Nestabilita openSUSE 12.2

Nestabilita openSUSE 12.2
« kdy: 21. 09. 2012, 17:20:56 »
Každý chváli openSUSE za to ako počkalo 2 mesiace aby fest doladili všetky bugy. Človek by si myslel že meškať v termínoch je normálne pozitívna vec. Že je tam kvôli tomu nejaký ten obstarožný softvér vraj nevadí. Čo ma však úplne vytáča je aká nestabilná táto distribúcia je na mojom PC. Odzačiatku samé crashe, segfaults, flash nejde, mp3 nehrá (pokus o inštaláciu zlyhá), internetové rádiá spôsobia crash Amaroku.. Poznamenám že to bola čistá inštalácia a nepoužívam žiadne iné zdroje ako defaultné. Čo ma dorazilo je, že po prvej aktualizácií to už systém nerozbehal a obrazovka sa akoby úplne rozsypala (problém s ovládačmi?).

Chcem sa spýtať či máte podobné skúsenosti s openSUSE 12.2. V ubuntu LTS ani Fedore 17 som napríklad nezažil jediný crash!
« Poslední změna: 21. 09. 2012, 18:24:20 od Petr Krčmář »

Re:Nestabilita OpenSuSe 12.2
« Odpověď #1 kdy: 21. 09. 2012, 17:35:07 »
Já instaloval 64-bit verzi z CD, variantu s KDE4. Doinstalovalo se tam toho z netu opravdu dost, ale stabilní to je. Dokonce tam je otevřený driver na AMD 4670, poprvně mi s ním jelo glxgears a Sauerbraten, sice tak s pětinovým výkonem oproti Catalystu, ale pořád je to pokrok.

Jaký tam je WM a grafika ?

Re:Nestabilita OpenSuSe 12.2
« Odpověď #2 kdy: 21. 09. 2012, 17:44:34 »
Neviem čo je WM, ale je tam všetko defaultné, teda KDE 3.8.4 a po upgrade malo byť 3.8.5. Je to 64bit. Grafika GeForce 9800GT a MB P8Z68V_PRO. Musím ale povedať že s touto doskou mám aj iné problémy mimo OS, napr niekedy nenabootuje a musím reštartovať, alebo vypadne zvuk zničoho nič vo Win a musím reštartovať hru. Napriek tomu mi tam napriklad v pohode frčal Live Ubuntu a Fedora.

Re:Nestabilita openSUSE 12.2
« Odpověď #3 kdy: 21. 09. 2012, 21:39:54 »
WM bude asi windows manager. Ja som tam nechal ten čo bol, takže asi KWin. Naozaj som teda jediný čo s tým má problémy?

tadeas

« Odpověď #4 kdy: 21. 09. 2012, 21:49:41 »
Mam to na nekolika pocitacich a bez jedineho problemu. Pokud mas rozbity MB a sere se to i v jinych OS, tak problem asi nebude v distribuci... Mozna jine distribuce nevolaji tolik tu konkretni sparltnou instrukci, ale to neznamena, ze jsou horsi nevo lepsi samy o sobe.

tadeas

« Odpověď #5 kdy: 21. 09. 2012, 21:51:57 »
Omlouvam se za preklepy, pisu na mobilu (a root neni zrovna mobile friendly...)

vma

« Odpověď #6 kdy: 22. 09. 2012, 11:09:35 »
Od verzie 10.3 do 12.2 spokojnosť. Teraz dokonca bežím Tumbleweed verziu a je to OK. Ak sa začnem hrať, dá sa niečo pokaziť, ale je to opraviteľné.

« Odpověď #7 kdy: 22. 09. 2012, 11:26:11 »
Ok budem to skúmať. Pomohlo by mi ak by niekto s rovnakou konfiguráciou dal vedieť či má problémy.
MB: ASUS P8Z68V_PRO
GC: ASUS EN9800GT
64bit
všetko defaultné

vma

« Odpověď #8 kdy: 22. 09. 2012, 14:29:07 »
Bohužiaľ ja som stále na 32 bitoch.

lubomir

« Odpověď #9 kdy: 10. 10. 2012, 14:29:26 »
OpenSuse12.2 64-bit som ištaloval z DVD, aj zo sieťového repozitára na samostatny hardware aj na virtualne stroje.  Žiadna nestabilita sa mi neprejavila . Hľadal by som problem v tvojom hardware.

Martin

« Odpověď #10 kdy: 10. 10. 2012, 15:49:13 »
Taktéž jsem instaloval z DVD, byl ponechán oddíl /home s nastavením z předchozí verze 11.4. Často pozoruji nestabilitu na desktopu - při otevření maximalizovaného okna nějakého programu se mi panel z horního okraje obrazovky "odstěhuje" někam doprostřed nebo do dolní poloviny obrazovky. Při spuštění webkamery ve Skype, nebo pokusu zachytit a přehrát z ní stream nastane totální zamrznutí celého systému, které napraví pouze restart natvrdo tlačítkem. Oproti verzi 11.4 zklamání.

« Odpověď #11 kdy: 11. 10. 2012, 04:03:50 »
Ahoj. Práve som objavil jednu zaujímavú vlastnosť môjho problému. Doplním, že dnes som kompletne preinštaloval OpenSuSe 12.2 priamo z naformátovaného USB na čisto nový HDD. Nerobil som žiadny update, lebo hneď po skončení inštalácie sa po nabútovaní objaví namiesto Login obrazovky tá rozsypaná obrazovka. Zaujímavé je, že predtým sa mi to stalo až po prvom reštarte.

To na čo som prišiel je, že v tej rozsypanej verzií sú akoby kusy screenshotov z operačného systému, ktorý som používal pred reštartom. Mám tam Fedoru a Windows a ak som predtým browsoval na Firefoxe a potom reštartoval PC a nabootoval Opensuse tak tam sú normálne kusy z Firefoxu vo Windowse!

Nie som si istý, že je zlý HW, lebo Fedora aj Windows a Ubuntu mi už idú normálne. Tie problémy čo som spomínal boli väčšinou vyriešené s upgradom biosu a menil som aj RAMku za novú. Celkovo mi ale táto doska nepripadá veľmi vyladená. Napríklad pri pokuse o kontrolu inštalačného média na USB mi to zamrzlo. Ťažko povedať či je to chyba dosky. Budem to monitorovať.

« Odpověď #12 kdy: 16. 10. 2012, 01:33:50 »
Vyriešené. Defaultný opensource ovládač Noveau nebol kompatibilný s mojou grafickou kartou ASUS GeForce 9800GT. Po odstránení ovládača sa mi podarilo prihlásiť a po inštalácií proprietálneho ovládača priamo zo stránky Nvidie už všetko funguje ako má.

Po inštalácií KDE 4.9 musím teda povedať, že až na pár nepríjemností (zväčša ohľadom uživateľskej prívetivosti) je to celkom stabilné. Trochu ma len mrzí, že celá podpora KDE 4.9 je neoficiálna, tak neviem čo od toho očakávať.

tadeas

« Odpověď #13 kdy: 16. 10. 2012, 20:52:37 »
Fajn že to funguje :) . Ono open source ovladače jak AMD, tak Nvidie stojej za starou bačkoru všude...
Trochu ma len mrzí, že celá podpora KDE 4.9 je neoficiálna, tak neviem čo od toho očakávať.
Podpora 4.9 je oficiální (to repo je oficiální). Nicméně co přináší 4.9, že to stojí za tu námahu?

« Odpověď #14 kdy: 17. 10. 2012, 09:44:35 »
Kde 4.9.x myslím nie je oficiálne podporovaná. Citujem priamo z http://en.opensuse.org/KDE_repositories.

Citace
This page lists and describes the available KDE repositories and provides links. None of them are officially supported.

Citace
2 I want to...Get KDE SC 4.9.x from a relatively safe repository

To mi neznie ako že by na to dali krk :D. Naviac ak OpenSuse neposkytuje oficiálne najnovšie KDE tak kto? Kubuntu napr. už ani nie je finančne podporované od Cannonical tak neviem čo od toho očakávať. Keď všetko vrazia do Unity tak má zmysel dať KDE? Ja viem, že si ho môžem inštalovať hocikde, ale ja potrebujem k práci maximálnu stabilitu a podporu a tú mám v podstate len od TOP10 z distrowatch. Myslím, že distro má KDE default bude vyladenejšie ako čo ho nemá. Preto nevidím dôvod si dávať kde na pracovnú mašinu (programovanie projektov s deadlinmi do školy).

KDE 4.9.1+ som chcel preto, lebo je to prvá edícia od znovuvytvorenia Quality assurance týmu. Naviac je to čiste bugfix revízia.

Opensource ovládače dlhú dobu sakovali, ale posledné dva roky musím povedať že sú veľmi kvalitné a na jednom distre a NB mi dokonca odstránili bugy ktoré som mal s proprietárnymi. Čo sa týka 3D akcelerácie tak vraj ju nemajú ale kto to potrebuje na desktope?