Ahoj, chtěl bych si ujasnit pár věcí.
Četl jsem článek
http://www.linuxexpres.cz/praxe/vyuzitie-tmp-adresara-v-ram, kde je popsána možnost umístit /tmp do tmpfs.
Píše se tam:
Tmpfs sa teda nerozťahuje dynamicky a nepovolí väčší objem dát, ako ste mu určili. Ale možno sa niekto spýta, že ako je to možné, keď tmpfs používa aj swap?
Swapovanie je kopírovanie pamäťových stránok (v RAM) do swapovacieho súboru na pevnom disku s cieľom, aby sa uvoľnila pamäť a aby práve zbehnuté procesy vždy dostali priestor v pamäti. Keď sa užívateľ k starším procesom vráti, systém ich skopíruje späť zo swapu do operačnej pamäti. Tmpfs spolupracuje so swapom rovnakým spôsobom, ale disky vytvorené v rámci tmpfs sú ohraničené a pri nízkej kapacite /tmp adresára čakajte, že sa často môžu objaviť chybové hlásenia, že na zariadení nie je dostatok voľného miesta.
Tento problém obídete všelijako, i pomocou voľby bind, ktorú podporuje príkaz mount. Bind aplikujete nasledovne, a to na už existujúci tmpfs adresár /tmp (ktorý ste vytvorili, ako je uvedené vyššie):
mount --bind /home/juro/tmp /tmp chmod 777 /tmp
Já jsem si vytvořil adresář /tmp2 na samostatném ext2 oddílu a chtěl jsem, aby při dosažení limitu tmpfs byla data sypána do /tmp2.
Do /etc/fstab jsem si přidal:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
UUID=XXXXXXXX /tmp2 ext2 noatime,defaults 0 0
/tmp2 /tmp none bind 0 0
Bylo mi ale řečeno, že toto nefunguje, protože bind problém nevyřeší, že dojde k tomu, že se nebude používat tmp v rámci tmpfs, ale jen ten oddíl ext2.
Mohu poprosit o informaci, jak tedy to vyřešit, aby při dosažení limitu tmpfs (defaultně polovina ram, mám 4 GB, to znamená v mém případě 2 GB) byla data ukládána do /tmp2? Například pokud bych si do /tmp nakopíroval celé dvouvrstvé dvd, aby se uložilo fyzicky na disku, ale menší soubory do limitu 2 GB aby se ukládaly do /tmp v rámci tmpfs?
Děkuji