Bacula nepřijímá heslo do databáze

Onny

Bacula nepřijímá heslo do databáze
« kdy: 11. 12. 2012, 10:28:09 »
Zdravím, rád bych rozchodil server Bacula, ale moc si nevím rady, jak na to. Nainstaloval jsem ji, založil si phpMyAdmin a když se chci připojit, příkazový řádek mi píše hlášku, že pravděpodobně nesouhlasí heslo. Hesla jsem ale všude zadal stejná. Pokuď někdo s tímto sw pracuje, byl bych velice rád, kdyby se někdo našel a indiviudalně mi pomohl...
« Poslední změna: 11. 12. 2012, 15:15:46 od Petr Krčmář »

urzon

Re:Bacula
« Odpověď #1 kdy: 11. 12. 2012, 10:53:57 »
baculu pouzivam, ku mysql pristupujem cez cmd (ked treba a to nie je casto)
chyba je v pristupe ku databaze alebo ku dir serveru?

Onny

Re:Bacula nepřijímá heslo do databáze
« Odpověď #2 kdy: 11. 12. 2012, 18:16:14 »
Příkazový řádek hlásí :
> Connecting to Director 127.0.0.1:8880
> Director authorization problem.
> Most likely the passwords do not agree.
> If you are using TLS, there may have been a certificate validation error
> during the TLS handshake.
> Please see
> http://www.bacula.org/en/rel-manual/Bacula_Freque_Asked_Questi.html#SECTION003760000000000000000for
> help.

Jak jsem psal, jsem začátečník a postupuji sám, protože v okolí tomu nikdo nerozumí. A tak jasem si nainstaloval EasyPhp. Založil server, připojuji se k 127.0.0.1:8880.

urzon

« Odpověď #3 kdy: 11. 12. 2012, 22:44:59 »
zisti si ci ma user bacula ma vobec pristup do katalogovej databaze, skontroluj privileges. Ak nema, prihlas sa ako admin a prava nastav.

mahmood

« Odpověď #4 kdy: 11. 12. 2012, 22:50:55 »
Chyba, kterou píšeš nijak nesouvisí s php (bacula s php vůbec nepracuje) ani s databází. Problém je v komunikaci mezi něčím co spouštíš (to bohužel nepíšeš) a bacula directorem.

První je třeba si ujasnit co vlastně hlásí chybu, tedy co spouštíš (bconsole, bacula-sd, bacula-fd) a následně zkontrolovat, že souhlasí heslo v definici direktoru spouštěné komponenty s heslem definoavným pro danou komponentu v konfiguráku direktoru.

Běží na portu 8880 skutečně dacula-dir? Bacula běžně používá porty 9101 (dir), 9102 (sd) a 9103 (fd). Nebo se pokoušíš zprovoznit bweb nebo jak se to jmenuje?

mahmood

« Odpověď #5 kdy: 11. 12. 2012, 23:33:37 »
Ještě jsem si všiml, že píšeš EasyPHP. Na čem jede ten bacula, na Woknech?

Pokud se něco nezměnilo, tak pod Win je podporován pouze File Daemon. Storage Daemona a Director bych v produkci na Widlích neprovozoval.

Onny

« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2012, 14:20:27 »
Tak hlavní problém je, že tomu vůbec nerozumím. Nejpíše bych potřeboval, aby se mnou prošel někdo instalaci. Některé věci jsem si zjistil, ale mnohem víc toho je, co nechápu. A jaký server bych k tomu měl používat?
Pokouším se to rozchodit na Win7 a když spustím BCONSOLE tak to vykazuje tuto hlášku.
A vlastně moje zadání je, že musím program nainstalovat a z jiného PC zálohovat data na server. Takže ve finále by to mělo vypadat takto, že bude jeden řídící PC a 2 běžní uživatelé. 

mahmood

« Odpověď #7 kdy: 12. 12. 2012, 19:40:40 »
Vezmu to stručně:

Tak hlavní problém je, že tomu vůbec nerozumím. Nejpíše bych potřeboval, aby se mnou prošel někdo instalaci.

Asi by tedy bylo lepší, aby to nainstaloval někdo jiný. Jednak je větší šance, že výsledek bude odpovídat očekáváním a vloženému snažení a taky navádět někoho od A do Z na fóru nebo emailem je dost peklo. Třeba se, ale někdo najde, kdo bude ochoton do toho svůj čas investovat. Ještě dodám, že horší než instalace asi bude konfigurace.

A jaký server bych k tomu měl používat?
Pokouším se to rozchodit na Win7 a když spustím BCONSOLE tak to vykazuje tuto hlášku.

Obecně vzato jakoukoliv větší linuxovou distribuci, mně to jede na Centosu. Na serveru musí být nainstalován DB server (MySQL nebo PostgreSQL), Bacula Director a Bacula Storage Daemon. Na klientech je pak Bacula File Daemon.

A vlastně moje zadání je, že musím program nainstalovat a z jiného PC zálohovat data na server. Takže ve finále by to mělo vypadat takto, že bude jeden řídící PC a 2 běžní uživatelé. 

Proč je vyžadován zrovna Bacula? Bacula je enterprise level opensource nástroj na zálohování a přímo úměrná tomu je i složitost jeho správy. Na 2 PC mi to přijde jako s kanónem na vrabce. Pokud je požadavek na entreprise řešení motivován důležitostí dat, pak by to asi opravdu měl zprovoznit někdo, kdo tomu rozumí a nejdříve by měl navrhnout vhodnou politiku zálohovaní.

Počítám, že by se za 5-20 000, v závislosti na požadavcích dal koupit nějaký zálohovací soft pro Windows, který by byl mnohem jednodušší na správu a jde-li o firemní data, tak to je pak investice, která se vyplatí. Firmy které neúměrně šetří na bezpečnosti dat si nezaslouží nic jiného než o ně přijít.

Onny

« Odpověď #8 kdy: 13. 12. 2012, 09:39:18 »
Za pomoc bych nabídl finanční odměnu...

Hlavní požadavek je, aby to jelo na Win, je jedno jakých.

Je to vyžadováno, protože to bylo jedno z témat, které jsem si vytáhl. Ani zadání nebylo jasné, bylo mi dáno toto:
Cílem práce je seznámení s Open source projektem Bacula (http://www.bacula.org), který umožňuje plánované zálohování a obnovu dat prostřednictvím počítačové sítě. Bude vytvořen návod na instalaci v síťovém prostředí, vysvětleny možnosti konfigurace včetně praktické realizace.

Jde prostě o to, ukázat jak to funguje... Pokuď by tě napadlo něco jiného, jak to podle zadání relizovat, tak budu velic rád.

Onny

« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2012, 20:26:24 »
Věděl by někdo prosím? Hodně by mi to pomohlo..

rejpal

« Odpověď #10 kdy: 20. 12. 2012, 09:38:32 »
Zamerem techto ukolu je prinutit resitele, aby se aspon podival na stranku (rozumnej webovou prezentaci) projektu. Pak by totiz zjistil, ze na dane strance jsou manualy, dokumentace, atp.
Zrejme se tu nenajde clovek, ktery by ti venoval hodiny sveho casu. Jelikoz je zrejme, ze nemas ani tuseni o co vlastne jde, tak zevrubny popis by ti nepomohl.
Admini co maji nasazenou baculu a dali si tu praci ti nepomuzou ve smyslu postnu ti konfigy a napisu deseti strankovy elaborat podle ktereho to  nastavis a nebudes vedet ani co a jak si udelal. Pokus se o neco sam a pak se ptej na pripadny problem. Zasadni bude ujasnit si co k cemu slouzi.

« Odpověď #11 kdy: 21. 12. 2012, 12:22:51 »
Hlavní požadavek je, aby to jelo na Win, je jedno jakých.
AFAIK serverová část Baculy (sd a dir) nejsou na Windows podporované. Čili jestli je hlavní požadavek rozjet něco, co není oficiálně podporováno, asi není dobré, aby se o to snažil začátečník, který navíc v okolí nemá nikoho, kdo by tomu rozuměl. A koneckonců není vůbec dobrý nápad, aby to dělal kdokoli.

Bacula je výborný nástroj, ale musíš mu rozumět. Pokud ho budeš provozovat špatně, tak je efekt plus minus stejný, jako bys ho neprovozoval vůbec.

Pokud Baculu opravdu provozovat chceš, je potřeba si v první řadě  přečíst návod **od a do z**, navrhnout zálohovací plán, navrhnout konfiguraci Baculy, rozjet serverovou část na nějakém **unixovém** systému a teprve potom rozjíždět klienta na systémech, které jsou kompatibilní jenom samy se sebou.

Onny

« Odpověď #12 kdy: 25. 01. 2013, 11:53:10 »
Tak jo, dal jsem na vás. Pročetl jsem si celkem pozorně hodně textů a zprovoznil jsem na ntb v Mikrotiku Debian 6. A je přede mnou další problém.. Hodně jsem hledal, ale příliš mnoho návodů na instalaci Baculi  jsem nenašel. Mohl by mě někdo nevést?
Děkuji,

mahmood

« Odpověď #13 kdy: 25. 01. 2013, 13:11:11 »
Radši se nebudu snažit zjišťovat co je myšleno pod pojmem Debian 6 v Mikrotiku, a přejdu rovnou k věci.

Hodně jsi hledal a nenašel, já hledal málo: http://www.lmgtfy.com/?q=debian+bacula a nevím co víc by sis představoval, než co najdeš pod prvním výsledkem hledání? Lepší návod podle mě nenajdeš.

Onny

« Odpověď #14 kdy: 25. 01. 2013, 18:19:00 »
Pardon, měl jsem toho v hlavě příliš, myslel jsem Debian 6 v VMplayeru.