Zmenšený obraz přes HDMI

KapitánRUM

Zmenšený obraz přes HDMI
« kdy: 22. 11. 2012, 19:05:58 »
Koupil jsem monitor Fujitsu SL27T-1 (http://www.alza.cz/27-fujitsu-sl27t-1-d200791.htm)
Pozorovací úhly nic moc, podsvícení nerovnoměrné, zvuk hnusný, ale co je horší, já blbec si nevšiml, že nemá DVI-D vstupy, ale jen HDMI.

Nativní rozlišení je:
1920 x 1080 bodů (Full HD)

Přes VGA kabel je obraz rozklepaný a neostrý, ale od kraje do kraje, jak má být.
Přes HDMI je obraz jen na cca 24" uprostřed, okolo je prostě černý rámeček kolem dokola.
To dělá cca v 1/2 všech rozlišení, při 1680*1050 je ovšem od kraje do kraje.
Monitor má samozřejmě běžet v 1920 x 1080.

Pro info:
Zvuk přes HDMI běží, zní to hůř než Génius bedničky za 89,- Kč v AKCI.

Zkusil jsem přeházet ovladače, zresetovat všechna nastavení, ale stejně to funguje blbě.
Grafická karta je Radeon 5830 s 2x HDMI out.
Zlatý DVI-D.

Co jsem zkoušel:
- jiné ovladače
- jiný HDMI kabel
- zresetovat monitor
- přehodit HDMI vstupy
- najít v monitoru nějaké rozlišení, které by to mohlo řešit
- najít v ovladači nějakou volbu, nic.
....
Nic.

Co s tím? Co s tím?
« Poslední změna: 22. 11. 2012, 21:01:27 od Petr Krčmář »

Re:Zmenšený obraz přes HDMI na Fujitsu SL27T-1 + Radeon 5830
« Odpověď #1 kdy: 22. 11. 2012, 19:21:58 »
Jaké používáš ovladače?

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 22. 11. 2012, 19:29:42 »
Zkusil jsem alespoň troje od AMD, teď mám nejnovější.

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 22. 11. 2012, 19:37:12 »
Problém vyřešen: http://www.justin.my/2011/12/cannot-display-full-screen-using-ati-amd-radeon/

Náklady: 1/2 lahve rumu, hromada nervů a 453,5 sprostých slov, ta polovina je za "homogenizovaný puding"

« Odpověď #4 kdy: 22. 11. 2012, 19:40:46 »
Tak to bylo řešení, které jsem chtěl navrhnout ve spojitosti s uzavřenými ovladači AMD. Já je už nějakou dobu nepoužívám a s těmi OS funguje rozlišení monitoru na HDMI bez nastavení v plném rozlišení na celé ploše

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Zmenšený obraz přes HDMI
« Odpověď #5 kdy: 22. 11. 2012, 21:59:09 »
Ad zvuk: Cos jako cekal od repracku velikosti petikacky strcenych nekde do umelohmotneho ramecku monitoru? Zvuk, jako v goticke katedrale? Ja mam u pocitace zesilovac a tripasmove bedny. Ucelem monitoru jaksi neni zvuk, ale obraz. Skoda jen, ze to zapomneli rici Samsungu, ktery ten tvuj sunt vyrobil.

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 22. 11. 2012, 22:37:36 »
Ale prosím tě, šunte ;D Monitor celkem ujde, za ty prachy to je muziky až až.
Repráčky jsou o poznání horší, než se mi zdálo v těch nejdivočejších snech, čekal bych něco na úrovni nejšmejdovitějších beden od Čongů, ale tohle ještě daleko horší. Pro takovýho slepejše, jako jsem já, je tohle rozlišení a na 27 palcovým monitoru až až.

Tedy k monitoru:
- repráčky děsní zní jako ožralá kabaretní umělkyně před důchodem s hlavou zabořenou do popelnice
- ovládání horší než děsný, brzy dostanete pocit, že by to chtělo kladivo nebo prst jako ET
- přes klasický VGA kabel se na to nedá koukat, ale tak to je pochopitelné, VGA kabel byl původně konstruovaný na 1024*768 a je to dvacet let stará technologie
- absence DVI vážně mrzí, druhé HDMI bych klidně oželel, jednak přepínání vstupů je těžší než dostat přidáno a jednak VGA kabel a   1920 x 1080 k sobě vážně nejdou
- pozorovací úhly jsou TNkové, když se kouknete z jedné strany monitoru na druhou, periferně vidíte, že zbytek monitoru mění barvu
- film je v naprosté pohodě, práce taky, odezva je TNková a musím říct, že až někdo vyrobí MVA nebo IPS monitor s odezvou TNka, koupím si to, zatím to jsou všechno jen hodně neumělé pokusy
- dá se na to celkem koukat, takže za ty peníze dobrá koupě

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. 11. 2012, 01:42:11 »
@KapitánRUM : Nepsal jsi nahodou neco o nerovnomernem podsviceni? To uz snad nedelaji ani Mediony.

Markus

« Odpověď #8 kdy: 23. 11. 2012, 10:47:04 »
Nerovnoměrné podsvícení je problém všech monitorů větších než 24 palců s cenovkou pod 20 000,- Kč, tím bych se vůbec netrápil.
Mám tu 27" Dell za 14 tisíc a dělá to taky, kolegův NEC za 80 litrů je o poznání lepší.

Pindal

« Odpověď #9 kdy: 23. 11. 2012, 11:45:56 »
Ale prosím tě, šunte ;D Monitor celkem ujde, za ty prachy to je muziky až až.
Repráčky jsou o poznání horší, než se mi zdálo v těch nejdivočejších snech, čekal bych něco na úrovni nejšmejdovitějších beden od Čongů, ale tohle ještě daleko horší. Pro takovýho slepejše, jako jsem já, je tohle rozlišení a na 27 palcovým monitoru až až.

Zase jeden co si myslí, že vysoké rozlišení znamená malé písmo?  A k monitoru: nudlovitý šmejd, za ty peníze drahý.

Markus

« Odpověď #10 kdy: 23. 11. 2012, 12:17:45 »
Vysoké rozlišení opravdu znamená malé písmo.
Nejméně polovina programů na zvětšení písma není připravená.
Vidím to u sebe.
Prohlížeč se dá zvětšovat točením kolečka, ale v řadě programů zvětšování nejde vůbec a nebo nabídky přetékají někam do hajzlu.
Tak nepindej.

Pindal

« Odpověď #11 kdy: 23. 11. 2012, 12:54:04 »
@Markus: To je jak u blbejch. Se podívej třeba iPad který má 2048x1536 na 10". Je tam snad malý písmo? Vysoké DPI neznamená malé písmo. A je to nastavení systému, u linuxu konkrétně Xek a ne každé aplikace. To tvoje kolečko dělá úplně něco jiného.

« Odpověď #12 kdy: 23. 11. 2012, 13:26:01 »
Vysoké DPI neznamená malé písmo. A je to nastavení systému, u linuxu konkrétně Xek a ne každé aplikace. To tvoje kolečko dělá úplně něco jiného.
Kéž by to byla pravda. Návrháři aplikací, zejména těch webových, si prostě zvykli, že monitor má vždy 96 DPI a tak bezostyšně míchají bitmapovou grafiku a vektorová písma a počítají s tím, že když to na jejich monitoru ukazuje správně, bude to správně všude. A vývojáři webových prohlížečů jim jdou na ruku, takže třeba Google Chrome renderuje vždy v 96DPI a pokud máte jiné DPI na monitoru, je oficiálním řešením použití funkce zoom (která zajistí škálování bitmap, aby se grafika stránky nerozpadla). Nehledě na to, že vývojáři Xorg toto podporují také a ve výchozím nastavení mají všechny displeje 96 DPI, přestože v dřívějších verzích docházelo k autodetekci.

Dost by mě zajímalo, jakým způsobem toto řeší Apple, ale ani bych se nedivil, kdyby webový prohlížeč taky renderoval stránky na 96DPI a následně je nazoomoval. Co se týče nativních aplikací, tam asi nebude problém, když jsou všechny iPady stejné, můžou vývojáři klidně míchat vektory a bitmapy dál, jen zvolí jinou konstantu DPI.

KapitánRUM

« Odpověď #13 kdy: 23. 11. 2012, 20:46:21 »
Pindal je zkrátka pindal. No, ale budu doufat, že to co pindá bude za deset let pravda.
App. nevím, proč bych si měl brát příklad z Apple. Apple mě fakt nezajímá, zajímají mě Widle a příkazová řádka Linuxu.
Xka u Linuxu jsem používal za posledních deset let dohromady celkem cca 30 hodin.
Až bude Linux na 50% počítačů, možná mě přestane trápit to, jak to vypadá na Widlích.
Fakt je, že je pro mě na 27" monitoru FullHD rozlišení tak, akorát.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 11. 2012, 22:47:18 »
No, ale budu doufat, že to co pindá bude za deset let pravda.

To mozna bude, ale neboj, tou dobou ten monitor uz nejspis nebude fungovat, i kdybys ho mel zabaleny v krabici s naftalinem. A dost mozna budou na HW nejake nove podivne vystupni konektory, takze bys ho nepripojil ani pres retez peti ruznych redukci. :-)