Ubuntu: nikdo nezná root heslo

Re:Ubuntu: nikdo nezná root heslo
« Odpověď #30 kdy: 17. 12. 2012, 12:09:41 »
To je správný vojenský postup, ale nakonec zjistíš, že každý, kdo ti dokáže alespoň srozumitelně přečíst, co je na obrazovce, a který dokáže napsat ping 2001:718:2:850:250:8dff:fe49:a7b3 -t -l 5000, za méně jak 20 minut, je k nezaplacení ;D
K precteni, co je na obrazovce, sudo nepotrebuje :)

A k pingani usery nepotrebuju.

poiu

« Odpověď #31 kdy: 17. 12. 2012, 12:27:39 »
Nedam ;)
Proc ne? Napriklad dat "panovi Novakovi" iba napr. sudo reboot, tak je to podla mna rozumne - povedat mu, ze ked nieco nepojde, tak to ma skusit rebootovat (ale najviac raz) - to riesi dost nefatalnych problemov, ktore by sa dali sice riesit aj efektivnejsie, ale nie tak univerzalne.

Podobne je to s pravami na niektore veci, ktore sa musia robit pravidelne a on u toho asistuje, typicky by som dovolil aj napr. sudo zalohovaci-skript.sh, ak on aj tak pravidelne len vymiena media a niekedy moze byt dovod zalohovat mimo dany cas atd.

« Odpověď #32 kdy: 17. 12. 2012, 12:30:37 »
Proc ne?
Protoze kdyz ma uzivatel neco ovladat, tak mu k tomu udelam webove rozhrani, kam si mj. muzu vlozit i poslani zpravy do event managementu apod.

V tom frontendu klidne sudo byt pouzite muze, ale ze bych chtel po uzivatelich, aby se kamsi hlasili a cosi psali do konzole, to fakt ne. Ne ze by to bylo nutne spatne, ale ja to proste takhle nedelam.

kei.101

« Odpověď #33 kdy: 17. 12. 2012, 15:26:30 »
Proc ne?
Protoze kdyz ma uzivatel neco ovladat, tak mu k tomu udelam webove rozhrani, kam si mj. muzu vlozit i poslani zpravy do event managementu apod.

V tom frontendu klidne sudo byt pouzite muze, ale ze bych chtel po uzivatelich, aby se kamsi hlasili a cosi psali do konzole, to fakt ne. Ne ze by to bylo nutne spatne, ale ja to proste takhle nedelam.

Jo tak kdybych měl kvůli každý blbosti, co si na mě lidi vymyslej, že chtěj dělat, musel psát web GUI, tak se zblázním. :D Nehledě na to, že taky existují zařízení, který nejsou v síti a mají jen seriál, přes který s nimi musí komunikovat technik, který umí tak akorát pustit putty a napsat pár naučených příkazů.. sudo se prostě při vývoji vyplatí..

« Odpověď #34 kdy: 17. 12. 2012, 15:48:43 »
Nehledě na to, že taky existují zařízení, který nejsou v síti a mají jen seriál, přes který s nimi musí komunikovat technik, který umí tak akorát pustit putty a napsat pár naučených příkazů.. sudo se prostě při vývoji vyplatí..
A tím polemizuješ s něčím, co jsem napsal, nbo nám jenom sděluješ, že spravuješ jiné prostředky než já?

A ten technik má v sudoers práva na ALL?

mx1

Naco root heslo
« Odpověď #35 kdy: 17. 12. 2012, 16:24:01 »
Když náhodou sedím u *buntu a chci být root, napíšu sudo bash . Zatím mi to fungovalo. Pak by snad šlo pustit passwd a podobně, už bez problému. Tušíte někdo, proč to skolemjdoucímu256 nejde?

DK

« Odpověď #36 kdy: 17. 12. 2012, 16:45:26 »
mx1: protoze neni v sudoers :)

kei.101

« Odpověď #37 kdy: 17. 12. 2012, 18:16:53 »
Nehledě na to, že taky existují zařízení, který nejsou v síti a mají jen seriál, přes který s nimi musí komunikovat technik, který umí tak akorát pustit putty a napsat pár naučených příkazů.. sudo se prostě při vývoji vyplatí..
A tím polemizuješ s něčím, co jsem napsal, nbo nám jenom sděluješ, že spravuješ jiné prostředky než já?

A ten technik má v sudoers práva na ALL?

Tim jsem chtel rict, ze existuji i pripady, kde se sudo vic nez hodi a rozhodne to neni zadne zlo.. Technik ma sudo na par prikazu, ktere potrebuje. Taky tam muzu dat shellove nebo ncurses menu, ale dokud treba jeste neni stabilizovana mnozina operaci pri vyvoji, tak to nema smysl..

« Odpověď #38 kdy: 17. 12. 2012, 18:19:14 »
Tim jsem chtel rict, ze existuji i pripady, kde se sudo vic nez hodi a rozhodne to neni zadne zlo.. Technik ma sudo na par prikazu, ktere potrebuje.
Nikdo tady nezpochybnoval, ze sudo se hodi, kdyz chci nekomu povolit specificke prikazy. To je taky to jedine, na co ma opravdu smysl ho pouzivat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Naco root heslo
« Odpověď #39 kdy: 17. 12. 2012, 19:09:18 »
Když náhodou sedím u *buntu a chci být root, napíšu sudo bash .

Uz jste zkousel sudo -s? Usetrite dve pismenka, coz za petiletku predstavuje jiz peknou hromadu pismenek.

mx1

« Odpověď #40 kdy: 19. 12. 2012, 14:19:03 »
JardaP(sudo -s):   +1
Do příští pětiletky se to doučím, slibuju  :D
(Já to samozřejmě myslel tak, že to napíšu jednou když k Buntu sedám a zmáčknu Ctrl-D až když za pár hodin končím, místo opakovaného sudo něco. Tím už jsem asitak jednu opotřebovanou klávesnici ušetřil a to Buntu skoro neznám. Takže vlastně obcházím koncepci *buntu a přihlašuju se jako root...)

« Odpověď #41 kdy: 19. 12. 2012, 16:29:37 »
Pustit terminál
sudo bash
zadat heslo aktuálního uživatele
passwd změní heslo uživatele root a dá se používat uživatel root

Obhájci sudo mě budou chtít uškrtit, ale mě jednou heslo pro roota v Ubuntu zachránilo od nepříjemností

Petr Smid

« Odpověď #42 kdy: 19. 12. 2012, 17:14:21 »
Všiml jsem si, že mezi uživateli je i uživatel marcela. Zkus ji požádat, ať tam zkusí vložit její heslo. Třeba ona byla při instalaci vložena jakožto "hlavní" uživatel.

kolemkjdouci256

« Odpověď #43 kdy: 20. 12. 2012, 09:40:45 »
Všiml jsem si, že mezi uživateli je i uživatel marcela. Zkus ji požádat, ať tam zkusí vložit její heslo. Třeba ona byla při instalaci vložena jakožto "hlavní" uživatel.
Máš pravdu, myslím že byly vložena jako první uživatel ale ani tak její heslo nefunguje. Už jsem to zkoušel aspoň pětkrát  :( Stejně jako můj účet taky není v sudoers. Zkusím sudo bash, snad už to konečně bude fungovat.

mhepp

« Odpověď #44 kdy: 20. 12. 2012, 14:11:55 »
Teda lidi...

že tu kecáte offtopic, to je mi jedno, ale takový základní úkon jako resetovat root-ovské heslo a řešit to přes live CD... Přitom je to tak jednoduché...

Při startu v GRUB-u vybrat to jádro, které obvykle startujete, zmáčknout e (jako editovat, je to dole v nápovědě), najet na řádek, který začíná "linux" a na konec připojit parametry rw a init=/bin/bash a smazat případný parametr ro. Potom zmáčknou F10 a měl by místo initu nastartovat bash s právy root-a. Potom stačí pomocí passwd nastavit heslo, případně z /etc/shadow či /etc/passwd odstranit vykřičníky a tak. Jediný problém může nastat, že / bude read-only, do rw režimu se přepojí pomocí mount -o remount,rw /. Až bude heslo nastavené, tak stačí dát sync (pro jistotu) a pustit příkaz exec init. Potom by měl počítač naběhnout jako obvykle.