Windows 7 freezovani

Windows 7 freezovani
« kdy: 06. 10. 2012, 17:16:24 »
Zdar,
už si nevím rady a tak se obracím s prosbou o pomoc na vás.

Pro lepší přehled, uvádím konfiguraci PC:
  • AMD Athlon 3500+ 2,2Ghz (AM2)
  • MSI K9NU Neo
  • 2x 1 GB DDRAM 2
  • Sapphire Radeon HD5450 - 512 MB DDR2

Problém:
Z času na čas, (nekdy 3x denně, nekdy 1x za 3 dni), mi instantne freezne celý systém bez jakékoliv záchrany.
Nekteré ze scenárú, kdy freeznutí nastáva (nepravidelne):
  • Nabehnutí ukazovatelem na náhled otevrené aplikace na taskbaru.
  • Nabehnutí ukazovatelem na toolbox v horní lište libovolné aplikace(?) (hlavne v Opere)
  • Nekdy pri alt+tab z fullscreen aplikace
+ nejaké další scenáre

Popis freeznutí:
Obraz okamžite zastane, ostrý, jen nehybný. Zvuk se zasekne, ale slyšet ten "zásek".
HDD je v podstate nečinný v momente freeznutí.

Vyzkoušené řešení:
  • Odinstalování všech driveru, vyčištení PC od "zbytku" po driverech, opětovní instalace driveru(všechny operace s restartma
  • Zkoušení rúznych verzi grafických driveru.

Pak se mi podarilo v podstate úplne redukovat problém vypnutím Windows Aero témy a následním nastavením Windows classic témy.
Časem jsem si Win7 kompletne reinstaloval((zlo)zvyk po XP) s malou nadejí, že všechny problémy budou vyřešeny a freezovaní pomine, co se ovšem nestalo.

Jelikož jsem príležitostný hráč trochu starší klasiky, nechal jsem se zlákat na novou Dotu 2.
2 roky používam Win7 na Classic téme, bez freezu. Až doteď, kdy mi to stejnými spúsobmi začalo freezovat v Dote, pri specifickém pohybu: Namíření kurzorem(v začaté hře) do pravého dolního rohu mi PC klasickým zpúsobem freezne.

Nevím, jestli je múj problém rešitelný bez zmeny HW, ale budu velice vďečný za každou užitečnou radu nebo tip  :)

(omluvte mou 'češťynu', nejsem nativnej ;D )
Večný Linux začiatočník

prosinec

Re:Windows 7 freezovani
« Odpověď #1 kdy: 06. 10. 2012, 18:02:29 »
To bude problém systému. Zkoušel jsi pořádné systémy jako je GNU/Linux?

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 06. 10. 2012, 18:07:18 »
Pokud se nerozpadne obraz, viděl bych to na problém s deskou: MSI K9NU Neo
Ostatně MSI je ideální značka pro důchodce, člověk při koupi desky ušetří pár stokorun oproti desce stejné kategorie od konkurence, ale kvalita se od toho čekat nedá.

Doporučení:
Otestovat paměti pomocí GoldMemory 5.07 (pro blbce: opravdu použijte verzi 5.07) http://download.chip.eu/cz/download_cz_94455.html
Zkontrolovat disk checkdiskem /r /f
Zkontrolovat teplotu CPU po restartu, předpokládám že dokonce i MSI má v setupu biosu HW monitoring a teplota cpu by měla být do 50-ti stupňů
Otevřít skříň a podívat se, jestli nejsou kondenzátory nafouknuté, pokud nejsou, zkusit aktualizovat bios a pokud to nepůjde, prodat tu desku nějakému zoufalci na Aukro  :P

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 06. 10. 2012, 18:13:53 »
Jakou značku základních desek doporučuji?
Intel, Intel, Intel.
Pokud to nejde a máte na to dost peněz, berte ASUS, protože například i HP a Fujitsu/Siemens je strkají do hromady svých sestav, jsou dobré. Asus dělá prachobyčejné desky do cca 2000,- Kč, ale od cca 3000,- Kč už začínají být velmi dobré, Asus prostě dělá dobré drahé desky a ty levné dělá jen proto, aby se neřeklo.
Pokud chci levnou desku, jako že v tomhle případě nemá smysl kupovat desku za dva litry, vzal bych GIGABYTE, jak se ASUS vidí jako výrobce výborných drahých desek, GIGABYTE dělá naprosto skvělé levné desky! Špičková deska od ASUSu je podstatně lepší než stejně drahá deska od GIGABYTE, ale deska za 1500,- Kč od GIGABYTE je o poznání lepší než stejně drahá deska od ASUSu.

MSI je pak skvělé řešení pro důchodce, protože ušetříte ještě několik stokorun a při provozu 1-2 hodiny denně bude sloužit nadosmrti  ;D

Franta

« Odpověď #4 kdy: 06. 10. 2012, 19:38:59 »
A proč nás tu s tím zatěžuješ? Obrať se na technickou podporu firmy Microsoft, když používáš jejich systém, ne?

tadeas

« Odpověď #5 kdy: 06. 10. 2012, 20:43:59 »
Obrať se na technickou podporu firmy Microsoft, když používáš jejich systém, ne?
Pravděpodobnost nalezení řešení je na linuxovém fóru krapet vyšší, než na technické podpoře firmy Microsoft :) .

traskan

« Odpověď #6 kdy: 07. 10. 2012, 12:58:24 »
Když na to W7 nezareaguje bluescreenem a ani neudělá nějaký log, tak je to asi mezi deskou a deskou (k PCI slotu, paměti) nebo deskou a grafikou. Grafiku máš 5450, na tu stačí 300w zdroj (to nepíšeš) a navíc by pak W7 zvládly udělat log. Problém s diskem by ti řekl SMART. Systémem to nebude,to by se dalo daleko přesněji reprodukovat. No a pak už jen studeňák.
Podle tvého popisu jsi pátral docela do hloubky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 10. 2012, 16:47:25 »
Mozna by stalo za to zabootovat na tom knoppix nebo jiny live Linux a pustit na tom cpuburn a nechat to pres noc vrcet.

Waseihou

« Odpověď #8 kdy: 08. 10. 2012, 09:02:45 »
Já měl počítač který freezoval i pod Windows XP a linuxem pokud AGP grafika byla nastavena na AGP 8x (ale jen pokud byla nějak použita 3D akcelerace...). Dokonce i v Linuxu jsem musel hledat parametr ovladače aby to nefreezovalo a po přepnutí na AGP 4x to jelo všude v pohodě.

Takže:

1) aktualizuj všechny ovladače od výrobce, hlavně od grafiky a zvukové karty
2) nainstaluj případně drivery pro chipset základní desky
3) přepni AGP režim na menší rychlost (vyřeší problém ATI karet s některými deskami), pokud někde W7 používají 3D akceleraci, tak se nediv že to mrzne

A pokud nic z toho nepomůže, tak zkus Linux a nebo třeba PC-BSD - http://www.pcbsd.org/ pokud chceš být opravdu alternativní ;)

Waseihou

« Odpověď #9 kdy: 08. 10. 2012, 09:09:16 »
Mimochodem to co mi mrzlo byla taky deska MSI + ATI + Duron 1800 Mhz, tudíž ta samá platforma jako tobě. Mrzl Radeon 9200 i 9600 při AGP 8x, takže chyba desky MSI. Upgrade biosu nepomůže, navíc u té desky jsem musel flashovat několikrát protože občas to po flashnutí blblo. Pokud flashovat, tak z bootovatelného média a ne widlí, a po akci nechat chvíli vypnuté aby se to "ustálilo". BTW některé starší MSI desky mají myslím bug ve firmware co může odjebat disk, mrkni se pro tu svoji jestli to není ten případ (důvod proč jsem flashoval...). Jaký má ta deska čipset?

« Odpověď #10 kdy: 08. 10. 2012, 12:46:01 »
Whoa, takovej feedback jsem necekal :)

Ješte zpomenu jeden fakt, o kterém jsem se nezmínil:
Púvodne byla v PC grafika- Nvidia GeForce 7300 GS a s ní jsem podobné problémy nikdy nemel.

Citace: KapitánRUM
...
Upgradeovat tohle "zarízení" mi prijde zbytecné, ovšem dekuju za všechny nápady a tipy.(možná předse vymením dosku...)
Zkoušel jsem CPU stress test(~20 min), nad 45°C se teplota nedostala.

Citace: traskan
...Grafiku máš 5450, na tu stačí 300w zdroj (to nepíšeš)...
Zdroj je 300W.
Píšeš, že to nejde zreprodukovat. Ano, je pravda, že pri freeznutí v prostředí Win je to ťežko reprodukovatelné. Jenomže pri zpomínané Dote mi to freezne témeř vždy za výše zpoměnutých okolností. Ale stejne nevím, jestli je tenhle fakt nápomocný :P
Mám nejakou šanci detekovat v té mikroelektronike studeňák?

Citace: Waseihou
...AGP...
..chipset?...
Uhm, jenže moje grafika má PCI-E zbernici a ne AGP kanál...
Chipset NVIDIA M1697
Jo a BIOS mám flashnutej na nejaktuálnejší verzi od MSI.

No a k linuxu - rád bych i prošel na Linux, ale nevím, jesli bych našel nejakou pohodlnou náhradu za Visual Studio a celkově .NET  :-[
Večný Linux začiatočník

DK

« Odpověď #11 kdy: 08. 10. 2012, 17:19:37 »
netrag: na c/c++ treba code::blocks, na .net javu :)

ono delat .net pod linuxem (prestoze existuje mono) je pekna prasarna (respektive mono je prasarna)