Windows mění prioritu bootovani disku?

rob

Windows mění prioritu bootovani disku?
« kdy: 01. 09. 2012, 20:02:51 »
disk 0 - linux
disk 1 - widle

Potreboval jsem naistalovat windows, ale bohuzel mi instalator odmitl nastalovat windows na 2. disk.
Tak jsem odpojil disk 0. Pote to slo.
Dale jsem zpet pripojil disk 0.
Pocital jsem s tim, ze mi nabehne grub a ja pote pridam zaznam do gubu, ale ejhle najel mi primo windows.
Muze mi nekdo vysvetlit co se stalo. Jakto ze se zmenilo poradi disku. Nebo jak to vratit zpatky ?

Diky
« Poslední změna: 03. 09. 2012, 12:37:20 od Petr Krčmář »

Re:widle meni prioritu bootovani disku ?!
« Odpověď #1 kdy: 01. 09. 2012, 21:47:10 »
disk 0 - linux
disk 1 - widle

Potreboval jsem naistalovat windows, ale bohuzel mi instalator odmitl nastalovat windows na 2. disk.
Tak jsem odpojil disk 0. Pote to slo.
Dale jsem zpet pripojil disk 0.
Pocital jsem s tim, ze mi nabehne grub a ja pote pridam zaznam do gubu, ale ejhle najel mi primo windows.
Muze mi nekdo vysvetlit co se stalo. Jakto ze se zmenilo poradi disku. Nebo jak to vratit zpatky ?

Diky
Neviem, o aký PC ide, ale disky môhol zmeniť skôr BIOS. Keď nevidel disk s linuxom, nastavil boot na windoze a potom to proste nechal tak.

« Odpověď #2 kdy: 01. 09. 2012, 22:07:00 »
Nejde náhodou o jeden disk přes Sata a druhý přes IDE ? Mi Bios dělá to že při připojení disku na IDE "běžně používám Sata" sám přepne na bootovaní z IDE kanálu.

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 01. 09. 2012, 23:25:02 »
Stalo se tohle:
V setupu biosu, hlavně v těch nových blbinkách je first booting device.
Například u mě to je:
Vertex3 SSD
Seagete HDD

Pokus vyndám SSD, tak se HDD automaticky dostane na jeho pozici a jakmile bych tam vrátil SSD, pořadí booting device by bylo
Seagate HDD
Vertex3 SSD

To se mi stávalo velice často, protože mezi pevným diskem a základní deskou mám HW šifrovací zařízení, které když v něm nebyl zatrčený token, disk prostě nepřipojilo a já pokaždé, když jsem to udělal, musel v biosu měnit pořadí.

rob

« Odpověď #4 kdy: 02. 09. 2012, 00:41:42 »
yop, dela to BIOS. Jen me to trosku vydesilo, ze jsem si treba spletl disk atd :)

Diky