Malý netbook/notebook pro Linux

broukoid

Malý netbook/notebook pro Linux
« kdy: 04. 11. 2012, 21:27:53 »
Zdravim Vas, chystam se koupit maly notebook/netbook - moje pozadavky:
  • naprosto bezproblemova instalace linuxu - tj. aby po instalaci rekneme treba Ubuntu fungovalo vsechno tak jak ma (minimalne ethernet, wifi, grafika, zvuk, usinani). Pokud to bude mozne, rad bych se vyhnul kompilaci jader, ovladacu, atd..
  • maly (cca 11"-12")
  • robustni - neco bytelneho, co vydrzi caste prenaseni v tasce/batohu
  • vydrz na baterii alespon 4h pri "psani a obcasnem prohlizeni webu" (tj. se zapnutou wifi)
  • cena do cca 12 000 Kc
Vykon CPU/GPU me v podstate nezajima. Staci Atom. Pamet staci 2GB.

Zatim se mi celkem libi Lenovo ThinkPad Edge E135 ( http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e135-cerna/111610/produkt ) - nicmene se mi nepodarilo vygooglit zadne relevantni udaje o provozovani linuxu na tomto notebooku. Lehce me znervoznuje AMD graficka karta..

Diky za kazdou radu..
« Poslední změna: 05. 11. 2012, 21:00:05 od Petr Krčmář »

Re:Maly netbook/notebook na linux
« Odpověď #1 kdy: 04. 11. 2012, 21:39:20 »
Zatim se mi celkem libi Lenovo ThinkPad Edge E135 ( http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e135-cerna/111610/produkt ) - nicmene se mi nepodarilo vygooglit zadne relevantni udaje o provozovani linuxu na tomto notebooku. Lehce me znervoznuje AMD graficka karta..

Diky za kazdou radu..
Tento notebook sa páči aj mne. Doma máme technológiou podobný notebook s AMD Ontario C60, rovnakým množstvom RAM a tou istou grafikou. Polovička na ňom funguje rok, teraz s Ubuntu 12.04. Grafika ide na xf86-video-ati v pohode, akurát fglrx robí problémy. Skôr by som sa bál, akú má wifi, i keď to by tiež nemal byť problém.

6

« Odpověď #2 kdy: 04. 11. 2012, 22:01:20 »
Tak Edge E130 s Intelem ;)

broukoid

« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2012, 22:24:55 »
Tak Edge E130 s Intelem ;)
Ten je ale z me ne uplne pochopitelnejch duvodu nabizenej jenom s Windows (E135 je bez OS.. resp s dosem.. lol) a stoji o 2000 vice ( http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e130-modra/110463/produkt ).
..nakonec je ale fakt ze to eliminuje moje pochyby a je v podstate v limitu..
..takze diky :)

bacil

« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2012, 22:54:50 »
kup si secondhand Thinkpad x61, pichni do toho SSD a budes spokojny

Ezechiáš Novák

« Odpověď #5 kdy: 04. 11. 2012, 23:31:45 »
Jestli chceš malý, tak za 6000 Acer Aspire One, výdrž 6 hodin, s Ubuntu 12.04 bez nejmenšího problému.

http://www.alza.cz/acer-aspire-one-d270-26crr-cerveny-d360645.htm

Anonymouse

« Odpověď #6 kdy: 04. 11. 2012, 23:56:39 »
Čekám až se mi skutálí penízky a jdu do E335. Myslím, že 13" je stále ještě kompaktní notebook :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05. 11. 2012, 10:34:50 »
Ja mam ASUS Eee PC 1000H. Chrochta tam vsechno bez problemu. Predpokladam, ze i na novejsich Eee PC by problemy nebyly, ale nejsem si jisty, jestli se mi libi jejich mechanicke provedeni. 1000H je dost robustni. Nasledujici verze pak dostala placata tlacitka na klavesnici, jako nejaky Mac, ktera se mi nelibi. A posledni verze, kterou jsem videl nekdy vloni, vypadala jak nejaky sestakovy Acer. Takze bych googloval, jestli si lide nestezuji, ze si jim to za mesic rozpadlo a prvocinitele.

Tonic

« Odpověď #8 kdy: 05. 11. 2012, 10:41:34 »
Zdravim, pokud je to jen na praci tak za zminku stoji Smartbook https://www.alwaysinnovating.com/products/smartbook.htm je sice vetsi tloustky, ale dostanete velmi zajimave zarizeni, ktere funguje naprosto bezproblemove s Linuxem.

Psal o tom i Petr Krcmar, ze je to velmi zajimavy pocin.

w4rr10r

« Odpověď #9 kdy: 06. 11. 2012, 18:37:27 »
Zdravim, pokud je to jen na praci tak za zminku stoji Smartbook https://www.alwaysinnovating.com/products/smartbook.htm je sice vetsi tloustky, ale dostanete velmi zajimave zarizeni, ktere funguje naprosto bezproblemove s Linuxem.

Psal o tom i Petr Krcmar, ze je to velmi zajimavy pocin.
Není nová generace čirou náhodou vaporware?
kup si secondhand Thinkpad x61, pichni do toho SSD a budes spokojny
Asi tak, jenom s výhradou, že za slušnou cenu se dá koupit X200.

b

Re:Malý netbook/notebook pro Linux
« Odpověď #10 kdy: 06. 11. 2012, 19:14:54 »
Objednal som si E135 bez OS z DE, vyslo pod 10k i s postovnym a bankovymi poplatkami
* uspavanie niekedy robi problemy, ale inak debian testing s binarnymi ovladacmi je ok
* citacka kariet, hdmi, ani "bios" nerobia problemy
* k wifi som sa este nedostal

« Odpověď #11 kdy: 07. 11. 2012, 00:03:50 »
Jen doplnění ohledně Eee 1000H.

Můžu z vlastní zkušenosti doporučit. Zrovna na něm píšu tento příspěvek, jsem spokojnený uživatel i když jsou tu menší chyby. Zrovna tu mám nainstalované Lubuntu v poslední verzy. A nepodařilo se mi softverově nastavit vypínání a zapínání čtečky SD karet a bluetooth. Dá se ale nastavit výchozí stav v biosu takže SD mám zaplou a bluetooth nepoužívám takže vypnut. Ovládání Wi-fi přes Fn+F2 funguje hned po instalaci.

Dříve pod Eeebuntu fungovalo vše dobře přes eeecontrol - ale ten již nejde spustit. :-( Takže to je jen soft. problém a určitě by šel vyřešit ale nepomohu, nechtělo se mi to řešit, jelikož to nepotřebuji. Notebook se prodával s Předinstalovaným Linuxem - myslím distribuce Xandros, chvíli jsem ho tak používal, ale nakonec (po půl roce) to skončilo přeinstalací na Eeebuntu. Nyní (asi taky půl roku tu mám Lubuntu) LXDE na tento stroj padne jak poklice na hrnec. ;-)

Co se týče robustnosti. Jednou mi na roh upadla velká těžká vaterka a od té doby tu mám asi 5 mm velkou prasklinu. Ta se bohužel časem zvětšuje (asi 0.5 mm od toho pádu před cca 3 roky). Také jsem měnil disk, ne že by ten původní odešel, ale dostala se mi do ruky zcela nová 250 tak jsem oželil i ty 2 gramy navíc a vyměnil za tovární 160. Vnitřek je polepen hliníkovou fólií která odstíní vnější em pole (stránky nekontrolovatelně rolují jen při připojené myši, když je mobil hned vedle kabelu). Uvažoval jsem i o výměně RAM z 1 na 2 giga, ale jelikož jsem se ani při největší snaze nedostal přes 650 mega tak jsem to zavrhl, jako zbytečnou investici.

Závěr:
Pokud u nových modelů zůstala kvalita tak určitě doporučuji, nebo zachovalý bararový kousek 1000H není také špatná volba. Dále se prodává s předinstalovaným linuxem (sice Xandros) a i když ho přeinstalujete jinou distribucí, není vám nucena licence WinXP. Jen po těch letech už baterka nevydrží udávaných 6 hodin ale jen cca 4,5h při úspoře.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07. 11. 2012, 13:38:38 »
A zkousel jste eee-control-tray? Me to chodi. Druve na Eee PC byla nejaka jina utilitka, ktera pak prestala chodit, protoze se vyvojar nepohodl s vyvojari jadra a misto ni se objevilo tohle. Jinak si predstavuji, ze ta vec stejne akorat jenom pise nekam do /proc nebo podobneho mista, takze po prostudovani zdrojaku by i neprogramator snad dal nejak dohromady skript, ktery by zaridil potrebne po spusteni pocitace.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #13 kdy: 07. 11. 2012, 15:14:22 »
Pokud na výkonu nesejde, pak Atom s Intel grafikou a jsi v pohodě.

Mám HP Mini 110-31xx, provozuju Gentoo a bezproblémovost jsem neočekával, takže moje trable:
Zvuk z repráku nešel - chtělo to jen drobnost v jádře, už jede; do sluchátek jel od začátku v pohodě
Wifi od Broadcomu - buď ovladač od výrobce (jel ok, kromě IPv6 - to pak padal systém), nebo sraní s jádrem. Druhou možnost nakonec spokojeně provozuju. Intel wifi by jela zcela jistě bez problémů.
Celkem dost offtopic: HP - jejich podpora stojí za absolutní vyliž-***** I když netbook je na tom celkem dobře, co se zpracování a vymyšlení týče, tak HP to totálně zazdívá svojí podporou. Například: můj typ se vlastně vůbec nevyráběl, ani neprodával (dle jejich webu, o pár měsíců déle jsem ho už našel... divný), informace o konkrétním HW nikde nejsou (všude jen řeči ve smyslu šířka/výška/hloubka, váha, výdrž na baterii, ... ale už nikde neni, jakýho typu je miniPCIe, kvůli případnýmu SSD do tohohle slotu), jedinej způsob řešení trablů je forum, protože ve FAQ jsou jen věci typu "Nejde vám zvuk? Tak zmáčkněte Fn+F11 a on se zapne". Forum ovšem stojí za prd, když tam bud nikdo neleze nebo se řeší podobný hovadiny jako ve FAQ. Ten zvuk jsem si nakonec po dlouhym hledání dal dokupy sám.
Uspávání (na disk) jsem neřešil, než se zapíše 2GB na disk a pak zase přečte, netbook stihne vypnout i zapnout (zapínání řádově 20 - 25 sekund, vypínání 10). Uspávání do RAM jsem neřešil už vůbec. Ten netbook vydrží 5 hodin se zapnutou wifi, takže ho jen zavřu a za rohem otevřu, uspání není potřeba. Jinak platí to co předtím - rychle se zapne i vypne, proto neuspávám nijak.
Výkon - Nemám ani Gnome ani KDE, používám LXDE. Je to pěkně lehké a rychlé. Tuším, že Lubuntu je na něm založené.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #14 kdy: 07. 11. 2012, 23:19:00 »
Některé dobré stroje dělá i samsung.