Aptitude - vyhledání virtuálních balíků

jadd0

Aptitude - vyhledání virtuálních balíků
« kdy: 15. 11. 2012, 15:24:22 »
Už jsem se ptal na ubuntu.cz, nikdo neví, tak to zkouším u debianistů. Zkopíroval jsem to z ubuntího fóra, tak jak jsem to tam položil.
Po nainstalování aptitude-doc-cs, jsem zjistil (i díky Pacholíkovi, Yontalcarovi), jak vyhledat balíky podle vzoru.
př. vyhledání všech virtuálních (meta) balíků
Kód: [Vybrat]
aptitude search ?virtualJenže, jak vyhledat zároveň instalovanné?
« Poslední změna: 15. 11. 2012, 15:45:35 od Petr Krčmář »

Re:Aptitude - vyhledání balíků
« Odpověď #1 kdy: 15. 11. 2012, 15:45:26 »
Doporučuji přečíst článek Pořádné vyhledávání s Aptitude. Ty vyhledávací vzory se dají jednoduše kombinovat. Třeba:

$ aptitude search ~v~i
Právě ~i hledá jen mezi nainstalovanými balíčky a ~v hledá virtuální.

jadd0

Re:Aptitude - vyhledání virtuálních balíků
« Odpověď #2 kdy: 15. 11. 2012, 15:52:09 »
To nenajde nic, já zkoušel předtím snad ekvivalent, se stejným výsledkem.
aptitude search ?virtual?installed
jdu číst odkaz..snad se to dozvím

jadd0

« Odpověď #3 kdy: 15. 11. 2012, 16:24:38 »
Tak já pořád nevím, opravdu jsem četl link, i podlinky k článku.

jadd0

« Odpověď #4 kdy: 15. 11. 2012, 16:49:07 »
Pokud to nejde s Aptitude, jakým jiným příkazem to v Debianu najdu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15. 11. 2012, 18:05:21 »
"For example, both the tin and trn programs are news readers, and should therefore satisfy any dependency of a program that required a news reader on a system, in order to work or to be useful. They are therefore both said to provide the "virtual package" called news-reader."

Takze nevim, jestli to, co chcete, je mozne. Virtualni balicek nebude nainstalovan, je virtualni. Nebude tedy nalezen aptitude search ?installed. Napriklad apt-get install zcav nainstaluje bonnie++. Takze zcav bude virtual a bonnie++ installed, ale zadny z nich nebude oboji.

jadd0

« Odpověď #6 kdy: 15. 11. 2012, 20:12:00 »
Pak to funguje jinak než v Gentoo.
Tam nainstaluju meta balík Gnome, a instaluje všechny závislosti Gnome, a zároveň se dostane meta balík Gnome do databáze instalovaných balíků.
V Debianu, se do databáze nedostane mezi instalované? V Ubuntu (Synaptic) jsou vidět meta balíky označené jako instalované.
Z čeho to ten Synaptic zjistil, tedy pokud k tomu využívá obecné utility? Já ale Synaptic považuji, jen vylepšený instalátor, nikoliv odinstalátor, tedy jestli mi něco neušlo?
Přijde mi ideálnější Aptitude, tedy doufal jsem, že na vše co souvisí se správou balíků, bude stačit. Nenašel jsem to ani v ncurses režimu, tam mi vadí, že musím prolézat stovky neinstalovaných balíků (nenašel jsem tam odfiltrování některých zdrojů, prostě se v tom nějak ztrácím)

« Odpověď #7 kdy: 15. 11. 2012, 20:22:42 »
Pozor, metabalík a virtuální balík jsou něco úplně jiného. Metabalík je skutečně existující balíček, který ale nemá žádný obsah ve smyslu souborů. Existuje proto, aby přitáhl pomocí závislostí třeba celé Gnome. Proti tomu virtuální balík je takový „anycastový“ a můžou ho poskytovat různé balíčky. Třeba může existovat virtuální balíček „web-browser“ a ten můžou poskytovat balíčky „firefox“, „chrome“ a „opera“. Pokud nějaký balíček potřebuje v závislostech „libovolný prohlížeč“, tak nechá nainstalovat tenhle virtuál. Ten se ve skutečnosti nenainstaluje, protože opravdu neexistuje. Ale aby byla závislost splněná, musí být „libovolný prohlížeč nainstalován“.

jadd0

« Odpověď #8 kdy: 15. 11. 2012, 20:40:24 »
Aha, rozumím, pak by to měl být ekvivalent Gentoo virtuálních balíků, které končí "-0", použije vždy jednu volbu z možných, ale i ty se dostanou do databáze, i když trochu jiné. Takové uživatel sám neinstaluje, použije je správce balíků na základě nastavených uživatelských priorit.
Tak jak tedy zjistím, meta balíky (ne virtuální) a zároveň instalované? Jak jsem psal v Synapticu vidím u Ubuntu meta balíky (ubuntu-minimal, ubuntu-standard).

« Odpověď #9 kdy: 15. 11. 2012, 20:51:42 »
Metabalíčky nejsou nijak označené speciálním příznakem. Ale slovo „metapackage“ je v popisu. Takže jediná možnost je hledat v obsahu nainstalovaných:

$ aptitude search ~dmetapackage~i
U mě to najde devět balíčků včetně třeba libreoffice.

jadd0

« Odpověď #10 kdy: 15. 11. 2012, 21:28:13 »
Podobnou syntax mi poradil Pacholík
Nenajde to ty dva zmíněné v Synapticu, takže to je takové polovičaté.

Muselo by to hledat podle sekce
aptitude show ubuntu-standard
Balík: ubuntu-standard               
Stav: nainstalovaný
Automaticky instalovaný: ne
Verze: 1.267
Priorita: standardní
Sekce: metapackages
předpokládám, že to hledá podle základního locale
$ LANG="C" aptitude show ubuntu-standard
Package: ubuntu-standard                 
State: installed
Automatically installed: no
Version: 1.267
Priority: standard
Section: metapackages

jadd0

« Odpověď #11 kdy: 15. 11. 2012, 22:09:16 »
Koukám, že někde to je přímo v popisu a někde pouze v sekci..
LANG="C" dpkg -s ubuntu-standard
Package: ubuntu-standard
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: metapackages
Installed-Size: 57
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Architecture: i386
Source: ubuntu-meta
Version: 1.267
Depends: at, busybox-static, cpio, cron, dmidecode, dnsutils, dosfstools, ed, file, ftp, hdparm, info, iptables, language-selector-common, logrotate, lshw, lsof, ltrace, man-db, memtest86+, mime-support, parted, pciutils, popularity-contest, psmisc, rsync, strace, time, usbutils, wget
Recommends: apparmor, apt-transport-https, bash-completion, command-not-found, friendly-recovery, iputils-tracepath, irqbalance, manpages, mlocate, mtr-tiny, nano, ntfs-3g, openssh-client, plymouth, plymouth-theme-ubuntu-text, ppp, pppconfig, pppoeconf, tcpdump, telnet, ufw, update-manager-core, uuid-runtime
Description: The Ubuntu standard system
 This package depends on all of the packages in the Ubuntu standard system.
 This set of packages provides a comfortable command-line Unix-like
 environment.
LANG="C" dpkg -s xorg
Package: xorg
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: x11
Installed-Size: 77
Maintainer: Ubuntu X-SWAT <ubuntu-x@lists.ubuntu.com>
Architecture: i386
Version: 1:7.6+12ubuntu1
Provides: x-window-system, x-window-system-core
Depends: xserver-xorg
Description: X.Org X Window System
 This metapackage provides the components for a standalone

jadd0

« Odpověď #12 kdy: 16. 11. 2012, 23:16:32 »
Tohle už má lepší výsledky,
aptitude search "(~smetapackage|~dmetapackage|~Gmetapackage)~i"
i   compiz                          - OpenGL window and compositing manager     
i   cpp                             - GNU C preprocessor (cpp)                 
i   fonts-thai-tlwg                 - Thai fonts maintained by TLWG (meta packag
i   gcc                             - GNU C compiler                           
i   libsdl1.2debian                 - Simple DirectMedia Layer                 
i   libtag1c2a                      - audio meta-data library                   
i   linux-generic-pae               - Complete Generic Linux kernel             
i   linux-headers-generic-pae       - Generic Linux kernel headers             
i   linux-image-generic-pae         - Generic Linux kernel image               
i   lsb-release                     - Linux Standard Base version reporting util
i   perl                            - Larry Wall's Practical Extraction and Repo
i   python                          - interactive high-level object-oriented lan
i   sensible-utils                  - Utilities for sensible alternative selecti
i   ttf-indic-fonts-core            - Core collection of free fonts for language
i   ubuntu-minimal                  - Minimal core of Ubuntu                   
i   ubuntu-standard                 - The Ubuntu standard system               
i   ubuntu-wallpapers               - Ubuntu Wallpapers                         
i   unity-2d                        - Unity interface for non-accelerated graphi
i   xorg                            - X.Org X Window System                     
i   xserver-xorg                    - X.Org X server                           
i   xserver-xorg-input-all          - X.Org X server -- input driver metapackage
i   zeitgeist                       - event logging framework
Zdá se to být už dostatečné.