Přístup k souborům pomocí HTTP / HTTPS

Jakub

Přístup k souborům pomocí HTTP / HTTPS
« kdy: 24. 09. 2012, 08:14:42 »
Dobrý den,

řeším následující otázku.
Jak uživatelům zpřístupnit jejich soubory prostřednictvím HTTP / HTTPS ?

Jasně můžu si vytvořit skript v php, kterým můžu uživatelům zpřístupnit jejich složky prostřednictvím loginu, ale určitě už existuje nějaké spolehlivé řešení.
Jde mi o to aby mohli uživatelé provádět práci se soubory, jako stáhnout, smazat, přejmenovat, nahrát atd..

Petr Svetr

Re:Přístup k souborům pomocí HTTP / HTTPS
« Odpověď #1 kdy: 24. 09. 2012, 08:50:05 »
Je to modul Apache a jmenuje se to WebDAV, pripadne to umi i IIS. Klient potom bud pracuje se soubory primo v prohlizeci (ale muze je odtud jenom cist), nebo to jde pres klientsky SW pripojit jako disk do systemu, kde jde i zapisovat.Pokud bude klientem Windows, pak se priprav na mensi peklo, zvlast jestli to bude kombinace XP a Vist/W7. Na linuxu to bude, predpokladam, fungovat.
Samozrejme to lze provozovat jak pres HTTP, tak i sifrovane.

« Odpověď #2 kdy: 24. 09. 2012, 10:16:04 »
Na dotaz „web file manager“ Google vrátí spoustu možností. PHPfileNavigator, AjaXplorer, elFinder a další. Stačí zkoušet.

Jakub

« Odpověď #3 kdy: 24. 09. 2012, 10:34:56 »
Je mi jasné že google mi vyhodí všechno možné, ale tak čekal jsem spíš přímo nějaké doporučení, dle vlastních zkušeností

Sten

« Odpověď #4 kdy: 24. 09. 2012, 11:26:10 »
Je to modul Apache a jmenuje se to WebDAV, pripadne to umi i IIS. Klient potom bud pracuje se soubory primo v prohlizeci (ale muze je odtud jenom cist), nebo to jde pres klientsky SW pripojit jako disk do systemu, kde jde i zapisovat.Pokud bude klientem Windows, pak se priprav na mensi peklo, zvlast jestli to bude kombinace XP a Vist/W7. Na linuxu to bude, predpokladam, fungovat.
Samozrejme to lze provozovat jak pres HTTP, tak i sifrovane.

Potvrzuji, že na Linuxu a MacOS X funguje WebDAV bez problémů, ve Windows 7 jsou ale problémy, a to hlavně pokud tam chcete šifrování a autentizaci.

« Odpověď #5 kdy: 24. 09. 2012, 12:05:34 »
Já bych na to zkusil implementovat OwnCloud. Nedávno tu o něm vyšlo pár článků. Možná je to sice trochu těžkotonážní a má to pár much, ale zas na to existují synchronizační utility a přes webDAV to komunikuje bez problémů. A má to celkem pěkně řešenou práci se základními typy souborů (pdf, obrázky,...) přímo v prohlížeči.