Spolehlivý Jabber/XMPP server

xmpp

Spolehlivý Jabber/XMPP server
« kdy: 10. 11. 2012, 11:42:29 »
Nedavno jsem zakladal vlakno, kde jsem mel problem s dorucovanim zprav klientum, kteri maji nestabilni pripojeni do internetu ( http://forum.root.cz/index.php?topic=5280.0 ). Upgradoval jsem server Prosody na verzi 8.2, doplnil rozsirujici modul pro XEP-0198. Spolehlivost zprav se rapidne zvetsila, ale i tak jsem pri testovani jednu zpravu nekde ztratil. Nutne je mit klienta, ktery XEP-0198 podporuje, jinak to nefunguje - a zde narazim na problem. Napr.: Trillian, Pidgin, ... toto rozsireni nepodporuji. Podporuje ho napr.: Gajim, ktery ale neni multiprotokolovy. Takze zde cesta (asi) nevede.

Ptal jsem se na jabbim.com, jestli se jim stava, ze pri nestabilnim internetu se jim ztraceji zpravy. Udajne se neztraceji, takze ejabberd, ktery pouziva jabbim.com musi dorucovani resit svym zpusobem (tedy ne jen pomoci XEP-0198, ktery vetsina klientu nepodporuje).

Chtel bych lightweight Jabber/XMPP server, jenze zda se, ze nic lepsiho nez Prosody v teto kategorii neexistuje.

Nejaky tip na reseni? Pripadne, navrhnete nejaky Jabber/XMPP server, ktery je spolehlivy v dorucovani a nespotrebovava hodne systemovych prostredku.

BTW: Kolik tak sezere ejabberd? Predpokladejme, ze jej vyuzivaji jen dva uzivatele.
« Poslední změna: 11. 11. 2012, 21:01:46 od Petr Krčmář »

Re:Spolehlivy Jabber/XMPP server
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2012, 12:49:29 »
Dobry den,

Pokud lightweight, z osobni zkusenosti doporucuji prosody (http://prosody.im).

ejabberd ma sice za dlouhou dobu existence slusny ekosystem, ale celkove se jedna o velky moloch ke kteremu potrebujete odbornika na erlang ve chvili kdy je treba implementovat nejakou funkci na miru. Taktez ma ma znatelne (od oka az 10x) vyssi HW naroky. V tomto ohledu je lua (potazmo luajit2) daleko pratelstejsi volba.

« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2012, 13:56:54 »
Dobry den,
zkuste si dat do virtualu ejabberd a hned uvidite pozadavky. V zakladni konfiguraci by imho nemel byt problem s nastavovanim a vse by melo fungovat out of the box.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

« Odpověď #3 kdy: 10. 11. 2012, 14:37:29 »
Podle mě na to jdeš ze špatné strany. XMPP běží nad TCP a spolehlivost doručení se teda má zaručovat na TCP vrstvě. Jestli tvůj server neumí korektně zpracovat hlášky od TCP vrstvy, tak je to jeho problém a hackovat to pomocí nějakého ne úplně rozšířeného XEPu je ... (každý ať si doplní sám).

Ejabberd se nainstaluje, v konfiguráku se změní pár prkotin typu název domény, autoregistrace apod. a běží to. Není potřeba ani žádná externí databáze (pokud si ji tam tvoje distro natvrdo nenaplácne).

Jestli je to moloch nebo není, to je úplně zbytečná filosofická otázka - běží to? Běží. Je to spolehlivé? Je. Musím se bát hw nároků? Nemusím, protože to chci pro sebe a dva kamarády. Není co řešit.

Ovšem každý svého štěstí strůjcem, pokud si chceš přidávat starosti kvůli použití "nemolochovitého", nespolehlivého, ve větším měřítku neotestovaného serveru, tak si je přidávej no :)

« Odpověď #4 kdy: 10. 11. 2012, 15:00:22 »
+1 v zakladu staci zmenit jen par radku a ma ejabberd xmpp server, ktery v pripade potreby utahne x tisic uzivatelu.

Jestli to je jen pro 2 lidi, tak zkuste Google Apps. Staci verze zdarma pro 10 uzivatelu. Krome gmailu a kalendare tam mate taky google talk (jabber). Nic nemusite resit ani nastavovat - behem 5 minut naklikano pres web a od te doby o tom nevim :-)
http://www.google.cz/intl/cs/enterprise/apps/business/pricing.html
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

m

« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2012, 22:32:55 »
Este za zmienku stoji openfire

stewe

« Odpověď #6 kdy: 11. 11. 2012, 12:51:49 »

+1 openfire je pohodicka, je to pisane v jave, ja som to vyuzival presne na sukromne ucely s par ludmi a stacilo to, bezalo to vo virtuale s 512 MB ram celkom ok. Pamatove naroky sa daju tusim aj nastavit.

xmpp

« Odpověď #7 kdy: 12. 11. 2012, 10:22:41 »

+1 openfire je pohodicka, je to pisane v jave, ja som to vyuzival presne na sukromne ucely s par ludmi a stacilo to, bezalo to vo virtuale s 512 MB ram celkom ok. Pamatove naroky sa daju tusim aj nastavit.

512 MB RAM je moc :).
Ja mam na VPS pouhych 96 MB RAM a to tam mam sluzby: Jabber + ICQ transport, DNS, MySQL, MTA (vc. antispamu), Web (PHP,CGI), VPN, cache PROXY, nejake automaticke skripty (napr.: pro kontrolu oblibene hudby na youtube - porad se mi ztracely pisnicky z playlistu, ted jak se mi nejaka ztrati, prijde mi mail s jejim nazvem). Funguji takhle uz nejaky ten rok a budete se divit, bezne load average: 0.00, 0.00, 0.00 a vsechno bezi relativne svizne. Na web chodi cca 150-250 lidi denne (flash hry). VPS by fungovala relativne dobre i pri 64 MB RAM.
Je ale fakt, ze tato VPS je pouze pro me ucely, takze neni nijak moc vytezovana.

BTW: Asi opravdu vyzkousim ejabberd.

xmpp

Re:Spolehlivý Jabber/XMPP server
« Odpověď #8 kdy: 12. 11. 2012, 12:10:28 »
Tak jsem vyzkousel ejabberd. Nadchl me svym konfiguracnim souborem - tedy svou skalovatelnosti. Pro me ucely ale bohuzel asi nebude :(. Zaregistroval jsem a pripojil jednoho uzivatele. Druheho uz neslo, hlasilo: 500 Server Overloaded. Tak jsem zvysil RAM z 96 na 128 MB. Tentokrat se mi podarilo pripojit dva uzivatele. U tretiho opet problem s pretizenim. Podival jsem se do procesu a jeho proces sezral 41% MEM. Takze tudy asi cesta nevede :(. Skoda, hodne se mi zalibil.

« Odpověď #9 kdy: 28. 11. 2012, 08:49:36 »
VPS a 96MB pameti, kdyz 16GB DDR3 ECC reg modul stoji 3-4 tisice, mi prijde trosku jako parametry z minuleho stoleti. Doufam, ze za to alespon neplatite penize ;-)

Jinak za me - openfire jsem provozoval nekolik let jako firemni jabber - je to spolehlive, ma to peknou administraci, ale je to java, takze tech 96MB ... no

xmpp

« Odpověď #10 kdy: 28. 11. 2012, 16:04:48 »
VPS a 96MB pameti, kdyz 16GB DDR3 ECC reg modul stoji 3-4 tisice, mi prijde trosku jako parametry z minuleho stoleti. Doufam, ze za to alespon neplatite penize ;-)

Jinak za me - openfire jsem provozoval nekolik let jako firemni jabber - je to spolehlive, ma to peknou administraci, ale je to java, takze tech 96MB ... no

Mam u Virtual Master konfiguraci 96 MB RAM, 5 GB HDD a platim za to necelych 90kc/mes.. Prijde Vam to moc? :)

« Odpověď #11 kdy: 28. 11. 2012, 17:31:39 »
Mam u Virtual Master konfiguraci 96 MB RAM, 5 GB HDD a platim za to necelych 90kc/mes.. Prijde Vam to moc? :)

Jo.

#

« Odpověď #12 kdy: 28. 11. 2012, 17:51:22 »
Jo.

Kor kdyz muzes mit za +30 czk 512MB/15GB ... ale jak chces, no.

xmpp

« Odpověď #13 kdy: 31. 07. 2013, 11:30:39 »
Tak jsem si na svuj VPS nainstaloval ejabberd. Je skvely, ale primarni problem to nevyresilo.

Pouzivam casto mobilni internet a ten miva obcas kratke vypadky. Pokud internet vypadne, zustanu "viset" online (po dobu asi 20min., pokud se jiz znovu nepripojim) a veskere zpravy, ktere mi kdo posle jsou ztraceny.

Jak tento problem resit, kdyz vetsina klientu nepodporuje XEP-0198?

« Odpověď #14 kdy: 31. 07. 2013, 11:48:49 »
Jak tento problem resit, kdyz vetsina klientu nepodporuje XEP-0198?
Pokud klient nebo server nepodporuje protokol, který tuhle věc řeší, tak to asi řešit půjde těžko :)
Ještě připadá v úvahu XEP-0184, ale ten ejabberd taky neumí.

Obávám se, že to řešení prostě nemá - aspoň ne v takové podobě, jak si to asi představuješ. Částečným řešením by asi bylo zavést přeposílání všech zpráv na jiný účet a zavedení archivace zpráv. Zpráva ti nedojde, ale aspoň bys měl jistotu, že bude v archivu. Na to je v ejabberd mod_archive a mod_offline.