Já bych ještě doplnil, že se na linuxu projevuje jako výrazná ochrana před viry jeho nehomogenita.
Na Win vždy najdete IE a další komponenty systému i když je nepoužíváte v několika málo verzích (Win 7 SP1, Win XP SP3, méně často Win XP, SP2).
Takže pokud se najde zranitelnost, je uplatnitelná na velkém množství PC.
Na Linuxu má de fakto každý uživatel něco jiného, běžně se např používají od nejnovější po cca 4 zpět verze Ubuntu (a to je jen jedna distribuce), takže to málo linux desktopů je ještě rozděleno do velkého množství subverzí.
Tj pokud mám zranitelnou verzi knihovny a ta je zastoupena na cca 20% všech linux desktopů - tak je to hodně malá cílová skupina.
Na rozdíl od windows, kde nalezením zranitelnosti se můžete dostat na cca 90% desktopů, protože verze knihoven jsou identické.
Když k tomu připočtete základní filozofii ( na linuxu téměř nikdo nepracuje pod rootem x ve windows je téměř každý admin), znalosti uživatelů (osobně se domnívám, že většina linux uživatelů jsou znalejší lidi než uživatelé windows), tak je jasné, že tvořit vir pro linux je hodně sisifovská práce.
Toť můj názor
Zapik