....
Už vidím živě ty výkřiky "no jo, inženýrské řešení" 
Nicméně mi to připomnělo "vtip", že matematika umí naprosto přesně vypočítat, jak se bude chovat hmotný bod ve vakuu za podmínky, že je v celém světě sám 
Jistě že matematika má na světě svoje místo a programátor její části vždy potřebuje, otázka je, jestli mu stačí finanční výpočty a nebo se musí stát největším matematickým onanem. Mezi námi, já bych si nikdy nesedl do rakety, která má přistát na měsíci, kterou by řídil program, co jsem napsal. Myslím, že bych se v lepším případě po přistání na Marsu divil, že je tam o něco vyšší gravitace. Ale o tom to je, na tvorbu eshopu potřebuješ prakticky matematiku základní školy, na helpdesk potřebuješ cca to stejný, prostě na hromadu aplikací tu matematiku nepotřebuješ. Tvrdím, že problém nastane až tehdy, pokud se chceš mermomocí nasrat do tvorby programu, který je mimo tvoje schopnosti. I když kamarád je tak trochu debil, neumí programovat ani z poloviny jako já a jeho nejoblíbenější klávesová zkratka je CTRL-C+CTRL-V. Přesto si troufl na aplikaci pro výpočet dividend/úroků/pojistného rizika a podobně. Já bych třeba váhal, protože to už je poměrně složitá záležitost, kde je nutné vidět do problému nejen matematicky, ale i z hlediska těch pojišťováků (prodávají životní pojištění, kde se trochu něco spoří, ale hlavně to je úrazová pojistka a tak, jak se to přesně jmenuje nevím). Na a můj kamarád si na to troufl, načež jsem musel na pár dní poupravit svoje mínění, že je není debil, ale je chytrej. Totiž si sedl se zákazníkem a zákazník mu všechny vzorce dodal, pak udělali metody, nejprve je otestoval na mezní hodnoty, ověřil vůči starým datům a pak to testovali se zákazníkem asi týden na všechny možné stavy. Nad "knihovnou", která takhle vznikla, jen postavil několik různých ksichtů, ale už to bylo ve stylu "nakrm funkci a, dostaneš b, nakrm funkci c hodnotou z b a získáš ...." tedy, byť ten člověk nedokončil střední školu, problém zvládl naprosto bravurně. Jo a předtím si na tom vylámal zuby jeden matfyzák, co se prsil, že má matematiku v malíčku a že to pro něj nebude nic složitého. Bylo! A dal to dohromady pologramotný opičák se silným selským rozumem a tvrdou povahou, která se do problému zakousne a umí věci metodicky řešit. No, kdyby mu ten vzorec nikdo nenapsal, byl by ve stejné zadeki jako ten matfyzák, byť ruku na srdce, to namyšlený hovado z matfyzu by se nejspíš po několika dlouhých měsících k řešení dobralo s větší pravděpodobností, než ten můj kamarád. Ale život není o dlouhých měsících bádání, jak to má být. Howg o matematice.