dos, který kupodivu normálně naběhnul, pak jsem prubnul i windows, taky v pohodě naběhly a ještě pro zajímavost netbsd. Ten měly při startu trochu problém, vypínal DMA, měnil PIO a nakonec to vyřešil a naběhnul. Chybovou hlášku jsem si nevyfotil, ale zkusím ji sem přiložit. Mám podezření na chybu disku nebo řadiče. Zkoušel jsem i zakazovat DMA, ručně nastavoval typ disku, PIO, vyměňoval jsem kabely, ale bez valného výsledku. A pokračování - seženu druhý disk a zkusím to nanovo :-)

PanKapitánRUM

« Odpověď #8 kdy: 08. 01. 2013, 22:08:07 »
Jestli ty to neinstaluješ na nějakou moc velkou starožitnost  ;D

3ugeene

« Odpověď #9 kdy: 08. 01. 2013, 22:30:40 »
je ta deska a spol vubec funkcni?

pet

« Odpověď #10 kdy: 09. 01. 2013, 07:52:58 »
Před lety, ještě v době DOSu, jsme měli počítač, který chyboval při vyšší zátěži. Postupně jsme povyměňovali vše, a to nejen za jiné kusy ale i za jiné typy, case, MB, HDD, verzi DOSu, zdroj, monitor, napájecí šňůry, klávesnici, myš,.... Jen evidenční číslo mu zůstalo. A taky ta chyba ;-)

Radovan

« Odpověď #11 kdy: 09. 01. 2013, 21:28:24 »
No přiznávám, že mu bude letos 10 let :) ale funguje. Deska je Jetway V400DA, procesor Athlon XP2500, paměť Adata 512MB  :)
HDD je Seagate Barracuda 80GB 7500ot/min, GK Radeon 9600Pro. Fakt je ten, že na něm běžel dualboot openSUSE@windows a při při větší zátěži (sledování videa na youtube) to občas padlo na obou systémech ... disk už jsem sehnal tak to o víkendu prubnu a dám Vám vědět  ;D

PanKapitánRUM

« Odpověď #12 kdy: 09. 01. 2013, 22:47:50 »
Chápeš, že čas lidí tady, co to četli a co ti odpovídali, by měl hodnotu cca 1 tuny takových počítačů?