Nechci působit příliš staromilecky, ale zatím jsem nepoznal snad nikoho z generace těch, co začínali na C++, Javě atp., kteří by se svými návyky, čistotou kódu a elegantností algoritmů blížili odchovancům Pascalu. Ti, co začínali na FORTRANu 77 blahé paměti, mají naprosto úděsný styl (nicneříkající jména proměnných, dekomposice a faktorace ve stylu "jak to přišlo pod ruku"...), zato častokrát dělají různé zelegantňující vychytávky algoritmů. Programy těch, co začínali C++kem nebo Javou mi připadají šíleně ukecané, vždycky si kladu otázku "pro boha, co může být na řešení takové blbosti tak dlouhého?" Obvykle se ukáže, že vůbec nic, že jen zvolili tak blbý algoritmus a tak blbé datové struktury, že i kdyby se člověk hodně snažil, netrumfnul by to. Ale neříkám, že to je jazykem. Spíš dobou, v níž s programováním začínali, a všeobecným nárůstem hlouposti v IT oborech.
Zkrátka - nechci zevšeobecňovat -, ale pokud jsem poznal někoho fakt dobrého, zatím se pokaždé ukázalo, že mnoho času ve svých začátcích strávil na Pascalu. Ať už před 20 lety nebo před 5 na MFF nebo FJFI třeba, kde na Pascalu v úvodních kursech pořád jedou.
Osobně si pak myslím, že nejlepším jazykem pro někoho, kdo chce do programování opravdu proniknout do hloubky, je Scheme. V něm si může vyzkoušet prakticky všechny možné přístupy k programování, aniž by se pokaždé musel učit novému jazyku a ztrácet čas s věcmi, jež jsou pro tyto účely málo podstatné (jako třeba konkrétní syntax). Přitom je to jazyk jednoduchý, čistý, přehledný, tvárný a není ani příliš těžké v něm napsat překladač sebe sama. Ostatně - že ho používají pro tyto účely na M.I.T. asi taky o něčem svědčí. Ale na střední bych ho asi necpal.