NVIDIA a rozbitý obraz na notebooku

rajciak

NVIDIA a rozbitý obraz na notebooku
« kdy: 02. 11. 2012, 00:31:39 »
Dobry den. Mam notebook Acer extensa 5635G, ktory ma graficku kartu NVIDIA Geforce G105M. Pouzivam Ubuntu 12.04 a nedavno po aktualizacii sa mi totalne rozhodil obraz. Cela obrazovka sa rozdelila na 6 casti a v kazdej bolo to iste. Skusal som to ponastavovat ale stale to bolo rozhadzane. Pouzival som novsie ovladace grafickej karty - neslobodne. Pomohlo az ich odinstalovanie a vratenie sa na tie ktore su v Ubuntu doporucene - tiez neslobodne. Myslel som ze to je len chyba v Ubuntu. Lenze skusal som na notebooku nabootovat Live DVD Chakra a ked som vybral moznost aby to spustilo s non-free drivermi stalo sa presne to co v Ubuntu. Vedel by mi niekto poradit co s tym ? Dakujem.
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 12:02:20 od Petr Krčmář »

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
Re:NVIDIA: problem s ovladacmi
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2012, 00:55:30 »
To je zajímavá věc. Používáte vlastní xorg.conf nebo si jej necháváte generovat instalátorem. A bylo by možné jej sem pastnout?

rajciak

Re:NVIDIA a rozbitý obraz na notebooku
« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2012, 18:32:59 »
xorg.conf system vobec nepouziva. So starsimi ovladacmi to sice ide v pohode, ale chcel by som novsie ovladace inak nemozem pouzit CUDA.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2012, 18:53:41 »
xorg.conf system vobec nepouziva.

A co kdybyste ho zkusil pouzit? Byla by v nem asi minimalne sekce pro monitor se spravnym rozlisenim a tak.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. 11. 2012, 19:05:58 »
BTW, co takle dat na pastebin log od x.org a nalinkovat to sem?

D.A. Tiger

• 486
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. 11. 2012, 00:01:34 »

A jste si potom jist, že Xorg používá ovladače nVidia? Pokud mě paměť neklame, není-li soubor xorg.conf, tak XServer zkusí najít nějaký "použitelný" videorežim. Myslím, že tenhle typ autodetekce není moc spolehlivý, a pokud nic vyhovujícího nenalezne, pokusí se to vyřešit přes nějaký framebuffer.

Navíc instalátor od nVidie nabízí přímo jeho vygenerování. Zkuste to, myslím, že nastavení Xorg "na tvrdo" přímo instalátorem by mohlo teoreticky řešit vaše problémy.

Nebo (máte-li zájem) mohu sem pastnout svůj xorg.conf a podle něho si můžete vytvořit vlastní konfiguraci.

BTW. S tím pastnutím logu od Xorg co navrhuje JardaP to taky není vůbec špatný nápad. Alespoň se bude čeho chytit...

Trident

« Odpověď #6 kdy: 03. 11. 2012, 10:49:09 »

A jste si potom jist, že Xorg používá ovladače nVidia? Pokud mě paměť neklame, není-li soubor xorg.conf, tak XServer zkusí najít nějaký "použitelný" videorežim. Myslím, že tenhle typ autodetekce není moc spolehlivý, a pokud nic vyhovujícího nenalezne, pokusí se to vyřešit přes nějaký framebuffer.

Navíc instalátor od nVidie nabízí přímo jeho vygenerování. Zkuste to, myslím, že nastavení Xorg "na tvrdo" přímo instalátorem by mohlo teoreticky řešit vaše problémy.

Nebo (máte-li zájem) mohu sem pastnout svůj xorg.conf a podle něho si můžete vytvořit vlastní konfiguraci.

BTW. S tím pastnutím logu od Xorg co navrhuje JardaP to taky není vůbec špatný nápad. Alespoň se bude čeho chytit...
Nastavit natvrdo... u notasu. To je workaround a ne reseni.
Od te doby co monitory jedou na DVI+"zdokonalenych" naslednicich a podporuji DDC, je selhana autodetekce ciste vinou softu. U notebooku se s tim zaclo a display u notasu se tvari jako by byl pripojen pres DVI/HDMI/Display port (i kdyz ve skutecnosti je pripojen elektricky pres LVDS). Tu moznost vycist si udaje z EDID struktury ma a je to soucasti zakladni specifikace.  U DVI,HDMI a Display portu je i hotplug soucasti specifikace, takze by mel driver stahnout nastaveni i pri zapojeni do diry.
Co se tyce DDC na VGA, tak to je jina story. Tam mi to spis nefungovalo nez fungovalo. Narozdil od DVI je implementace dobrovolna. Muze byt chyba na vsech trech stranach.

Poznatek z terenu:
Nase levne projektory na VGA DDC treba vubec neumi, takze pri prezentaci je treba danemu manazerovi rici ze opravdu 1600x1200 na malem projektoru opravdu nepujde. Slovy cinskeho supportu - Byk jmenem Signal se ocitl mimo ranc. KVM switche od hociminu taky DDC uspesne ignoruji.
XServer hleda pouzitelny rezim pres driver a driver uz umi zahybat trpasliky v graficke karte ktera by udaje mela nacist. Zalezi jen na konfiguraci v xorgu jestli zkusi jiny - treba obecny VESA driver nebo chcipne.  Mimochodem i VESA driver by mel umet nacist si EDID strukturu.

Suma sumarum tech kecu. Zas to programovalo naky pako. Mily uzivateli. Reportuj prosim bugu a doufej, ze tomu gelousi od ubuntu rozumi. >:(

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 11. 2012, 12:35:55 »
Ano, to je opravdu krasna teorie o tom, jak by to melo fungovat. Ma pred nejakym tim patkem po vyhozeni driveru nv4 z x.org a jeho nahrazenim Nouveau prestala chrochtat detekce rozliseni. Misto 1280x1024 jsem mel nejednou 1024x768. Sice jsem mel krasne velke ikonky a pismenka, jak v Kajovi Marikovi, ale take zdeformovany obraz. A jedine, co jsem nasel, ze se s tim dalo udelat, bylo vygenerovat spravne modelines a narvat je do minimalniho xorg.conf, ve ktere je jenom sekce screen/monitor nebo jak se to jmenuje.

Trident

« Odpověď #8 kdy: 03. 11. 2012, 16:46:07 »
Ano, to je opravdu krasna teorie o tom, jak by to melo fungovat. Ma pred nejakym tim patkem po vyhozeni driveru nv4 z x.org a jeho nahrazenim Nouveau prestala chrochtat detekce rozliseni. Misto 1280x1024 jsem mel nejednou 1024x768. Sice jsem mel krasne velke ikonky a pismenka, jak v Kajovi Marikovi, ale take zdeformovany obraz. A jedine, co jsem nasel, ze se s tim dalo udelat, bylo vygenerovat spravne modelines a narvat je do minimalniho xorg.conf, ve ktere je jenom sekce screen/monitor nebo jak se to jmenuje.
Sory. Ale rozpoznani rezimu je asi takovy zaklad, jako ze by grafarna mela umet zakladni VESA rezimy. Ten standard je stary 12let a neni vubec slozity!!!
Za prve cekat od trucovladace bez hw specifikaci aby fungoval je naivni. Ja nechapu proc lidi bez ideologickych prekazek nepouzivaj uzavreny ovladace kdyz fungujou vicemene dobre narozdil od tech od ati/amd. Mezi dvema modely grafiky muze byt obsluha i2c sbernice na konektoru jina a vyvojari se to musi naucit bez specifikace metodou pokus-omyl.
Pokud mam funkcni uzavrene reseni, tak nechapu na co pouzivat neco, kde je velmi nizka pravdepodobnost ze to bude kdy rozumne fungovat. Graficka karta je dnes velice komplexni kus hardwaru. To neni jako delat reverzni engineering teplotnich senzoru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 11. 2012, 20:05:40 »
Pokud mam funkcni uzavrene reseni, tak nechapu na co pouzivat neco, kde je velmi nizka pravdepodobnost ze to bude kdy rozumne fungovat. Graficka karta je dnes velice komplexni kus hardwaru. To neni jako delat reverzni engineering teplotnich senzoru.

Jo, to je hezke. Ale zadne nove proprietarni ovladace pro grafarnu nv4 uz nejsou. Cili bych musel sehnat novou, coz 1) nepotrebuji, protoze ta staricka hajtra furt dokaze vsechno, co od toho potrebuji, 2) by nemuselo byt vubec jednoduche, protoze do stareho AGP novou kartu nejspise nenacpu, cili vymena moba/CPU/pameti, coz neni zadarmo a navic davat obycejne mobo do Dellu s jejich vlastnimi standardy na konektory a kdeco, by asi bylo dobre psinezni. Nebo zkusit, jestli uz zase chodi stara ATIna, kterou jsem tam mel predtim, nez nejaky borec dokurvil ovladac tak, ze nikomu nechodila.

Trident

« Odpověď #10 kdy: 04. 11. 2012, 00:27:42 »

Jo, to je hezke. Ale zadne nove proprietarni ovladace pro grafarnu nv4 uz nejsou. Cili bych musel sehnat novou, coz 1) nepotrebuji, protoze ta staricka hajtra furt dokaze vsechno, co od toho potrebuji, 2) by nemuselo byt vubec jednoduche, protoze do stareho AGP novou kartu nejspise nenacpu, cili vymena moba/CPU/pameti, coz neni zadarmo a navic davat obycejne mobo do Dellu s jejich vlastnimi standardy na konektory a kdeco, by asi bylo dobre psinezni. Nebo zkusit, jestli uz zase chodi stara ATIna, kterou jsem tam mel predtim, nez nejaky borec dokurvil ovladac tak, ze nikomu nechodila.
Jses si tim na sto procent jist?  Nvidie dela totiz drivery i pro svoji prvotinu. Mam tu funkcni slavnou Rivu TNT2, ktera s poslednimi legacy drivery funguje bez problemu. Je fakt ze gelousi z bubuntu uz ji nikde v klikatku nemaji a musel jsem drivery instalovat rucne.

slon

« Odpověď #11 kdy: 04. 11. 2012, 01:22:13 »
Pomohlo az ich odinstalovanie a vratenie sa na tie ktore su v Ubuntu doporucene - tiez neslobodne. .
Takze problem je vyrieseny?

D.A. Tiger

• 486
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04. 11. 2012, 09:17:34 »
Nastavit natvrdo... u notasu. To je workaround a ne reseni.
A? Co se Vám na tom nelíbí? Pokud mu to pomůže jeho problém vyřešit vytvořit konfigurák, kde bude mít Xserver jasně řečeno jaký má použít driver a jaké módy, tak nevidím problém.

Od te doby co monitory jedou na DVI+"zdokonalenych" naslednicich a podporuji DDC, je selhana autodetekce ciste vinou softu. U notebooku se s tim zaclo a display u notasu se tvari jako by byl pripojen pres DVI/HDMI/Display port (i kdyz ve skutecnosti je pripojen elektricky pres LVDS). Tu moznost vycist si udaje z EDID struktury ma a je to soucasti zakladni specifikace.  U DVI,HDMI a Display portu je i hotplug soucasti specifikace, takze by mel driver stahnout nastaveni i pri zapojeni do diry.
Co se tyce DDC na VGA, tak to je jina story. Tam mi to spis nefungovalo nez fungovalo. Narozdil od DVI je implementace dobrovolna. Muze byt chyba na vsech trech stranach.

Poznatek z terenu:
Nase levne projektory na VGA DDC treba vubec neumi, takze pri prezentaci je treba danemu manazerovi rici ze opravdu 1600x1200 na malem projektoru opravdu nepujde. Slovy cinskeho supportu - Byk jmenem Signal se ocitl mimo ranc. KVM switche od hociminu taky DDC uspesne ignoruji.
XServer hleda pouzitelny rezim pres driver a driver uz umi zahybat trpasliky v graficke karte ktera by udaje mela nacist. Zalezi jen na konfiguraci v xorgu jestli zkusi jiny - treba obecny VESA driver nebo chcipne.  Mimochodem i VESA driver by mel umet nacist si EDID strukturu.

Suma sumarum tech kecu. Zas to programovalo naky pako. Mily uzivateli. Reportuj prosim bugu a doufej, ze tomu gelousi od ubuntu rozumi. >:(

Tak to je zajímavé, protože, když u sebe (používám propertiální nVidia drivery a nemám Ubuntu) vyhodím xorg.conf, naběhne Xserver s vesa ovladačem (což je, pokud mě paměť nešálí, framebuffer) a o výším rozlišení jak 1024 x 768 si mohu nechat jen zdát. 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04. 11. 2012, 09:44:19 »
Jses si tim na sto procent jist?  Nvidie dela totiz drivery i pro svoji prvotinu. Mam tu funkcni slavnou Rivu TNT2, ktera s poslednimi legacy drivery funguje bez problemu. Je fakt ze gelousi z bubuntu uz ji nikde v klikatku nemaji a musel jsem drivery instalovat rucne.

Tak to mozna. Pokud se da jeste rozjet nejaky stary driver, tak by to snad slo. Ale pokud vim, tak vase Riva TNT2 a moje nv4, coz je asi Riva TNT, tedy jeste o rok starsi, nez TNT2, jiz novymi drivery nejsou delsi dobu podporovany.

Trident

« Odpověď #14 kdy: 04. 11. 2012, 10:15:36 »

Tak to mozna. Pokud se da jeste rozjet nejaky stary driver, tak by to snad slo. Ale pokud vim, tak vase Riva TNT2 a moje nv4, coz je asi Riva TNT, tedy jeste o rok starsi, nez TNT2, jiz novymi drivery nejsou delsi dobu podporovany.
Jadra jsou mozna ruzna - tak daleko moje pamet nesaha, ale obe rady maji stejny driver. Je to device PCI ID 0x0020? Zkusim to polopaticky. Web nvidie - drivers - all nvidia drivers - Product Type - Legacy a Product series - RIVA TNT and TNT2. Jsme na zive.cz nebo kde? :)