Nejde vysypat koš na Debiane

Juro92

Nejde vysypat koš na Debiane
« kdy: 21. 10. 2012, 13:06:40 »
Nejde mi vysypat koš ako root v Debiane. Keď spustím nautilus ako root, vyhodí error tak som to skúšal cez gksu, nautilus mi spustilo ale nešlo mi sa dostať do koša, vyhodil niečo také ako nepodporovaná operácia. Neviete ako mám vysypať kôš?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Nejde vysypat koš na Debiane
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2012, 14:24:36 »
Zkuste se NIKDY neprihlasovat jako root do desktopoveho prostredi, to je opravdu blby zvyk BFU z Widli. Prihlaste se pekne jako obycejny user. Pro praci, ktera vyzaduje prava roota, si pustte treba terminal a v nem su, nasledne treba mc. Pak si najdete, kde ma root kos a pomoci mc to tam vybijte, kdyz jste si to tam zasvinil.

« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2012, 14:46:31 »
A proč je to tak blbý zvyk ? To mi nikdo nevysvětlil ...

korczis-anonymous

« Odpověď #4 kdy: 21. 10. 2012, 15:44:40 »
Ne, seriozně bych chtěl vědět, jestli existuje nějaké reálné nebezpečí, které bych měl vzít v úvahu. Pokud jde o popsané v článku, zůstávám používat roota. Za 13 let jsem neměl problém. Ale vždy, když tohle řeknu, nebo napíšu raději zaklepu na dřevo. Jen mi zatím připadají benefity větší, než nevýhody.

e3k

« Odpověď #5 kdy: 21. 10. 2012, 17:24:20 »
Ne, seriozně bych chtěl vědět, jestli existuje nějaké reálné nebezpečí, které bych měl vzít v úvahu. Pokud jde o popsané v článku, zůstávám používat roota. Za 13 let jsem neměl problém. Ale vždy, když tohle řeknu, nebo napíšu raději zaklepu na dřevo. Jen mi zatím připadají benefity větší, než nevýhody.

ak ma aplikacia nejaky bug moze existovat exploit, cez ktory sa jej niekto/nieco zmocni.
ak aplikacia bezi ako root exploit ma tiez root prava.

« Odpověď #6 kdy: 21. 10. 2012, 18:01:47 »
Život je o pravděpodobnosti, ne o jistotách. Pořád to nejsou děravý windowsy, kde je útok téměř jistotou.

Další věc je, že i případná krádež dat je trestným činem a primárně padá odpovědnost na druhou stranu.

DK

« Odpověď #7 kdy: 21. 10. 2012, 18:09:55 »
JV: vy mi pripominate jednoho studenta, ktery mi tvrdil, ze kdyz natiskneme prachy, nebudeme mit dluh :)

ano, porad to nejsou derave windowsy - tam se spolehaji na to, ze ta dana aplikace ty prava ma... coz ale neznamena, ze tyto diry nejsou zneuzitelne i v linuxu :) treba dira ve flash playeru - spustite prohlizec, bezi pod pravy roota, tudiz i flash player je pod pravy roota... to ze existuje nejaky sandbox, neni vubec dulezite

pripadna kradez dat je trestnym cinem, to ano, ale vidim, jak budete uplne v pohode, kdyz vam nekdo ukradne udaje k uctu a vysaje vam cely ucet :) utestovat se, ze je to trestny cin vam vubec nepomuze

takze ano, vy jste pro me jasny troll :)

« Odpověď #8 kdy: 21. 10. 2012, 18:46:03 »
Ok, ok, možná jsem troll :D asi ten termín ještě tolik neznám. Jestli to spočívá v pokládání otázek, které mají potenciál posunout mindset tázajícího se, nebo odpovídajícího, pak asi troll jsem :D V Žijotě a nějakém růstu ale nejde o nic jiného, než pokládat otázky, které jsou za hranicemi standardu.

Začít o věcech přemýšlet v širších souvislstech.

Pokud mám na účtu 20.000 a pravděpodobnost, že mi někdo ukradne pčístupy je 1/10000, pak srovnávám ušetřené 2Kč se ztrátou poměrně velkého množství času při práci.

A moje otázka byla, co jiného může tuto ztrátu ospravedlnit - s tím, že nejsem dokonalý a třeba mi něco uniklo.

Koukal jste na problematiku někdy z tohoto úhlu pohledu - jsem troll, když se na ni chci z tohoto úhlu dívat ? Jsem troll, když se ptám, jestli existuje ještě nějaký úhel, který mi unikl ?

« Odpověď #9 kdy: 21. 10. 2012, 19:01:49 »

Tys měl zůstat u těch widlí ...

Juro92

« Odpověď #10 kdy: 21. 10. 2012, 19:02:18 »
Fakticky mi neviete poradiť? toto vyhodí https://dl.dropbox.com/u/107432783/Others/Photos/Obrazovka.png

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 21. 10. 2012, 19:07:27 »
K vyse zminenym duvodum si pripoctete moznost chyby, kdy je treba clovek unaveny, blbe soupne mysi a dokurvi si system. Nebo kdyz se vam sikovne projde kocka po klavesnici a vy treba najednou nemate systemovy adresar. Nebo....., nebo..... Zkratka je to zbytecne riziko a opravdovy admin si desktop pod rootem nepousti. A opravdu si nemyslim, ze usetrite tolik casu, kdyz musite obcas nekam napsat heslo, protoze nejste root. BTW, ja i Widle poustim pod normalnim userem. Kdyz potrebuji adminovat, pustim si pres Run as... FreeCommander a je to. Tam mam pristup do control panelu, muzu nastavovat prava, instalovat... Vnutil jsem to i polovicce a par dalsim lidem. Kazdy ma dva usery a zvykli si na to. Ale mozna patrite do skupiny, ktere provoz systemu pod rootem dava pocit moci, jak mi to vysvetlil jeden takovy. Nevim tedy, oc je mensi moje moc, kdyz znam administratorske heslo.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 10. 2012, 19:09:51 »
Fakticky mi neviete poradiť?

Tak si, proboha, pustte terminal a ls -l adresare, kde je ten kos. Treba tam jsou blbe prava.