Vzdálená plocha a připojení z Linuxu

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Vzdálená plocha a připojení z Linuxu
« kdy: 28. 08. 2012, 14:45:41 »
Ahoj,

napíšu sem takový malý příběh zakončený otázkami. Už delší dobu jsem chtěl povolit vzdálenou plochu na PC s Windows Vista, které má doma známý. Důvod jednoduchý - BFU a nutnost se o počítač starat. Dnes k tomu (málem) opravdu došlo. Zeptal jsem se IT technika v práci, jak to na Vistách (sedmičkách) povolit a obratem volám BFU u toho PC. Jaké bylo moje zjištění, když nabídka na Vzdálenou plochu v PC vůbec nebyla... MS totiž do Home licencí tuhle možnost nedává. Takže PC bude opět čekat na můj osobní příjezd a na těch pár kliknutí, které je potřeba udělat.

A nyní slíbené otázky:
Jakým programem bych měl pak z Linuxu ke vzdálené ploše Windows přistupovat? (pokud vůbec takový je - o čemž nepochybuji)
Proč BFU utrácí 2500 Kč za OEM licenci, která je beztak na ho*** (houby)?
Proč piráti pirátí nejvyšší verze OS? Tady vím i odpověď - aby neřešili takovýhle imbecilní problémy, který MS svým zákazníkům nastoluje.

PS: Potřeboval jsem si postěžovat, ale zároveň se z toho můžu i něco dozvědět.
« Poslední změna: 28. 08. 2012, 15:52:27 od Petr Krčmář »

Tomáš

Re:Povolení vzdálené plochy a připojení z Linuxu
« Odpověď #2 kdy: 28. 08. 2012, 15:06:16 »
Teamviewer je fajn, ale časom budeš mať problém s licenciami. Pri rýchlejšej linke spraví službu aj VNC protokol, ale Teamvieweru stačí oveľa menší trafic.

Re:Povolení vzdálené plochy a připojení z Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 28. 08. 2012, 15:11:50 »
Podle me z nejaky normalni distribuce (treba ubuntu) neni problem se na rdp pripojit(ale presny nazev balicku/prikazu nevim), urcite jsem to provozoval. A co se tyce licencni politiky maly-mekky asi nema smysl to rozebirat po milionte, dovolim si jen jedine: pirati pirati nejvyssi edice protoze kdyz uz upirati neco tak je jedno jakou edici kdyz neresi penize takze logicky padne volba na nejvyssi. A myslim si ze skutecne drtiva vetsina home useru ty fukce z profesional edice nevyuzije
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Bagrista

Re:Vzdálená plocha a připojení z Linuxu
« Odpověď #4 kdy: 28. 08. 2012, 17:10:56 »
http://remmina.sourceforge.net/

mam odzkouseno na ubuntu, chodi skevele, na mintu se mu moc nechce

yankee

« Odpověď #5 kdy: 28. 08. 2012, 17:26:09 »
Esli je to opravdu čisté BFU, tak bych šel do toho TeamVieweru, odpadnou problémy s připojováním ke strojům za NATkou.

devron

« Odpověď #6 kdy: 28. 08. 2012, 21:50:15 »
teamviewer pouzivam taky ubuntu2winxp a ted ubuntu2win7 teamviewer casto pada a je treba jej z tech widli resetovat... ale jinak pro nejake snadne ukony to staci..

Radeczek

« Odpověď #7 kdy: 28. 08. 2012, 22:00:35 »
A co rdesktop?

Václav Dobiáš

« Odpověď #8 kdy: 29. 08. 2012, 00:22:45 »
Chybějící vzdálená plocha na windowsech v home verzích je chyba. Všichni jsme si na ně v XP navykli. Ale chápu postoj M$ - takhle prodají více vyšších verzí a dráž.

Teamviewer dobrá věc, používám, jen zmíním, co bylo opomenuto - VNC. Taky řešení, ikdyž musíš znát ip a mít nakonfigurovaný router, ale to není nic složitého.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 29. 08. 2012, 10:41:38 »
Díky za odpovědi! Není problém to nastavit jak budu potřebovat, PC sedí za Mikrotikem a ten má pevnou IP, takže jen forward a je to ;-) V tomhle už se vyznám, to je v pohodě.

Omrknu nějaké vaše návrhy a už se těším, až nebudu muset věci řešit po telefonu s BFU, ale pěkně ze svého PC!

Díky

alfonz

« Odpověď #12 kdy: 29. 08. 2012, 11:20:35 »
před verzí 12.04 bylo v ubuntu jako běžný balík vinagre,ve 12.04 ho vyměnili za remina. Funguje jak na ssh/vnc/rdp. Funguje i z ubuntu na ubuntu. A je docela spolehlivý. Jde-li o počítače za firewallem/NAT atd... tak doporučuji spíše ten teamviewer, místo pracného stavění mostů z ssh/netcatu/iptables a já nevím čeho dalšího a překladů.

« Odpověď #13 kdy: 30. 08. 2012, 10:27:24 »
Bacha na se slabá hesla - u klasického VNC se heslo navíc přenáší po síti v otevřené podobě. Vzpomněl jsem si na jednu svoji příhodu: http://www.abclinuxu.cz/blog/JIL_blog/2007/3/jak-je-dulezite-mit-silna-hesla-pribeh-ze-zivota

e3k

« Odpověď #14 kdy: 30. 08. 2012, 14:28:22 »