Coding style v týmu

alfonz

Coding style v týmu
« kdy: 02. 11. 2012, 23:25:44 »
Ja by som najradsej programoval sam. Na spolukoderov / kolegov sa proste neda spolahnut. A to nie som este "naplno" v praxi. Mne sa zda, ze vela krat spolupraca brzdi vyvoj ako ho ulahcuje. Kazdy si nieco nejako robi po svojom a vysvetlit im to ... ja by som bol oznaceny za toho, kto ma problem.

Zoberme si napr. formatovanie / uprava zdrojoveho kodu. Ja som asi paranoidny ale pre mna je spravne naformatovany a okomentovany kod alfa a omega, niekedy casto rozmyslam aj nad tym ako nejaku metodu alebo premennu pomenovat a je mi na prd ked vidim ako to tam ostatni hadzu hlava nehlava. Potom ten kod nie je vobec konzistentny a dokonca jeden vyvojar ani nedodrziava trvalo jeden styl kodu po cely projekt. Proste to tam pisu ako ich napadne.

Mate vo firme / vyvojovom time nejaku specifikaciu "ako sa programuje" alebo sa to neriesi a riesi sa to slovnym dohovorom?

V eclipse je nieco ako sablona na zdrojovy kod (napr. na javu) co je jedno xmlko, takze na to, aby bol kod konzistentny pri automatickom formatovani staci, ked je IDE kazdeho vyvojara nastavene rovnako. To sa mi ale zda ako absolutne minimum. Neviem ci sa to parsuje automaticky, ale napr. ked mam v if-e zretazene || alebo && a je to dlhe, tak je dobry standard pisat tie operatory na zaciatok noveho riadku a nenechat ich na konci. Toto ale myslim ze tie automaticke formatovace zdrojakov (to ctrl+shift+f a podobne) tusim neriesia ... (vsetko to hodi na jeden riadok a je to dlhe jak sliz).

Proste ludom chyba cit pre detail.

Suvisi to aj s nedavnym clankom "ako spravne pisat commity". Ono sa to zda ako blbina ale pri projektoch je ta disciplina fakt dolezita. Mate nejake rady, ako postupujete, aby sa vam projekt pocas vyvoja nezosypal po formalnej stranke?
« Poslední změna: 05. 11. 2012, 20:57:08 od Petr Krčmář »

pete

Re:coding style v time
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2012, 23:32:17 »
Atoformat v eclipse a pred metodou nejaky koment a som spokojny, kto by to nerobil tak ho jebal pes na teamovych projektoch

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2012, 23:47:22 »
presne tak, autoformat v eclipse staci. Pokud neni customizovatelnost eclipsu dostatecna tak si napiste do eclipsu plugin co to pri save preformatuje.

V zadnem pripade nenutit programatorum aby delali rucne formatovani a tvrde to vyzadovat.

Pouzivejte standardni code style kde se jenom da a ktery umi pak analyzovat dostupne tooly. Z praxi vim, ze ty teamy co si vymysleji vlastni produkuji hnuj, protoze nejsou schopni pochopit proc to Rational SW doporucuje delat takto.

Kod ma byt snadno udrzovatelny - kuprikladu jednoduchy maven vs zprasene ant build.xml. Dale je nutnost mit sve maven repo + repo manager (artifactory, ...) a automatizovany continualni build system.

Vseobecne se nebat investovat do kvalitnich vyvojovych nastroju - kuprikladu https://jazz.net/downloads/ a nepouzivat SVN protoze "je to zadarmo". Efektivita pri pouziti spravnych nastroju je asi 5x vyssi nez kdyz lidi pouzivaji veci jako vim, git, mantis atd.

#

« Odpověď #3 kdy: 03. 11. 2012, 00:04:50 »
Efektivita pri pouziti spravnych nastroju je asi 5x vyssi nez kdyz lidi pouzivaji veci jako vim, git, mantis atd.
To si vycucal ze zadku nebo to necim podlozis?

Ne ze bych z praxe nemohl uvest sposutu prikladu jako Jira vs tebou zminenej Mantis/Bugzilla, ale takovyhle numera hazet je proste jen pustej kec.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #4 kdy: 03. 11. 2012, 00:10:09 »
mam tu 2 maniky co delaji na hadoopu. Patlaji to ve vimu v ubuntu a maji 5x mensi pocet naprogramovanych radku denne nez nas standardni javista. Nenechaji si to vymluvit a tak jsem jim dal polovicni plat a na konci roku je vyhodim.

JIRA je hnuj, to jsem urcite nedoporucoval.

#

« Odpověď #5 kdy: 03. 11. 2012, 00:18:41 »
Jasne, tak doporuc naky svoje notes-based-like reseni, at se z toho vsichni posereme :) koukam po tvych podlozenych datech tady nemame o cem dal moc kecat.

alfonz

« Odpověď #6 kdy: 03. 11. 2012, 00:19:27 »
mne sa zda JIRA dost pomala ale funkcionalita je celkom ok, bugzilla ... neviem.

Ono je jedna vec take nastroje na zvysenie produktivity niekam implementovat, ale druha naucit ludi pracovat s nimi. Ten nastroj moze byt dobry ale ked ludia co s nim pracuju su flakaci a su lahostajni, tak mi ani nejaku extra program nepomoze.

Ono je ten jazz a jeho produkty fajn co som pozeral video, ale tiez to chce disciplinu a urcity workflow, inak to je dalsia vec, ktora len ludi brzdi a beru to ako zlo.

ja si programovanie s autocomplete (magicke ctrl + space) ani neviem predstavit, myslim, ze ked by som mal napisat v notepade validny java kod (alebo akykolvek), tak by som mal problem :D veci ako ctrl + space a doplni vam to komplet funkciu po ktorej beham tab-om a pisem navratovy typ, nazov funkcie a argumenty je k nezaplateniu. clovek sa tak moze venovat tomu co riesi a nemotat sa okolo "co" ale "ako". (alebo naopak, ved chapete).

« Odpověď #7 kdy: 03. 11. 2012, 10:00:17 »
Mate vo firme / vyvojovom time nejaku specifikaciu "ako sa programuje" alebo sa to neriesi a riesi sa to slovnym dohovorom?
mam to stesti, ze mi nezbyva nez psat podle http://drupal.org/coding-standards . i pri zachovani co nejvetsi svobody apod je nutny tohle dat restriktivne a vyzadovat tvrde, v opacnem pripade se to opravdu stava brzdou vyvoje. Stejne jak bug tracker a version system.
Nastesti nejaky sikovny clovek exportoval to pro me spravne nastaveni do netbeanu a tim padem nad necim takovym vubec nemusim premyslet. Pro eclipse to taky nekde bylo, z ceho teda usuzuju ze neni tak tezky tem lidem pripravit editor aby jim to psalo samo.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

poiu

« Odpověď #8 kdy: 03. 11. 2012, 11:19:51 »
... maji 5x mensi pocet naprogramovanych radku denne ...
[/quot
To maju tvoji zamestnanci pomerne zle. Ked programuju efektivne, tak za to budu vyhodeni. Vzdy som sa divil ludom, co aj spojak napisali na 1000 riadkov (a ludom, ktorym sa to chcelo citat), ale proti gustu...

Rax

« Odpověď #9 kdy: 03. 11. 2012, 11:43:28 »
mam to stesti, ze mi nezbyva nez psat podle http://drupal.org/coding-standards . i pri zachovani co nejvetsi svobody apod je nutny tohle dat restriktivne a vyzadovat tvrde, v opacnem pripade se to opravdu stava brzdou vyvoje. Stejne jak bug tracker a version system.

To je sice pravda, jenže je nutné aby pravidla stanovoval odborník a ne ignoranti tak jako v případě Drupalu, jinak jde do kytek celý tým.

« Odpověď #10 kdy: 03. 11. 2012, 12:00:52 »
To je sice pravda, jenže je nutné aby pravidla stanovoval odborník a ne ignoranti tak jako v případě Drupalu, jinak jde do kytek celý tým.
hm, mozna ignoranti, ale spousta schopnych vyvojaru s tim nema problem. vzdyt je to vlastne jen o nastaveni editoru a chvilku si zvyknout. ono je taky lepsi nez neco vymyslet si osvojit neco co je bezne pouzivane.

Rax

« Odpověď #11 kdy: 03. 11. 2012, 12:54:59 »
hm, mozna ignoranti, ale spousta schopnych vyvojaru s tim nema problem. vzdyt je to vlastne jen o nastaveni editoru a chvilku si zvyknout. ono je taky lepsi nez neco vymyslet si osvojit neco co je bezne pouzivane.

No to se tak zdá na první pohled, jenže coding style nepřímo ovlivňuje tvůj způsob práce a uvažování a proto by měl být zvolen s mimořádnou péčí.
Také se uplatňuje tradiční vlastnost diktatury, je-li diktátor schopný tak diktatura prosperuje, je-li neschopný tak upadá :)

« Odpověď #12 kdy: 03. 11. 2012, 13:11:04 »
netvrdim opak.

Diskobolos

« Odpověď #13 kdy: 03. 11. 2012, 15:52:54 »
Ja by som najradsej programoval sam. Na spolukoderov / kolegov sa proste neda spolahnut. A to nie som este "naplno" v praxi. Mne sa zda, ze vela krat spolupraca brzdi vyvoj ako ho ulahcuje. Kazdy si nieco nejako robi po svojom a vysvetlit im to ... ja by som bol oznaceny za toho, kto ma problem.

Jestli to tak je, dej to přečíst kolegům. Oni jsou totiž lemplové, bastlíři a amatéři. Řád je jeden z předpokladů úspěšného a kvalitního programování. Sám o sobě nic nezaručuje, ale lecos naznačuje. Zatím co Tvoje cena na trhu poroste, oni budou nezajímavý průměr. Nenech se odradit!
PS: jsou firmy, kde coding style/format hlídají v pre-commit a pokud to není ok, nepustí je to dál

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #14 kdy: 03. 11. 2012, 19:38:36 »
V práci máme to XMLko do Eclipse (i když bych něco třeba dělal jinak, respektuji ho a jsem rád za jednotný styl) a asi u všech projektů, kam jsem přispíval, byla sepsané pravidla a vyžadovalo se jejich dodržování.