Notebook s grafikou od Intelu?

Hmmm

Notebook s grafikou od Intelu?
« kdy: 23. 08. 2012, 08:54:51 »
Ahojte,

vyberam si novy notebook, ale je to trochu narocne, pretoze 90% notebookov ma grafiku od Intelu.
To mi nevonia, pretoze s nou mam zle skusenosti datujuce sa niekolko rokov dozadu.

Ako sa odvtedy doba zmenila? Zvladaju Intel GMA 3000 a jej podobne 3D akceleraciu na linuxe bez problemov? Vyrovnaju sa AMD a nVidii (notebooky s nou som dokonca uz ani nevidel)?

Poprosim len naozaj nazory od ludi, ktori maju skusenosti a vedomosti. Ziaden Lol Phirae a podobni...

Dakujem.

Hmmm

Re:Notebook s grafikou od Intelu?
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2012, 08:55:34 »
Ten notebook chcem hlavne na pracu. Cize ziadne graficky narocne aplikacie. Maximalne tak Minecraft.

Zdenek Henek

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2012, 09:16:30 »
Ahoj,

mam desktop a pouzivam Ivy Bridge s grafikou od intelu. Na pocitaci programuji, mam XFCE. Pouzivam
dva monitory 27" Samsung 2450x1440 a 23" Nec 1980x1080 na Debian testing a vse bezi jak ma.

Puvodne jsem si tam dal Radeon 6500 Sapphire, taky jsem si myslel, ze Intel grafiky jsou na nic, jak se vsude pise.
Kdyz jsem si koupil novy monitor, tak se mi nedarilo nastavit dual screen. Jako posledni moznost jsem zkusil vyhodit grafiku a pouzit integrovanou. Zatim jsem nenarazil na zadny problem. Prostredi pro praci bezelo hned a zadne extremni zpomaleni jsem nezaznamenal.

Nehraju hry ani nepouzivam zadnou aplikaci s vysokym narokem na grafickou kartu.

tadeas

« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2012, 09:17:45 »
3D akceleraci zvládají bez problémů (jakože všechny efekty v KWin například), ale na hry to není. Třeba Wowko - a to je opravdu stará hra - na tom běží (testováno ve Windows), ale náhodně padají FPS do řádu jednotek na chvíli a podobně, člověk si tu hru pak neužije.
GMA 4000 (Ivy Bridge) je prý výrazně lepší, ale nevím ze zkušenosti, já mám Sandy Bridge.

Jinak s rozumně novým kernelem (3.0+) všechno funguje OOTB a není potřeba nic řešit. I když je pravda, že novější kernely přinášejí vyšší výkon (možná je něco z toho backportováno do 3.0.X, ale s tím nemám zkušenosti).

Další pozitivní věc je naprosto směšná spotřeba proti konkurenci a s tím související lehčí baterka/větší výdrž na baterku. Osobně bych si už notebook s jinou grafárnou nekoupil :-) .

Nomen

« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2012, 10:12:47 »
Intela mám v desktopu (Celeron G530)  a je bezproblémový. Ale nemám sebemenší potřebu ani chuť instalovat jakoukoliv hru, takže ti maximálně řeknu, že všechny ty zbytečné rádoby líbivé efekty fungují.

« Odpověď #5 kdy: 23. 08. 2012, 10:53:10 »
Já mám Intel ve starším notebooku a jednoznačně bych to doporučil. Sám jsem ho chtěl ze dvou důvodů: míň to žere a nejsou problémy s ovladači. V Linuxu to prostě chodí out-of-the-box. Dřív jsem měl v desktopu Nvidii a pořád jsem řešil ovladače.

Navíc Intel stačí i na nějaké ty hry, i když já na tom hraju leda tak Counter Strike, Mafii, Max Payne (jedna, dva) a podobné starší kousky. Ale šlape to s nimi na sto procent. Neměnil bych.

Hmmm

« Odpověď #6 kdy: 23. 08. 2012, 11:02:54 »
Dakujem, tym sa mi otvorili moznosti :D Vidim, ze moje predsudky su zbytocne.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 23. 08. 2012, 12:00:04 »
Ano, předstdky jsou zbytečné ;-) Sám hraju na GMA 3150 (integrováno v Intel Atom) Morrowind. Doufám, že vám to něco řekne :-) V roce 2002, kdy to vyšlo, to nejelo skoro nikomu, protože na to skoro nikdo neměl HW :-D Na tom Atomu s GMA 3150 to běží přes Wine od 0,1 fps do 30+fps (mám omezovač nastavený na 30). Samozřejmě v drtivé většině případů je to spíš mezi 5 a 10 fps dle složitosti scény... Ale co chci říct - kromě toho, že té grafice chybí výkon (což je asi všem jasné :-) ), tak hra jede jak má - žádné problémy, artefakty, apod. Vše jak má, kromě rychlosti :-)

DK

« Odpověď #8 kdy: 23. 08. 2012, 12:25:59 »
jak uz zaznelo, vykon to ma dostatecny

jinak ad notebooky s nvidia grafikama - samozrejme se prodavaji, napriklad lenova to maji bud pouze nvidii, nebo intel+nvidia pres optimus (coz funguje bezproblemove i v linuxu)

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 23. 08. 2012, 12:47:45 »
nebo intel+nvidia pres optimus (coz funguje bezproblemove i v linuxu)

WTF, cooooo?!?! Doporučil bych komentovat pouze věci, o kterých máte alespoň mlhavou představu. (I když tedy v případě zrovna tohoto bych snad předpokládal, že Linusovo nVidia, fuck you! bylo tedy dostatečně nepřehlédnutelné.)

::) ;D

Hmmm

« Odpověď #10 kdy: 23. 08. 2012, 12:50:06 »
Prosim, ziaden flame war. Nereagujte na ziadne agresivne komentare.

DK

« Odpověď #11 kdy: 23. 08. 2012, 13:19:47 »
Trololo Phirae: uz jsem to komentoval u toho clanku s Linusem, jedna vec je, ze nechcou spolupracovat na opensource ovladaci, ale co se tyce funkcnosti, nema Linus ani paru, o cem mluvi

mam Lenovo Thinkpad E430 (tu verzi s obema grafikama), pro zprovozneni optimu mi stacilo nainstalovat pouze bumblebee a veci kterou chcu pres dedikovanou grafiku poustet pres prikaz optirun, tak si nejdrive neco zjisti, nez zacnes rypat ;-)

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 23. 08. 2012, 13:25:37 »
a veci kterou chcu pres dedikovanou grafiku poustet pres prikaz optirun

Ty woe tomu říkám bezproblémová funkčnost jaxviňa! Doma jsou všichni zdrávi?  ;D ::)

« Odpověď #13 kdy: 23. 08. 2012, 13:57:22 »
To Lol Phirae: Trošku klid. Napiš, že to je špatné, ale neurážej. Nikomu to nepomůže a je to trapné. Varuji tě, příště už zakročím.

yankee

« Odpověď #14 kdy: 23. 08. 2012, 15:01:19 »
To Lol Phirae: Trošku klid. Napiš, že to je špatné, ale neurážej. Nikomu to nepomůže a je to trapné. Varuji tě, příště už zakročím.

Lolovo trolení nabývá poslední dobou zábavných rozměrů... Patláma patláma paprťála žbuch