Instalace WinServer 2003 na RAID

Phaal

Instalace WinServer 2003 na RAID
« kdy: 17. 12. 2012, 16:11:28 »
Zdravím!

Dostal jsem za úkol nainstalovat WinServer 2003 na počítač DELL Precision 380.
Problém je v tom že Widle při instalaci vůbec nevidí disky. Jsou tam dva disky nastavene do RAID1.

Předpokládám že chybí ovladače. Už jsem se pokoušel do instalačního obrazu přidat ovladače přes nLite, nicméně bez úspěchu. Disky jsou stále neviditelné.

Nějaká rada?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Instalace WinServer 2003 na RAID
« Odpověď #1 kdy: 17. 12. 2012, 16:16:40 »
O podobny kousek sem se kdysi pokousel na RAID 1 s Win 2003 a nakonec pomohla az externi disketova mechanika a instalace ovladace z diskety.

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 17. 12. 2012, 17:08:23 »
Je to tak, bude tam nějakej PERC a bez diskety a disketovky například do USB budeš muset modifikovat přímo zaváděcí médium.
Pokud bys na reinstalaci použil originál CD, nic takového by se nestalo.

Phaal

« Odpověď #3 kdy: 17. 12. 2012, 19:39:52 »
Tak originální OEM instalační disky od Widlí k tomu mám.
Dokonce i jakýsi "Windows Preinstallation Environment", který ovšem ty SCSI disky taky nezná.

Nevím, přemýšlel jsem že bych ty widle skusil nějak nakopírovat přímo na disk s linuxu, pač ten ty disky načte normálně. A dodat tam i ty ovladače a pak nějak pořešit zavaďěč.

Ale nejdřív asi ještě skusím někde splašit tu diketovku a disketku - i když sehnat funkční disketu bude asi problém..hehe

KapitánRUM

« Odpověď #4 kdy: 17. 12. 2012, 20:02:51 »
Zaváděcí disketu bys měl být buď schopný stáhnout ze stránek DELL pomocí servicetagu (zadáš servicetag a hodí ti to ovladače) nebo vytvořit pomocí těch CDček. Většinou jedno to CD slouží k vytvoření té diskety a ke spuštění konfiguračního programu pro ten PERC.

KapitánRUM

« Odpověď #5 kdy: 17. 12. 2012, 20:08:57 »
No a pokud neseženeš tu disketu, tak: http://www.404techsupport.com/2008/03/nlite-easily-integrate-drivers-into-windows-xpserver-2003-install-cds/

Jak disketa, tak modnutí média je práce na hodinku, možná dvě, když si dá člověk kafe, cígo, sex se sexkretářkou a drnčí mu u toho telefon.

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 17. 12. 2012, 20:19:37 »
Většinou bývá větší problém s tím, když v serveru třeba nejde FDD, nemáš k dispozici FDD nebo dokonce už po letech nefunguje ani DVD.
Když máš štěstí, tak po chvíli hraní si v biosu (jako že často bývá na DVD (LOL!)), se ti povede přimontovat USBčko jako Ačko.
Nevím proč, ale soudruzi z NDR často tvrdošíjně požadují ovladače na A: i když USB funguje :-D

Proto máme k dispozici:
http://www.alza.cz/externi-fdd-mechanika-4world-d112094.htm

I když nedávno bylo potřeba server otevřít a vrazit do něj řadič i s DVD mechanikou, protože všechno ostatní šlo jako když nešlo.

Alternativně se dá použít megaojebávka:
Na jiném počítači s chipsetem stejného výrobce si nainstaluji systém, přidám všechny potřebné ovladače natvrdo do systému, udělám si Image a pak tuto image pomocí třeba Acronishe obnovím na daný server. Kupodivu, pokud jsou ovladače v systému správně přidané, se server párkrát zamyslí, párkrát spadne, párkrát se restartuje, ale rozchodí se.

Nicméně to je krajní možnost, Acronis se totiž dá spustit z USBčka a image se dá stáhnout po síti, takže nepotřebuješ ani fungující FDD ani fungující CD, stačí když máš k dispozici síťovou kartu, kterou Acronis najde.

http://www.acronis.cz/

To je nejlepší SW tool co znám a za pár korun!
http://www.alza.cz/acronis-true-image-2013-cz-box-d365224.htm

Nicméně, pokud podobné hraní není tvůj denní chleba, máš nejsnazší jít cestou výrobce, což je přes jejich origo média a vytvoření té diskety nebo cestou modifikace ISO a přidání ovladačů rovnou do instalace.

host

« Odpověď #7 kdy: 18. 12. 2012, 09:57:34 »
hahaha, to myslis ten bullshit fake-raid? lepsie urobis, ked disky prepnes v BIOS-e do compatible(ATA) modu a pouzijes RAID nad dynamickymi diskami vo win.

Markus

« Odpověď #8 kdy: 18. 12. 2012, 11:08:10 »
Myslí tím PERC od DELL noobáku ;)

Ivan

« Odpověď #9 kdy: 18. 12. 2012, 11:47:50 »
Alternativně se dá použít megaojebávka:
Na jiném počítači s chipsetem stejného výrobce si nainstaluji systém, přidám všechny potřebné ovladače natvrdo do systému, udělám si Image a pak tuto image pomocí třeba Acronishe obnovím na daný server. Kupodivu, pokud jsou ovladače v systému správně přidané, se server párkrát zamyslí, párkrát spadne, párkrát se restartuje, ale rozchodí se.

Dalsi megaojebavka je, ze rozbalis instalacni medium Woken na disk, prikopirujes k nim ovladace na ten PERC a pak z toho zase udelas instalacni medium. Kupodivu cela ta procedura je podporovana a dokumentovana Microsoftem. Vice viz "windows unattended installation".

Phaal

« Odpověď #10 kdy: 18. 12. 2012, 12:48:37 »
Dík za hromadu tipů, tak se jimi skusím probrat, snad některý výjde. Sehnal jsem si i disketovku a disketu.

Takže tedy, ServiceTag jsem zadal, nicméně obraz diskety tam nikde nevidím:
http://www.dell.com/support/drivers/us/en/04/ServiceTag/36rPx1j
Dokonce tam ani nepodporujou Server2003..

Pak tady mám ten Preinstalled Environment Disk.. tuší někdo jak by se z něj měla vytvořit ta zaváděcí disketa? Když ho nabootuju tak na mě vyskočí jen windowsi cmd-lajna.

KapitánRUM

« Odpověď #11 kdy: 18. 12. 2012, 14:08:34 »
Já tam tedy vidím:
A) RAID Storage Manager
B) U320 SCSI RAID 0 or 1 | Dell Device | INFO,NTFS_FORMAT_DELAY,20 | DSK,DRVR,U320,SCSI,PWS
C) 39320A Leadfree Controller
D) 32 Bit Diagnostics (Graphical User Interface version)

Tedy všechno, co by eventuálně mělo být potřeba.
Bohužel, za ruku tě nepovedu, pár minut jsi už dostal, zbytek, pokud ti to nepůjde, by sis musel zaplatit.

Phaal

« Odpověď #12 kdy: 18. 12. 2012, 16:49:03 »
Ha, tak už jsem to nahodil! A bez diskety nakonec.
Skusil jsem ještě jednou sestavit obraz pomoci nLite a zaintegroval jsem tam ten: 39320A Leadfree Controller

Hmm..nechápu proč ve výpisu všech ovladačů mají u tohohle napsané SCSI non-RAID, celou dobu mě to akorát mátlo že to není pro RAID.

Každopádně vyřešeno.
Díkymoc za rady všem, zvláště pak KapitánoviRUMovi :]

KapitánRUM

« Odpověď #13 kdy: 18. 12. 2012, 17:15:48 »
Jsem vážně rád, že se to povedlo :-)
Však tu ve firmě nejsme blbci  ;D

KapitánRUM

« Odpověď #14 kdy: 18. 12. 2012, 17:17:24 »
App ten: 39320A Leadfree Controller
To je pro nějaký Adaptec, určitě vidíš víc při bootu, co to je zač.
Jinak nějakou klávesovou zkratkou jako CTRL+A by ses měl dostat do nastavení řadiče.