Stavba nového počítače na programování

Stavba nového počítače na programování
« kdy: 01. 12. 2012, 21:06:22 »
Mam dobru bednu, zdroj a disk. Uz dlho sa neorientujem v komponentoch a potreboval by som poradit aku MB, CPU, RAM a grafiku.

Stroj budem pouzivat doma na programovanie. Momentalne mam iba laptop ale ten ma pomalu grafiku (integrovana intel) a CPU (intel i3).

Poziadavky:
- nizka hlucnost
- dobra rychlost/odozva prostredia pri programovani (myslim tym napr. unity/gnome3 + firefox 20 tabov + IDE + vela terminalov, ...)

Som ochotny zaplatit za komponenty MAX 400eur... samozrejme by som bol rad keby to bolo menej.
« Poslední změna: 02. 12. 2012, 15:45:19 od Petr Krčmář »

KapitánRUM

Re:Ake nove komponenty na programovanie?
« Odpověď #1 kdy: 01. 12. 2012, 23:28:56 »
Počkej do jara, vyjde Haswell, sám mám SandyBridge a IviBridge bych si teď mohl pořídit zdarma, ale počkám si právě na ten Haswell.
http://www.zive.cz/clanky/intel-haswell-nova-architektura-procesoru-pro-pristi-rok/sc-3-a-165431/default.aspx

- nízká spotřeba v idle a když budeš programovat, PC si bude jen tichounce ševelit, zato při kompilaci získáš brutální výkon
- podpora všech možných i nemožných instrukčních sad
- moderní po nejméně příští 3 roky
- velké pokroky v integrované grafice

« Odpověď #2 kdy: 02. 12. 2012, 00:03:55 »
Haswell moze byt OK ale ja nepotrebujem neako nutne super vykon. Staci mi "OK" CPU a neaka normalna grafika aby som mohol normalne programovat. Ide o to ze moj laptop ma iba VGA vystup a slabu grafiku a ked som doma na externom monitore tak mi GNOME3 nejde vobec plynulo. Riesil som to inym WM ako DWM, atd. ale momentalne potrebujem byt vo full GNOME3.

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 02. 12. 2012, 00:13:22 »
Kup si co chceš, buď 2 roky starou technologii nebo počkej 3 měsíce a kup si fungl novou, která bude moderní další 3 roky.
Za ty tři měsíce ti třeba levně střelím v té době obstarožní Core i5ku 2500K.

Strašidlo

« Odpověď #4 kdy: 02. 12. 2012, 00:18:42 »
Zkusil jsem to rychle naklikat v alfě - za cca 360 eur máte Core i3, 0,5TB disk, 4GB RAM, nVidia GT630M.

« Odpověď #5 kdy: 02. 12. 2012, 00:34:11 »
Dakujem, ale mne staci iba MB, CPU, RAM a grafika, nie vsetko.

Strašidlo

« Odpověď #6 kdy: 02. 12. 2012, 00:44:03 »
Tak to je pak lehce jiné.

« Odpověď #7 kdy: 02. 12. 2012, 08:34:52 »
Jakou bednu a jaky zdroj mas? Jak tu skrin chladis? Pro tiche PC a pro spolehlivost jsou to nejdulezitejsi veci.
Mas uz SSD?
Disk, co mas, je uz v tlumicim boxu?
Chces taktovat?
V cem presne prgas?

Za predpokladu, ze skutecne potrebujes jen komponenty, co pises:
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=136140 (je to asi o 10 eur vic nez 400)

Osobne bych se vykaslal na tu grafiku, HD 2500 z i5 by mela s prehledem na akcelerovane prostredi stacit (a grafiku muzes dodat vzdycky).
Pokud i za cenu vetsich kompromisu potrebujes srazit cenu pod 400, tak jako chladic pouzij spis Arctic Freezer 13 pripadne seskoc na nizsi model i5.

« Odpověď #8 kdy: 02. 12. 2012, 10:44:55 »
1) NAXN neni enermax, to jsou vyhozeny prachy!!!! nebrat.
2) SSD to je klicova komponenta podle ktere se ti bude komp zdat svizny nebo liny. delam php v netbeanech, mraky malych souboru v projektu. na HDD cekam na autocomplete napovedu tak 5-10 sekund i pro blbe CSS. SSD hned na cokoliv. Uplne stejny to je pokud mam ty netbeany nebo cokoliv jinyho ve virtualu. rozdil mezi nativnim OS a virtualboxem nespatruju, jen mezi tim jestli je to na HDD nebo SSD.
3) mam slaby dvoujadro athlon2. nepocituju ze by na neco cekal kvuli CPU. core i3 ti bude bohate stacit kdyz budes mit >= 16GB RAM a >= 120GB poradny SSD (imho dnes v soho crucial M4 nebo intel 520).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #9 kdy: 02. 12. 2012, 10:58:41 »
K pouzitlenym SSD bych jeste zaradil Samsung 830. Pozor na Samsung 840 (neni to lespi verse predchoziho) a Crucial V4 (na prvni pohled se mi to v katalogu vzdy splete ale je to uplne jina kategorie).

RDa

• 3 068
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 12. 2012, 11:17:57 »
Pokud budes mit SSD (at na system nebo data), tak ho nezapomen zalohovat - kdyz odejde, odejde vse, neni to jako hdd ze neprectes jen jeden soubor.

« Odpověď #11 kdy: 02. 12. 2012, 11:38:28 »
1) zalohovat se musi oboji
2) i rotacak muze odejit komplet a SSD castecne

« Odpověď #12 kdy: 02. 12. 2012, 14:14:21 »
pokud jsi se snazil naznacit ze HDD neni nutne zalohovat tak patris do jedne skupiny lidi a ver tomu ze driv nebo pozdeji spadne do te druhe, tech kteri uz o data prisli.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

CLU

Re:Stavba nového počítače na programování
« Odpověď #13 kdy: 02. 12. 2012, 18:35:53 »
První by bylo dobré vědět, co programuješ :) Podle požadavku na grafiku asi neco speciálního, jako OpenGL, CUDA.. V každém případě rychlý procesor, SSD a pokud děláš na velkých projektech, stojí za úvahu i nějaká forma ramdisku.

JSH

Re:Stavba nového počítače na programování
« Odpověď #14 kdy: 02. 12. 2012, 19:02:01 »
... a pokud děláš na velkých projektech, stojí za úvahu i nějaká forma ramdisku.

Proč ramdisk? Moderní OS už cacheují soubory docela rozumně. Nebo má ten ramdisk jiný důvod?